Musím prevárať vodu ročnému dieťatku?
Baby mam rocne "babo".. Je podlavas nutne prevarat este vodu? U nas je kvalita vodovodnej vody fakt dobra. Pride mi nezmysel vodu prevarat a potom dakde skladovat, resp. nechavat vychladnut, ked mozem mat horucu vodu z kohutika. Hippkove mlieko ajtak vriacou zaliat nesmiem, musi byt vlazna... 🙂
Nie
Ja bývam v paneláku a tečie nám voda s vodovodu. Studenú vodu pijeme bežne a keď si samozrejme chcema uvariť čaj tak si ju prevarím. Keď bol syn maličký a už po dvoch mesiacoch som nemala mlieko a musela som pripravovať umelé mliečko, tak som vodu prevárala. Aj keď sme pili bežnú vodu s vodovodu tak sme tu a nič nám nie je.
Ved toto..ja malej odjakziva davam len vodu z vodovodu a prislo mi nezmyselne jej davat na mlieko prevarenu..
Ano baby mame vlastny kotol a mame nastavemy rezim udrzby kazde 2tyzdne na 65C.... Cize v hygiene problem nevidim. Nemame uzitkovu vodu, ale pitnu z BVS-ky..ak by bola studnova takuto otazku by som nepolozila.
@katrin21 nemame medene rozvody... 😉
V dobrom...trosku sa uvolni a nehladaj vsade katastrofy...
Vies my mame aj psa, pri psovi nieje byt nikdy sterilny, mozem sa aj zblaznit ale dlazka nieje nikdy cista a to vysavam niekedy aj 2x denne... Vela veci pristane na zemi a hned na to malej v ustach vratane dudlov... Umyvat padnute veci som prestala v 3mesiacoch lebo som nic ine nerobila len som behalanhore dole od umyvadla...Keby si beriem vsetko co sa moze stat k srdcu asi zosediviem. Cezto vsetko som vdacna za kazdy nazor, len niekedy trochu bakterii naviac nieje uplne odveci pre imunitu. Potom sa divime ze su nase deti stale chore ked sa im spina vyhyba.
@evicaveverica ja nehovorim, ze umyvam padnute veci a pod... to som tu nikde nepisala.. mimochodom, neumyvam :D. Nie som za sterilitu u dietata, nemam ani sterilizator na flasky, ani podobne veci... ani dudle nevyvaram casto.. proste nech ma dieta imunitu
ale vies, je rozdiel bakteria a bakteria 🙂 takze tak.. bola tu otazka, odpovedala som na nu tak, ako som odpovedala a potom uz nech sa kazdy zariadi podla svojho vedomia a svedomia 🙂
to je jasne.
Baby robila som vo vodarnach priamo a predtym v mikrobiologickom labaku. Tepla pitna voda neexistuje. Taka vam z kohutika nepotecie. Tepla voda je vzdy uzitkova. Pozrite sa aj na vyuctovania, mate tam "TUV". Je to dane zakonom. O vode som pisala diplomovku a pralticka cast pozostavala z toho, ze som si u niekolkych znamych napustala aj teplu aj studenu vodu tri mesice kazde dva tyzdne a robila biochemicky rozbor. Poviem iba tolko, ze u niektorych kvalitka. Nikto nevravi, ze ked sa napijete teplej vody tak ochoriete a umriete, len, ze je to risk.
@evicaveverica - tak teplu vodu z vodovodu sme nikdy nepili,mi to príde ako piť vodu z vane, brrr. Ona má aj inú chuť. Normálne vodovodku pijem bežne, ale mám džbánik,tam si 3x za deň napustím studenú vodu, ráno,na obed, večer, aby som mala vodu izbovej teploty a nebol v nej chlór toľko. Takto fungujeme s deťmi stále u nás, aj u mojich rodičov. Tak sme boli zvyknutí už od detstva. Do 1 roka som deťom studenú vodu vždy prevarila a potom ju mali odstátu v malom hrnčeku.
To s tou teplou vodou uzitkovou je co ako? Nerozumiem tomu. Ved stale mi ide ta ista voda, ci ide tepla alebo studena, akurat je ta studena ohriata kotlom na teplu...
@elizita ale to mas na dome, ale napr. v bytovkach v mestach a pod. nie... tam moze byt rozvod teplej vody zvlast...
kazdopadne legionela sa ti moze namnozit aj v dome, lebo bezne voda nema studena taku teplotu, aby sa jej tam darilo, je studena.. ale ked sa zohrieva v kotli, tak to je ako liahen,v pripade ze sa tam dostane... OK, nie je to nastastie take caste, ale stat sa moze.
@katrin21 to nebolo priamo na teba, to bolo tak vseobecko myslene.
@megavega a to bol panelak alebo RD..stary ci novy? Sak daj viac info.. Mu mame novy dom, nove rozvody, novy kotol... Pomoze ak nastavim kotol na tyzdennu udrzbu?
Inak k tekto teme by ma teda zaujimalo, ze ked riady umyvame TUV tak ani toe vlastne nikdy niesu "ciste" ci? Tie bakterie na suchu mru? Asi hej co?! 😂
@sunny8 - jejda, začínam sa báť, fakt by mi nikdy nenapadlo,že niekoho by napadlo zaliať kávu horúcou vodou z vodovodu. Ktovie u koho som takéto čosi už pila. Možno niekto takto robí aj čaj a iné chuťovky 😒 Inak len na okraj , videla som už,ako si niekto do horúcej vody, ktorou do polky hrnčeka zalial zrnkovú kávu, dolial studenú priamo z vodovodu - bleeeeee, boaaaaaaa. Toto bol iny masaker,mu tam zrniečka plávali ako máčik.
@megavega ...a teda aky je rozdiel medzi Studenou vodou a teplou..ved aj v tej studenej moze byt cokolvek... Preto vodu chloruju aby sa predislo kadejakym sajrajtom. Ja teda viem ze to chlorovanie studenej vody je len kvoli zakonu, ze inak by vraj nemuseli, ze ta voda priamo zo zdroja je cista ako anjelsky vlas. Ale ved aj tepla sa chloruje cize vychadzam z toho ze by mala byt bezpecna.
Toto bude mozno odveci ale aj na liekoch mas milion upozorneni o ich moznych vedlajsich ucinkoch len preto aby FF boli chranene keby daco, cize mi z toho vychadza ze aj vodarne si tak chrania svoju reputaciu preto uvadzaju TUV...ci som uplne mimo alebo len trochen? 🙂
@evicaveverica mikrobiologicka kvalita vody vo vodarni a na vystupe u teba sa moze diametralne lisit. Pre cloveka su potencialne rizikove termofilne bakterie, ktore sa rozmnozuju pri teplote ludskeho tela. Ked tepla voda z vodarne pri tychto teplotach niekde dlhsie stoji, tieto bakterie sa v nej zacnu rozmnozovat. Zalezi od toho, ako mate vyrieseny privod teplej vody. Ja si ju doma ohrievam v prietokovom ohrievaci, takze si nemusim robit starosti.
A este aj pri tych kotloch zavisi ake velke su zasobniky na vodu, my napriklad denne urcite vyminame celu vodu v zasobniku ..stale tam doteka cerstva studena, cize by tam nemala byt starsia stojaca voda ako 1den + ten prehrev kazde 2tyzdne na 65C... Dokonca niekedy uz ani nieje v zasobniku voda ale len prietokom sa ohrieva (to ked sa moj drahy sprchuje) 😂
@stardust mame vlastny kotol + zasobnik.. Voac vyssie v prispevku.
@evicaveverica tak si nemusis robit starosti.
@evicaveverica tak to mate antilegionelovy rezim, to je OK 🙂 ale aj tak dietatku z tej vody nevar mliecko 🙂 naco, ved aj na sporaku ju zohrejes na pitnu teplotu doslova za par sekund.... vyskusaj.
@katrin .no ved som skusala, len ta nasa je taka nenasytna ze kazda sekunda navuse je straaasny krik 😀 to bude mat asi po mne 😂
@evicaveverica termoska to isti 🙂 to mas hned , vzdy pripravena :D
@evicaveverica to si radšej kup jednu termosku za 5 korún, príprav si do nej vrelu vodu (prevarenu teda) a vydrží ti celú noc,ráno si urob čerstvú a vydrží ti celý deň... Nemusis stále prevarat...miesaj ju potom pri zarabani so studenou,alebo luckou,časom sa naučíš,koľko dať vrelej a koľko studenej,aby bola ideálna, to budeš mať v oku..teplú vodu z vodovodu by som babu nedavala,je to hnus.
Jo dik baby... Ja som doteraz len kojila, len mala sa mi dako sama odstavila, tak ma to trosku zaskocilo 😀 My yz to teda dako vyhutame. Vsetkym dakujem za komenty.
@evicaveverica
nebola som tu, tak preto až teraz. no bol to aj rodinný dom, aj panelák, aj studňa aj mestský vodovod, proste z každého, aby som to mohla porovnávať aj ako sa voda menila v čase aj porovnávať jednotlivé zdroje vody.
v TUV sa môžeš aj kúpať, aj umývať riady. odpíšem ti nejaké state z tej mojej diplomovky, bude to asi najzrozumitelnejšie
Teplá úžitková voda je hygienicky nezávadná voda, ktorá sa nepoužíva ako pitná voda a na varenie, ale len na umývanie, kúpanie a výrobné účely. Podľa zákona sa vyrába z pitnej vody, ale za pitnú sa nepovažuje
Je potrebné vedieť, že teplá úžitková voda nepodlieha žiadnym normám, žiaden právny predpis nestanovuje presné požiadavky na jej kvalitu a nepodlieha ani pravidelným kontrolám. A navyše, kvôli svojej teplote je náchylnejšia na výskyt baktérií. Teplú úžitkovú vodu je možné vyrábať len z pitnej vody. O možnostiach jej použitia rozhoduje príslušný orgán verejného zdravotníctva.
Teplú vodu dodávanú potrubím úžitkovej vody alebo vnútorným vodovodom konštrukčne prepojeným zmiešavacou batériou
s vodovodným potrubím môže výrobca vyrobiť len z pitnej vody. Preto by sme mohli nadobudnúť dojem, že teplá voda nemôže ohroziť naše zdravie ani keď ju budeme používať na varenie a prípravu potravín.
Norma STN 83 0616 však definuje teplú vodu ako vodu zdravotne nezávadnú, ktorá však nie je určená na pitie ani na varenie!

Ja si zalievam horucou vodou z vodovodu aj kavu( nepijem zrnkovu) a dobra je nic mi nieje ;))))