Poraďte najrýchlejší spôsob na prípravu Sunaru
Ake mate osvedcene sposoby na najrychlejsiu pripravu sunaru? Dakujem
@maslenka47 No kedze sa ti zda moj prvy zdroj malo doveruhodny, tak 354/2006 Z.z. Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebubude snad pre teba doveryhodnejsi. http://www.zbierka.sk/sk/predpisy/nariadenie-35...
Teplá voda pre hromadné zásobovanie sa síce musí vyrábať z pitnej vody, na pitie a varenie sa však má používať voda, ktorá spĺňa podľa nariadenia vlády č. 354/2006 Z. z. aj odporúčanú hodnotu pre teplotu (8 – 12°C).
Ak sa voda zohrieva, stáva sa úžitkovou a môže sa zvýšiť riziko jej kontaminácie. Preto je lepšie na prípravu čaju či kávy, alebo na varenie, používať odtečenú a studenú vodu a tú variť a tepelne upravovať.
A odporucam skor si nastudovat fakty, ako tu hned kazdeho obvinovat aký je paranoindný!!!
@janka987 Nie kazdy ma teplu vodu z hromadneho zasobovania. To je tiez fakt.
K tomu strednemu odstavcu, aky presne rozdiel je medzi "zohriavat", "varit" a "tepelne upravovat"? Lebo ak tepla voda (nech zohriata v tovarni) ma znicenu mikrobiologicku strukturu, tak studena voda prevarena v kanvici ju bude mat znicenu uplne zarucene.
Byvala som istu dobu na Dlhych dieloch a tam by som teda z vodovodu nevypila ani studenu (tepla bola ocividne hrdzava). Teraz byvame na dedine a veselo si riskujeme zivot tym, ze pijeme vodovodnu - aj studenu aj teplu. A tu istu vodu pije aj maly, ci uz ako vodu alebo caj.
@maslenka47
TECHNIKY TEPELNEJ UPRAVY: http://sk.wikipedia.org/wiki/Tepelná_úprava_pot...
pečenie
varenie
smaženie
fritovanie
restovanie
grilovanie
údenie
dusenie
zaváranie
sušenie – len rýchle sušenie v peci
gratinovanie – zapekanie
blanšírovanie – krátke namočenie do vriacej vody
parenie – príprava v pare
opaľovanie (opálenie peria, srsti)
topenie(fondue) – príprava fondue
zdravotná výchova zameraná na osobnú hygienu a hygienu výživy http://www.ruvzpo.sk/novinky/n24.htm
- omývanie potravín len pitnou vodou.
- konzumácia potravín len z nezávadných a overených zdrojov.
- vyvarovať sa požitiu nedostatočne tepelne upraveného jedla- dôkladné varenie usmrcuje mikróby, podmienkou je však dosiahnutie teploty minimálne 70 ºC vo všetkých častiach spracovávanej potraviny.
- dôkladné ohrievanie potravín- skôr uvarené potraviny je potrebné pred konzumáciou opakovane zohriať pri teplote min. 70 ºC.
- konzumácia bezprostredne po uvarení- pokiaľ sú uvarené pokrmy ponechané pri izbovej teplote, mikróby ktoré proces varenia prežili sa začnú množiť, prípadne produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie.
- správne uchovávanie hotových pokrmov – ak sa stravy pripraví v časovom predstihu, je nutné ju uchovávať buď v teplom stave /okolo 60 ºC /, alebo v chlade /pod 10 ºC/. Častou chybou je uloženie ešte teplých pokrmov vo väčšom množstve v chladničke, kedy stred potravín môže zostať dlho nad 10 ºC a mikróby sa množia.
.... ,
cize ohrievanie nepostacuje na usmrtenie bakterii, ktore sa v teplom prostredi rychlo mnozia....
Odporucam viac studovat ako odsudzovat. To ze si teraz veselo pijete, neznamena, ze bude vsetko ok aj neskor. Drzim palce, aby vam potom "veselo" nebolo aj na infekcnom. Ale verim, ze nie.
moj má skoro dva roky a vodu stále preváram. večer pred kúpaním, nlejem do flaše a dám chladiť, a potom na noc dám do flaštičky presné množstvo a ked sa malý v noci budí dám na 15 sek. do mikrovlnky, nasypem mlieko a hrkám cestou do spálne
@bosoriak Zienky ja som hydrolog, a je pravda ze v niektorych pripadoch je tepla voda len uzitkova a nesluzi na pitie, ale ak mate vlastny ohrev potom je to super, to ma ani nenapadlo, moja mamina ma tiez takyto ohrev, takze asi k nej budem castejsie chodit na navstevu, aby moj maly rychlo a vcas bez velkeho placu dostal papat. 🙂....Paci sa mi aj to miesanie teplej a studenej vody, nad tym som aj ja rozmyslala....ale co by som nerobila je ohriev v mikrovlnke, viem su uz mozno kvalitnejsie tie mikrovlnky ale aj tak ziarenie ktorym ohrievaju nie je moc zdraveeee...Toto je moj nazor....Inak super tema!!!!
Ja mam jeden dost rychli sposob pripavy mliecka. Vriaca voda a studena voda v pomere 1:2, napr. 100 ml studenej tak 50 ml vriacej.....vriacu vodu prevaram v kanvici co ma dno nie spiralu, tam netreba davat tak vela vody.....a studenu mam prevarenu a odstatu v sklennej flaske.
@mandarinka34
@nadhera -termoska obsahuje azbesti
pouzivam antikorovu termosku.
@janinka13 no ak sa ti bude chciet takto ochladeny sunar ohrievat v hrnci tak si myslim ze mozes. ale zarobene UM by sa malo do dvoch hodin skonzumovat, tak by som ho dlhsie v ladnicke nemala.... (ale v ziadnom pripade neohrievaj zarobene um v mikrovlnke), ale potom si myslim ze to moc cas neusetri tiez... ohrievanie v mikrovlnke zabije vsetky prospesne latky ktore sa v sunare nachadzaju

@janka987 to snad nemyslis vazne ze ako DOVERYHODNY zdorj uvadzas marketingove dristy nejakej spolocnosti, co sa snazi predat svoj "produkt". Tak isto ako deti do 1 az 3 rokov "nemozu" obycajne kravske mlieko.. lebo keby "mohli", tak sa nepredava sunar.
@roo pokusat osud? ty musis byt cele dni v riadnom strachu s hentakou paranojou... co ak dieta padne lebo sa splha po nabytku, co ak zje nieco zo zeme, co ak ta zrazi nejaky ozrala autom ked ides po chodniku.. to nie je pokusanie osudu? Nebezpecnost vodovodnej vody (ci teplej alebo nie) urcite nie je vyssia.