icon

Rastlinná náhrada mlieka za Nutrilon

19. okt 2021

Ahojte, mam u maleho (17m) podozrenie na bud alergiu na mlieko alebo mozno “len” laktozovu inteleranciu. Uz ako babo mal silny reflux, neustale je “zahlieneny” - bolo mi povedane, ze refluxom. Reflux uz nie je avsak zahlienenie ostalo. Dost casto mu tecie krv z nosa (minuly tyzden nas poslala dr na ORL), maly nic nechce uz asi 2m poriadne jest. Doteraz som to pripisovala zubom, avsak zacinam mat pocit, ze to zuby nebudu. Zle spi ….atd.
Tak kym sa dostaneme lekarke na krv, chcela by som skusit vysadit mliecne vyrobky. Jogurty atd viem nahradit veganskymi bezmliecnymi (ak ti bude vobec jest), ale pije mi stale Nutrilon profutura. Vecer pred spanim, potom raz v noci okolo 1 a potom okolo 5-6 rano. A ked na obed nic nezje, zvyknem mu dat este pred obednym spankom, aby aspon nieco mal v zaludku. Ako mu toto mliecko nahradit? Ovsenym? Ale ono asi nema tolko vitaminov a nie je tak syte. Ci sa mylim? Vobec nemam prehlad o tomto. Viete mi nieco poradit?
Dakujem 🙂

kacena4
19. okt 2021

hlavne cez gastro pories reflux skryty moze mat aj teraz a z toho vsetky problemy ktore ma bezmluecnou stravou vela nevyriesit a ano zahlueneny moze byt z mlieka ja by som ho obmedzila

autor
19. okt 2021

@kacena4 budem hovorit s lekarkou. Ale u nas je strasny problem, ze on ma paniku z lekarov. Uplne strasnu. Preto veci riesim az ked “horia” po pravde. Vzdy po navsteve musime navstivit osteopata, nakolko sa zablokuje a zacne nam drzat hlavu nakrivo 🤷‍♀️
Aj toho sa teraz bojim. Ze ako mu vezmu krv 😔

deedol
19. okt 2021

rastlinne nahrady nemaju takmer ziadnu vyzivovu hodnotu, takze sa nedaju porovnavat s UM. existuje vsak UM s nastiepenou bielkovinou a pridanou laktazou, ktore by mohol tolerovat, tak vyskusaj - napr. nutrilon allergy digestive care, ale urcite aj ine znacky maju svoje. (pozor, nestaci hypoalergenne, lebo tam nejaka cast tej bielkoviny este je, a nestaci ani allergy care, lebo tam je laktoza).
tieto mlieka su aj na predpis, ale az po potvrdeni dg (potom sa za ne menej plati, inak su dost drahe). a neviem, ci je uplne ok vyradovat mlieko pred testami - aby potom neboli skreslene vysledky. kedy mate termin u dr?

autor
19. okt 2021

@deedol zajtra jej idem volať. Ale predpokladám, že ona mi dá termín rýchlo. Ja som doteraz to nejedenie pripisovala zubom. Ale keď si to tak spätne vezmem, vždy to bol viac menej boj. Aj keď posledné týždne úplná katastrofa. Ono my sme do roka mali Nutrilon AR na predpis. Od roku sa už nedalo a Nutrilon ani pre staršie deti nevyrába. Takže neviem či aj tie hypoalergenne by boli na predpis už teraz. Ale to by mi bolo jedno. Veď aj profutura stojí 20€. Niekedy sa mi podarí vystihnúť akciu....Ja mám aj staršieho syna (8r), ktorý je hrozný jedák, ale toto je už hardcore aj pre mňa, čo som na nejedenie už 8 rokov zvyknuta :D

deedol
19. okt 2021

hej, citala som aj v inych prispevkoch, ze to nejedenie bolo casto sposobene nejakou intoleranciou alebo alergiou.
mlieko som myslela toto: https://www.nutriklub.sk/produkt/nutrilon-1-pro...
moj ho pil do roka (mal podozrenie na ABKM, lebo moj muz ma), a potom sme postupne zavadzali mliecne vyrobky a presli sme na klasicky nutrilon. inak nechuti moc dobre, takze mozno ho tvoj maly nebude chciet. ale zas uz je vo veku, kedy teoreticky nepotrebuje UM a vedel by mat dostatok zivin aj z pestrej stravy (keby sa teda po vysadeni mlieka "rozjedol").
drzte sa 🙂

autor
19. okt 2021

@deedol veď totok, keby sa rozjedol :D Starší syn už pil kravské jeho veku... no tak uvidíme, že čo. U nás v rodine nie sú žiadne alergie. Akurát segre na staré kolená zistili HIT 🙂
A ďakujeme, snáď to budú naozaj tie zuby nakoniec :D

hipuska
19. okt 2021

Ja som to tiež riešila. Syn bol rovnakého veku. Vynechať mlieko nebolo také strašné ako som sa bála. Do varenia, pečenia som používala ryžové mlieko. A na pitie nám predpísala neocate junior. Keď je na predpis tak je bez doplatku. Na začiatku som riedila, 1/3 a 2/3 kým si zvykol na chuť. My sme vyrazili na 6 týždňov. Potom sme zaradili aby sme videli výsledok. Ostali mi 2 plechovky ak by si ich chcela.

https://www.gigalekaren.sk/produkt/neocate-juni...

amelia89
19. okt 2021

moj syn ma ABKM,mlieko s nastiepenou bielkovinou mu nerobi problem- nutrilon syneo pri alergii na bielkovinu kr mlieka. Musis to nahradit tymto alebo prip. neocate ale to uz je uplny extrem pre deti s abkm v momente ak netoleruju ani tento nutrilon (kedze vysadis vsetky mliecne vyrobky musis mu dat UM pretoze mu bude chybat vapnik,vitamin D a tiez probioticke kultury,vit D- nahradis kvapkami, probiotika- tak isto, ale vapnik nenharadis. Ano je v brokolici,v mandliach,v maku- ale nie v takych davkach ako to potrebuje male dieta. Moj syn ma 15 mesiacov a toto mam nastudovane a prekonzultovane s nutricnym poradcom a pediatrom lebo to bohuzial stale riesime, dtale verim ze alergia odoznie ale zatial bojujeme.

amelia89
19. okt 2021

tentl

martinoocka
19. okt 2021

Hlavne nevysadzaj to mlieko pred testami. To nemá potom zmysel robiť keď nie je vystavený alergénu vyjde test negatívne ....

stanulienkat
19. okt 2021

Ako pisu baby vysdie. Pories reflux. Tamoze byt problem. Absolutne to nemusi mat suvis s mliekom. Pozri na nete,ake potraviny vynechat.