icon

Umelé mlieko pre 4-mesačné bábätko: Skúsenosti a rady

muchacici
22. jan 2024

Ahojte ľudkovia,

Povedzte mi prosím, čo si o tom myslíte. V piatok večer som s maličkou skončila v nemocnici, zatiaľ sme ešte stále tu. Ale malinká mala horúčky a nemohla som sa od nej ani pohnúť, stále chcela byť na prsníku. Ja v strese, obavách, nevyspatá, nestíhala som sa ani napiť poriadne, no a tá nemocničná diétna strava, celá vycicaná doslova... kojím síce každý deň, vážila som ju, ale cez víkend mi už úplne spľasli cicušky. Snažím sa už viac piť, jesť, kojím, maličká síce nechudne, ale mne sa zdá, že nie je to ono, určite to nie je také papanie ako je u nás bežné. Funguje na minime, sa mi tak zdá. Dnes som pre ňu vypýtala trochu umelého mlieka, vypila cca 40ml, nedobre sa jej pilo z fľaše, zakuckala sa asi päťkrát. Nechcem, aby bola hladnučká, alebo len málo napapkaná, no mlieko mi v prsiach celý víkend "nenavrieva". No viem, katastrofa to nie je, lenže je mi z toho smutno. Ešte len dnes má 4 mesiace, chcela som ju kojiť možno tak do roka, nechcela by som prísť o mlieko, no a všetko možné mi behá po rozume.... 😣 je mi z toho trochu clivo.. čo si o tom myslíte?

anavixy
22. jan 2024

To ci mas mlieko sa nehodnoti podla toho ake tvrde mas “cicusky”. Makke prsia neznamena prazdne prsia. To je uplny mytus, ktory ta akurat tak zdepta. Pokial je dieta spokojne a prospieva nemas ziaden ale ziaden dovod davat mu UM. Samozrejme ze ked je chore a v nepohode, tak sa bude chciet dojcit casto a dlho, je to normalne. Pokial chces pokracovat v dojceni, tak dojci a neries dokrmovanie, kym je dieta spokojne. Dieta nebude fungovat na minime z vlastnej vole, bud mu to v tejto chvili tak vyhovuje, alebo si to len nahovaras. Rste je dolezite vediet, ci na tom prsniku aj aktivne pije alebo len dudla, teda nutritivne vs. nenutritivne satie, striedaju sa, obe su dolezite, ale pokial dieta viac dudka ako saje, tak ta tvorba sa prirodzene znizi (nie preto dieta pije menej, lebo sa znizila tvorba, ale preto, ze dieta pije menej kvoli chorobe sa ta tvorba znizi), tak by bolo vhodne okrem dojcenia aj odsavat pre udrzanie resp. zvysenie tvorby mlieka. Pokial saje a pije dostatocne, je to ok. Odporucam, ak mas instagram, sledovat profily vasa laktacna konzultantka a lipirea blog, precitaj si prispevky, aby si do buducna nemusela byt stresovana zakladnymi chybnymi tvrdeniami a predstavami, budes prekvapena 🍀

muchacici
autor
22. jan 2024

@anavixy Lebo kázali mi ju aj vážiť pred a po dojčení a nenacicala veľa, a ja mám kozy fakt ako handričky už. Lebo sa mi vedia každý deň naliať, až ma bolia, a potom počas dňa normálne, keď ju kojím, vidím, že sa napapá a mlieka mám dosť. No a tento víkend nič, totálna zmena. Ja mám obavy, že jej dávam málo, akoby nešlo to mlieko. A ešte je chorá, hnačkuje a teplotuje.... čo myslíš?

anavixy
22. jan 2024

Ani vazenie pred a po dojceni nie je vhodny sposob ako posudzovat kolko mas mlieka, viem, robi sa to (robime to aj my v porodnici) ale je to blbost. Treba sa riadit tym ci je dieta dostatocne hydratovane (sleduj ci nema prepadnutu fontanelu, ci nema suche sliznice, ci dostatocne moci) a ci prospieva. Ak mas vahu (este ste v nemocnici?) tak si dieta vaz ale nie pred a po ale kazdy den napr rano si ju nahu odvaz a ked bude prospievat, tak nemas dovod dokrmovat. Pokial ale chces dokrmovat napriek tomu ze je to len na zaklade nejakych domnienok, tak to je samozrejme tvoje rozhodnutie, dietatu sa nic zle pravdaze z toho nestane, len to dojcenie moze byt ohrozene.

muchacici
autor
22. jan 2024

@anavixy Joj, dobre, že vravíš, lebo mi vraveli, že oni čo najpresnejšie potrebujú zistiť, koľko odo mňa vypila, že mám zakaždým vážiť. Ale nerobila som to, lebo je chorá, tak keď pri mne zaspinká, nevážim ju, a ani v noci nelopotám, vedia o tom. A presne toto som vravela sestre, že nevyzerá byť dehydrovaná, fontanelu nemá prepadnutú, ani suchú pusinku, ale hovorila, že to dôsledné váženie je dôležité, preto som tak zneistela, lebo čísla neboli bohvieaké. Tiež trošku menej napišká. Keď zajtra ráno bude váha okej, že nepochudne do zajtra, tak už jej nedám. Práveže nechcela by som ohroziť kojenie, ale ani pri prvom som nemala nikdy takú laktačnú krízu, ešte teraz, keď ma maličká najviac potrebuje... 😣 A vieš, keď mi sestričky celé dni toto vravia a prsia mám ako handry, tak som si nebola už ničím istá.. 😔 Ja viem, že samozrejme chcú, aby bolo bábätko okej, ale veď to aj ja predsa. Ďakujem za radu ❤️