icon

Ako správne prejsť na umelé mlieko?

carolina37
18. jan 2026

Milé mamičky,
som aktuálne 8 dní po pôrode a od prvého dňa v nemocnici sme bojovali s prisatím na prsník. Neskôr sa to síce podarilo, ale psychicky to kojenie vôbec nezvládam a som z toho už úplne vyčerpaná.

Malinká berie prsník skôr ako dudlík a chce byť na ňom aj každú pol hodinu, čo ma úplne položilo. Z psychických dôvodov som sa preto rozhodla prejsť na umelé mliečko (Aptamil ProFutura Duo Biotik).

Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu, lebo som z dávkovania úplne zmätená
• Koľko by malo mať bábätko v tomto veku ml na jednu dávku?
• Ako často by malo papať? Je v poriadku, ak chce aj po 2 hodinách?
• Ak vypije po 2 hodinách, ako potom nastaviť ďalšiu dávku – po 3 alebo 4 hodinách?
• Keď napríklad vypije len polovicu dávky a po hodine a pol plače, že chce papať, mám čakať do 2–3 hodín alebo jej môžem dať skôr?

Veľmi by mi pomohlo, keby ste mi poradili, ako si v tom urobiť nejaký systém, lebo som už dosť psychicky vyčerpaná a chcem, aby bola malinká spokojná a ja pokojnejšia.

Ďakujem vám veľmi pekne za každú radu 🤍

anonym_77dea2
18. jan 2026

@carolina37 malej sa nestalo, ze by co i len kvapku nechala ci mlieka ci jedla.. davala som jej cca kazde 2,5-3 hodiny mlieko ale vacsie davky ako je uvedene na krabici, inak bola schopna si ziadat a plakat od hladu aj kazdu hodinu. Daj podla toho ako si ziada. Ak vies, ze sa jedna o hlad. Ja som to rozoznala asi od jej 2 tyzdnov. Ten plac je trosku iny ako ked chce blizkost alebo chce spat atd.

anonym_c31da0
18. jan 2026

Dávala som kazde tri hodiny. Asi dokým sme nezačali s príkrmom.
V noci samozrejme nie, len ked sa zobudil.
Mala som dieta, ktore niekedy nepilo "plnú davku". Neriadila som sa krabicou ale dieťaťom. Cize ked mal v 2m vypiť 90ml a on vypil len 60ml, neriešila som to, pokiaľ priberal a prosperoval. Ak si o hodinu vypýtal znova ( ten plac, znaky spoznáš, ze ide o hlad) spravila som 30ml. Ak este cucal ze chce, bolo najmenej urobiť ďalšiu dávku. Proste som počúvala potreby dietata.

Cize mas dve pohlady. Kocka nado mnou zas dávala vyššie dávky, lebo jej dieta dokázalo zjesť viac, ja zas menšie, lebo mi maly naraz nevypil toľko veľa.
V oboch prípadoch sme nacuvali dieťaťu a jeho potrebám. Určite na to prídeš do par dni aj sama.

anonym_fcb2e7
18. jan 2026

@carolina37 to ze chce byt na prsniku kazdu polhodinu je pre pardnove babatko uplne normálne, chce tvoju blízkosť a teba to položilo? Ok.
Akoze nejdem ta presviedcat na kojenie ale ak si predstavujes ze dietatu das umele a mas od neho 2-3 hodiny pokoj, no tak to nefunguje

tinka3435
18. jan 2026

Aptamil nie je náš Nutrilon?ak máš problém s kojenim prejdi na umelé ja som to tak mala pri prvom dieťati čistá katastrofa kojenie.Tak som šla na umelé rovno a naučila ju na cumlík Lovi.Milion detí vyrástlo na umelom mlieku a všetko je v poriadku

vkatush
18. jan 2026

Ja som psychicky tiež nedávala kojenie. Pri prvom som s plačom a nadávkami potiahla horko ťažko skoro mesiac. Teraz pri druhom som hneď odmietla, dala tabletku na zastavenie laktácie a šli sme na umelé.
Necíť sa preto zle. Šťastná mama = šťastné dieťa.

Čo sa mlieka týka
- záleží od dieťaťa. Cca máš napísané na krabičke, ale napr mne môj vypil 70, susede malý 110 a ďalšej len 50. Riaď sa bábätkom.
- kľudne aj po 2 hodinách, ak si pýta. Skôr ako po hodine by som nedávala, môže ti zvracať, lebo žalúdok to ešte nestihol spracovať, ale po 2 už okey. Ideal sú tie 3.
Ak však napr z 120 vypije len 40, tak áno, pravdepodobne bude chcieť už po hodine. Kľudne mu urob.

Nie sú to stroje, nejdú presne. Musíš si odsledovať bábo.

A nezabudni, že ak nevypije, najneskôr do hodiny môže ešte tú dávku. Po hodine vyliať a urobiť nové (poznám aj babu, čo ohrievala dookola, boli schopní zarobiť mlieko na celý deň, dať do chladničky a ohrievať).

anonym_f7db9a
18. jan 2026

Ako sa nedá zvládnuť kojenie po 8 dňoch
Baby ja vás nechápem
Ok sú problémy ale čo keď budú väčšie?to po pár dňoch sa vzdáte?

anonym_a9ea4d
18. jan 2026
@anonym_f7db9a

Baby ja vás nechápem

@anonym_f7db9a ďalšia múdra.

vkatush
18. jan 2026
@anonym_f7db9a

Baby ja vás nechápem

@anonym_f7db9a jednoducho 🙃
Napr. Keď sa ti robia ragady, keď ti ide z jedného len krv, nespustí sa mlieko. Z druhého ti ide tak, že by si dedinu nakŕmila, nestíhaš ani s odsávačkou, no urobi sa ti zápal. Dieťa vypije celú fľašu alebo ťahá na ňom 20-30 minút (a áno, reálne ťahá) a aj tak bude hladné.
Riešené viackrát s laktačnými, s lekármi, strih uzdičky,...

(Hej, všetky bio eco raw mamky a študované tety z mamily povedia, že neexistuje slabé mlieko, ale moje bolo ani ako čaj. Umrel by mi od hladu, nebyť umelého).

Každá to máme iné. Sú také, ktorým to ide ľahko, také ktorým ťažko a sme také, ktorým to nejde. Nebudeme sa preto dávať dole, ponižovať, dávať blbé komentáre,... Podpora ženy a jej rozhodnutia, aby bola šťastná aj ona, aj dieťa by mala byť samozrejmosťou. A zdraví, nie len fyzicky, ale aj psychicky.

anonym_0d6072
18. jan 2026

@carolina37 je v poriadku že si prešla na umelé mlieko. Nie je tvojou povinnosťou kojiť keď ti to tak nevyhovuje. Dávkovanie mlieka podľa toho, ako často si bude bábätko žiadať - v priemere každé 2 - 3 hodiny a keď vypije malo, tak skratis interval.