tomas123456789b
icon
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.
tomas123456789b
21. feb 2025

Paretin je najsilnejšie AD, to nevysadíš tak lahko. Daj si predpísať namiesto Paretinu iné slabšie AD, napríklad Citalec. Prejdeš teda prvou fázou, prechod z ťažšieho AD na lahšie AD, a to potom možeš začať po čase vysadzovať, a popri vysádzaní užívať na 3 týždne BZD

tomas123456789b
autor
21. feb 2025

@lenkasarka
Neprekáža. Určite dakto na MK má problémy s cenami energií.
@viestta
Alebo že by mala zmýšlanie ako ty, takže ju nepresvedčí žiaden argument nech by bol akýkolvek.
@moonlight1210
Ako prejde hmyz cez maltu ? Ak dáš seno do výšky 2,5 metra može ti byť uplne jedno že sa za niekoľko rokov zmení jeho veľkosť o pár desiatok centimetrov. Jeho izolácia bude stále dobrá.

tomas123456789b
autor
20. feb 2025

@tiika
Odskúšané to už v minulosti bolo, nie mnou ale ostatnými. Bežne sa vyplnajú vnútorné priestory senom, napríklad povala. A ked sa dá zatepliť povala, dajú sa aj iné vnútorné priestory v dome,
Ja nemám problémy s cenami energií, preto nie som odkázaný od jeho zateplenia, navyše obydlie v ktorom bývam nevlastním ja, takže si tu nemožem robiť čo chcem, ani seno dať ani kebyže jak chcem.
@cina1
Večšina Slovákov nechodí ani len na tu jednu základnú prehliadku, a nie to ešte na všetky tri.... Proste Slováci sú extremne chorí, oveľa viac než ostatné národy. Očividne je tomu tak preto že Slovensko je kúpelný národ, máme termály zabudované v historii... ludia sa tu radi kúpu v horúcej vode, a často... na druhej strane severské krajiny, majú v tradícii otužovanie v studenej vode a preto tam žijú tolko dlho a chodia tak málo k doktorovi. A ked čítam názory slovenských mamičiek na MK, vobec sa tomu nečudujem že je ten zdravotný stav Slovákov najhorší v Europe, a možno i na svete...

tomas123456789b
autor
20. feb 2025

@viestta Nesušia, mokré múry pretekajú do interiéru a vytvárajú plesen na stenách interiéru. Takže tvoje "rady" sú ideálnym návodom ako si do obydlia prisťahovať plesen....

Väčšina metánu sa zo sena stratí už pri jeho zbere a sušení. Ale prečo to vlastne spomínaš ? Bojíš sa že to buchne ? Ked nevybuchol tvoj domáci kompostík plný metánu, tak toto určite tiež nie.

tomas123456789b
autor
20. feb 2025

@viestta
Ak sa ti tam hromadí voda, a neprejde cez polystyrén, potom prejde cez múry, takže ti zvlhnú a splesnijú. Ešte štastie že nedávajú zateplenie na tvoj sposob, lebo neexistuje.

tomas123456789b
autor
20. feb 2025

@tiika
Lebo to sa netýkalo témy. Téma je o tom aký je najlepší typ zateplenia ak sa ráta cena a efektivita, a nie o tom či to mám ja tak zateplené alebo nie, ani nie o tom čo pracujem a koľko zarábam.
@moonlight1210
Niekto si mohol stavať veľké obydlie ked mal peniaze, potom neskor o peniaze prišiel a teraz nemá na splácanie energií, a presťahovať sa nechce. U takého je jediné riešenie vnútorné zateplenie senom a zmenšenie objemových miestností.
Pri vonkajšom zateplení polystyrénom rosný bod sa prenáša práve do oblasti vonkajšieho zateplenia. Ak táto miestnosť nie je vetraná, kde sa potom stráca všetka tá voda ktorá sa v tom polystyréne nahromadí ? Lebo bez vetrania ti tam zachvílu vznikne bazén, alebo a to by bolo ešte horšie, tá voda prejde do stien, takže ti navlhnú steny.
"náročné na realizáciu "
Veru, je náročné dať na povalu seno a vyvrtať otvor. Určite je menej náročné vyšplhať sa na stenu a montovať vonkajšie zateplenie..... ty máš teda neuveriteľné názory... zrejme pracuješ priamo pre firmu čo montuje polystyrén, inak si to neviem vysvetliť...
@zafir01
Ano, započítavajú sa všetky typy návštev, ibaže všetko čo si vypísala sú minoritné návštevy. Ved žena nie je tehotná každý rok... a človek nemení prácu 11 krát do roka... Nehovoriac o tom že nie každý zamestnávatel vyžaduje zdravotnú prehliadku... a čo sa preventíviek týka, Slováci na ne viac nechodia ako chodia...

tomas123456789b
autor
19. feb 2025

@janulik2008
Vychádzam zo štatistiky, pozri si štatistiku kolko krát chodia Slováci k doktorovi za rok, je to priemerne 11 krát !! Najviac v Europe ! Prečo nedáš ? To je taký problém na pár minút sa ponoriť do studenej vody ? Podotýkam do studenej sprchy, nie chodiť sa hádzať do jazera...
@zltalienka
Prepočet je pre každé obydlie iný, podstatne je to že každé vnútorné zateplenie senom sa dá odvetrať, je to lacné a efektívne to zatepluje.
"aký veľký "vetracích otvor"? 1mm? 1cm? 1 m? Bude stačiť 1 vetrací otvor? Na koľko m3 sena bude postačovať 1 vetrací otvor?"
Povedal by som že na 1 meter aspon.
"inak v ľudských "obydliach" vetracie otvory zvyknú byť. Volajú sa okná. Pokiaľ chceš mať trvalo otvorené diery v stenách, nemá zmysel zatepľovať."
Každé zateplenie je vetrané, aj vonkajšie zateplenie polystyrénom je vetrané a sú tam vyvrtané diery, a predstav si že to zateplenie zmysel má a chráni únikom tepla.
@moonlight1210
Už som písal, že ak sa seno zamaltuje, nebolo by v plaste, a do steny sa vyvrtá vetrací otvor, takže biješ slameného panáka. Proti úniku hmyzu slúži zamaltovanie.
"Kdesi si spominal to seno zacementovat. Tym sa sice da ziskat stavebny material, ale zmohutnenim stien dalsou hrubou vrstvou cementu prides k dalsim problemom, ktore ti uz tiez vytkli."
Vobec nemusí ísť o mohutnú stenu cementu, hrúbka 15 centimetrov cementu stačí. K akým dalším problémom sa príde ked sa to zacementuje ?
"Preco si myslis, ze na to tvoje zateplovanie zvnutra senom vo vreci este nikto neprisiel? Lebo je neprakticke."
Niektorí tak aj robia, ale senom na povale. Steny si nedávajú zvnútra senom zatepliť, lebo nechcú zmenšovať objem miestnosti, chcú mať veľké miestnosti, radšej budú platiť vysoké účty, len aby mali veľké miestnosti... ludia su nepoucitelní...
"A chodili ho pravidelne prehrabat. Co je zaklad."
Vážne myslíš že to je základ ? Ako teda chodia prehrabávať seno tí čo vonkajšiu izoláciu nevyplnajú polystyrénom ale slamou ? A ver že aj takých je viacero. Určite to seno každý rok nechodia do tej izolácie prehrabávať... no to tam slúži vetranie...

tomas123456789b
17. feb 2025

@dolnakova
Super, daj vedieť potom ako ste dopadli, držím palce

tomas123456789b
autor
17. feb 2025

@lenkakravcova
Iste, je výhodnejšia, 1m3 sena stojí 15 eur, kým 1m3 vlny vychádza na 5-8 eur. Ale na Slovensku je jej málo, tu žiaľ ovce moc nechováme. Pre jednotlivcov je ideálna, ale na hromadné používanie je nereálna zatiaľ...

@minenkaa

Mám aj pozemok, kde by som mohol niečo nakosiť, ale to len pár do 5 m3 ročne. Ale aj to je lepšie ako nič.

tomas123456789b
autor
17. feb 2025

@moonlight1210
Aké sú tie neprakticke vlastnosti sena ?
Aha, takže bývate v obydlí kde miniete 30 eur na chladenie, a nekúrite ani vy ani susedia.... A teraz tú o karkulke... lebo zateplenie hoc i vonkajšie, okrem toho že stojí majland, síce zníži náklady, ale nie o 100% ako to tu prezentujete, ale pokiaľ je správané na všetky steny a strechu je to do 50%. 100% nie je možné, lebo stále sú úniky cez okná, vetranie, a aj cez steny hoci v menšej miere. Nevyužívať vobec kúrenie sa dá jedine vtedy, ak ste v paneláku na takom mieste, že vás vykurujú susedia zo všetkých strán, takže možno to je váš prípad, lenže to máte 0 náklady na kúrenie nie vdaka zatepleniu, ale vdaka tomu že máte dobre orientovaný byt a vykurujú vás susedia. Ešte raz, to nie je vdaka zatepleniu !
Prečo by mal niekto predávať obydlie, ked je mu tam dobre a nechce meniť bydlisko ? Vnútorná izolácia senom je lahká a vratná, ked si to niekto časom rozmyslí, može omietku vlastnoručne zbúrať, seno dať preč, a vetrací otvor v stene pre izoláciu zamaltovať.
"Firmy"... dakujem, neprosím. Aby mi tam nejakí ziskuchtiví kapitalisti vyúčtovali 15000 eur za niečo čo si viem lahko spraviť aj sám za 1000 eur....
Co sa týka rosného bodu, k tomu som sa vyjadril užívatelovi Viestta, pozri hore.

tomas123456789b
autor
17. feb 2025

@simca06022011
V stodole je bežne seno do výšky až 5 metrov, a hoci má stodola drevenú podlahu, drevo sa nezlomí. Tak o čo viac by seno vydržalo v paneláku do výšky 2,5 metrov, v ktorom statika budovy nie je z dreva, ale zo železobetonu ??
Byty nie sú malé, aj v tých 1 izbových bytov je množstvo priestoru ktorý je nepotrebný a ktorý by sa dal zmenšiť.
Skrine, knižnice, to je chlp, tým pár centimetrov dreva ti toho moc neodizoluje, a v skrini je veľa volného priestoru cez ktorý prúdi chlad. Kuchynské linky sú z materiálu ktorý má vysokú tepelnú vodivosť, takže nie je efektívny v izolovaní tepla.
Ak sa dá vnútorné zateplenie skrze seno, rosnýá bod sa posunie nie do interiéru ale do tej izolácie v ktorej je seno. A pokiaľ je táto vnútorná izolácia sena zamaltovaná, a vnútri izolácie je vetranie (diera vyvrtaná do steny cez ktorú prúdi vzduch do izolácie sena), rosn bod ťa nemusí trápiť.
Lepších ? Aby boli lepšie musia byť lacnejšie, a seno je najlacnešia varianta, daleko najlacnejšia, ktorú si vieš spraviť aj sám. A čo sa objemnosti týka, ved tá objemnosť je náročky tak veľká, aby sa zmenšil objemový priestor tam kde ho netreba a ešte efektívnejšie dosiahlo zniženie cien vykurovania, chladneia, osvetlenia.
K tomu či by železobeton udržal seno v paneláku, som už vysvetloval simče.
Ziaden štát mi nedáva žiadne dávky, ja si všetko živobytie a poistenia platím z vlastného, a k doktorovi chodím raz za 3 roky, otužujem si zdravie v studenej vode, preto aby som bol zdravý a aby ste sa vy mohli kúpať v horúcej vode a chodiť k doktorovi 11 krát do roka.
A prečo nie ? Ušetríš na plyne, ušetríš na liekoch, a budeš zdravšia. Ved otužovanie, to je len pár minút denne v studenej vode, je to lepšie ako dať tísícky eur za plyn a lieky, a teplotovať každý druhý mesiac.
@pikachu999
Spotreba plynu na m2 je ročne okolo 100 Kwh. 1 Kwh plynu má emisnú spotrebu 0,185 kgCO2, čiže na m2 to je 18,5 kgCO2 a to iba za jeden jediný rok. Za 50 rokov je to už skoro tona CO2. Z toho si vieš už lahko zistiť, že ked na tom 1m2 dáš seno, hoc i 2,5 m3 sena, zozbierať 2,5 m3 sena má určite oveľa menšiu uhlíkovú stopu než 1 tona.
Seno aj slama sú obnoviteľné zdroje a máme ich dostatok pre množstvo obydlí. A ak by aj bolo menej masa na úkor zateplovania sena, v tom nie je problém, aj tak sa 30% masa vyhadzuje, čiže je ho dostatok, len s ním treba lepšie hospodáriť, nevyhadzovať ho, a nejesť ho každý den na tonu. Ak toto spravíme, bude aj dostatok sena na zateplovanie mnohých obydlí, aj dostatok masa.
@lenkakravcova
Skús vysvetliť, ako sa seno zapáli v dome, vo vetracej zateplenej šachte ? Lebo aby sa zapálilo, musel by si vnútri dosiahnúť teplotu 100 stupnov, ale ktoré obydlie dnes také teploty dosahuje hoc i v lete bez klímy ? Nepoznám také. Okrem iného v sene je málo vzdušného priestoru, čiže tam sa ťažko niečo zapáli, kedže ohen potrebuje k horeniu kyslík. A keby predsa len aj, k tomu slúži hlinená omietka aby zabránila šíreniu ohna do interiéru. A napokon, aj dnes sa bežne do izolácie dáva seno, a nepočul som ešte o prípade kedy by niekomu začalo horieť seno vo vetranej izolácii.

tomas123456789b
16. feb 2025

Na hematom to nevyzera, pritom sa nevyskytuje siva farba, a tu vidno hore na nechte sivu farbu. Navyse syn neguje moznost poranenia, navyse ho to ani neboli, ale podkozny hematom bolí. Nemusi to byt melanom, je tu este jedna nezhubna choroba, ktora je neskodna a podoba sa tomu... ale treba s tym ist uz zajtra dermotologovi.

Dobra sprava je to, ze aj keby slo o melanom, je to v rannom stadiu, nechtova platnicka nie je znicena, a melanom sa nerozsiril za necht palca, takze je podla vsetkeho stale len v nechte, a to sa da chirurgicky lahko vyoperovat. Takze bude to v poriadku.

Daj kazdopadne vediet ako ste dopadli

tomas123456789b
16. feb 2025

Nepotesim ta, ale pokial je podnechtova skvrna väcsia nez tretina palcu, moze ist aj o podnechtovy melanom. Takze radsej s tym zajdi cim skor dermatologovi

tomas123456789b
autor
14. feb 2025

@majamat
Do obalov sa dáva usušené seno. Seno je v obale práve preto aby sa zabránilo kontaktu s okolitým vlhkým prostredím. Odporúčam obaly sena ešte zamaltovať, aby sa spravila ešte lepšia izolácia sena s okolitým vlhkým prostredím.
Myslím si len to, že ak sa objem miestnosti zmenší, bude potrebných menej Led svetiel, alebo rovnaký počet Led svietiel avšak s menším výkonom. To nevieš o tom, že čím objemnejší priestor tým rastie výkon svetiel aby osvetlili celú miestnosť ?
Na SVK máme tísicky stodol. Kolko z nich ročne vyhorí ? Zopár... Tam je pravdepodobnosť vyhorenia nízka. A vieš prečo seno niekedy zhorí ? Lebo skladovanie sena pobabrú a dajú do stodole čerstvé seno, ktoré nie je vysušené. Takéto seno ešte stále neodumrelo a vylučuje skleníkové plyny, metán a iné látky, ktoré seno zahrievajú. Druhý problém je v tom že seno je skladované v stodoliach ktoré majú plechovú strechu, tá je silným akumulátorom tepla, a kedže v stodoli nie je klimartizácia, lahko sa tam zahreje vzduch na vysokú teplotu a tým pádom aj seno. Tretí problém je ten, že sená sa tam nedávajú do vakov, takže seno tam má prístup k vzduchu a ked sa zvnútra zahreje začne aj horieť, lebo ohen potrebuje k horeniu kyslík. Toto su 3 hlavne dovody prečo niekedy dochádza k vznieteniu sena v stodolách, hoci aj toto sa deje len zriedka. Ak by sa do vnútorneho priestoru domácnosti dávalo len vysušené seno, do miestnosti ktorá je v lete klimatizovaná, a do vákuových obalov ktoré zamedzujú prístup vzduchu kyslíka do sena, pravdepodobnosť samovolného vznietenie sena je nulová. A ak má niekto stále obavy, može obaly sena zamaltovať, malta je predsa nehorlavá, a 100% zamedzí prístup vzduchu a vody do sena.
@janulik2008
Dá, ale je pohodlnejšie zmenšiť priestor a pár minút denne sa sprchovať v studenej vode, ako byť 24 hodín v izbe kde je 10 stupnov... to neznesie naozaj nikto...
@niekto2hy
Ale nie každý sa chce sťahovať. Ved niekto je v tom obydlí už zvyknutý, páči sa mu tam, má tam rodinu, dobrých susedov, kamarátov, blízko prácu, prečo by sa teda mal stahovať niekde preč ? Niekto sa teda nechce sťahovať, a chodiť doma v bunde tiež nechce, a peniaze na energie nemá, pre takýto typ ľudí je vnútorná izolácia a zmenšovanie priestorov senom ideálna voľba.
Sú aj takí čo si v minulosti kúpili veľké byty lebo na to mali peniaze. Teraz ale peniaze už nemajú, sťahovať sa však nechcú, a 15000 eur na vonkajšie zateplenie nemajú a nechcú toľko dať. Pre takých je najefektívnejšia a najlacnejšia voľba vnútorné zateplenie a zmenšenie objemových priestorov zamaltovaným senom.

tomas123456789b
autor
13. feb 2025

* obydlie o objemovej rozlohe napríklad 100m3

tomas123456789b
autor
13. feb 2025

Ak chcete v zime ušetriť na vykurovaní, a v lete na chladení, odporúčam vám zatepliť vnútorné steny a podlahu (podlahu na niektorých miestach kde nebudete moc kráčať) a zmenšiť tak objem miestnosti. Cím menšia objemová miestnosť a lepšia izolácia, tým viac klesnú náklady na vykurovanie, chladenie a dokonca i na osvetlenie kedže menšie miestnosti vyžadujú menej osvetlenia.

Najideálnejšia je vnútorná izolácia senom, ktoré bude pripevnené k stenám a na niektorých miestach na podlahe v priehladných vakoch. Seno ku každej stene stavajte aspon do 3 radov, aby sa medzery medzi jednotlivými vreciami sena zmenšili na minimum.

Seno je lacné, 1m3 som kúpil za 15 eur, má dobré izolačné vlastnosti a k práci netreba ani robotníkov, viete si to spraviť aj sami, kedže ide len o manuálne vkladanie vriec na seba, robota ma teda vyšla na 0 eur.
Cenovo je to výhodné, lebo zmenšiť objem o 1 m3 stojí 15 eur. Ciže ak máte obydlie o rozlohe napríklad 100m2, a chcete zmenšiť jeho objem o polovičku na 50m3 a súčasne aj spraviť zateplenie stien, bude vás to stáť len 50x15 = 750 eur...

Je to oveľa lacnejšie ako keby si máte dať zatepliť obydlie polystyrénom na vonkajšie steny, betonovať to, dávať na to omietku a platiť robotníkom za prácu. Taká práca by vás vyšla nie na 750 eur, ale na 7500 eur, a výsledok by bol aj tak rovnaký..

tomas123456789b
13. feb 2025

Al dnes dokáže už aj hocičo naprogramovať. V Chatgtp sa dokonca dajú vytvárať umelé obrázky. Naprogramoval som do neho - 30 ročný muž s krátkymi hnedými vlasmi a hnedými očami, ktorý má málo vlasov na hlave, leží bezvládne na vlakovej stanici v zime, rozlial sa mu obedár a naťahuje sa o pomoc, a okolo ide zavalitá pani ktorá sa mu smeje a nikto mu nepomože. A toto mi Al vygeneroval, uplne realistické,

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@moonlight1210
1 : Co je na tom vrátanie sa pár storočí dozadu ? Naopak, je to aj mimo ekologického hladiska, efektívnejšie a prehladnejšie.

2 : Ked máš milion článkov o sadení stromu, a 999999 článkov z databázy vymažeš a ponecháš len jeden článok, databáza sa zmení, zmenši sa.

3 : Preto som ti vravel aby si uviedla príklad a demonštrovala to na nom, prečo by to malo byť nefunkčné alebo neefektívne.

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@moonlight1210
3 krát som ti to tam uviedol čo sa ZMENILO a napriek tomu si to nepochopila ??? Tak po 4 krát zopakujem zmení sa veľkosť uskladnovanej databázy a veľkosť prenosu databázy. Rozumieš už tomu ?

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@macatt To s mangom som uvádzal len ako príklad....

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@jozoraz 0,0 cez komíny ?? Podľa teba z komínov nevychádza CO2 ? 😢

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@heln myslím že kebyže nespamuješ do cudzích tém, téma by bola prehladnejšia a emisií by bolo menej.

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@viestta
A čo tak spraviť kompromis, dal som ti výpočty kolko energie sa minie na vrt, prečo sa k tomu nevyjadríš ?
Vyjadri sa k tomu, a potom kludne hod nejaký recept.

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@viestta
možte si láskavo svoje recepty písať niekde inde a nie v tejto téme ?

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@bystrozraky
No a si teraz predstav že aj túto tému som rozoslal ešte na dalších 10 roznych diskusných for, lebo ľudia sú roztrieštení na viacerých forach a ja chcem aby to videli všetci diskutéri na Slovensku. Aj pre toto je nutná jednotná globalizácia internetu, 1 svetové forum kde budú zgrupení všetci diskutéri sveta. Potom nebude treba rozosielať 1 tému do 10 jednotlivých for. Databáza sa tak zníži 10 násobne.

@janulik2008

A : Zvyčajne to tak býva, že každá jedna stránka o tom ako pestovať mango, obsahuje len čiastočné neúplné informácie. Neraz sa stáva že pozriem 5 stránok ako pestovať mango, a nakoniec zistím že som sa nič podstatné nedozvedel. Nakoniec musím pozrieť 10 stránok, strávim pritom hodinu, aby som získal plnohodnotné informácie o jeho pestovaní. Ciže nielenže mi takéto vyhladávanie zaberie osobný čas, ale aj popritom kliknem na 10 roznych stránok čím zbytočne zvýšim emisie, lebo každé kliknutie na novú stránku nesie emisie, a kebyže kliknem len na 1 stránku namiesto 10 roznych stránok, emisie by boli 10 násobne menšie. Zaberie to čas, emisie, aj dlhší čas strávený na počítači čo so sebou nesie dalšie emisie lebo aj osobný počítač dáku elektrinu spotrebuje ked je zapnutý, a teraz nemám na mysli internetové dáta, ale elektrinu na osvietenie zobrazovacej plochy, čiže to sú dodatočné emisie ešte vyššie ako dáta. A može sa stať že ten článok, články obsahujú dezinfo, takže mi to može ešte aj uškodiť. Ved je kopu prípadov ľudí ktorí sa riadili radami z internetu, a uškodilo im to, lebo sa zariadili dezinformáciami.Preto je nevyhnutné jeden jediný rozsiahly článok o pestovaní manga, ktorí napíše skupina odborníkov. Každý zanecháva stopu, ale ide o to anechávať ju čo najmenšiu...

@aurelia2000
Výhoda jednej strany je v tom, že tká strana lašie prijme nov zákony, nemusí sa o nich dohadovať ostatnými stranami. Ešte do takej strany dosadiť géniov, a dať im možnosť vládnuť časovo neobmedzene, aby mohli prijímať aj pre obyvatelstvo nepoplárne riešenia.
Nie je to jedno, lebo čím viac kodov ktoré sa uskladnujú tým vyššia spotreba elektriny. Ak máš v počítači v dokumentoch uloženú 1 fotku, alebo 1000 fotiek, naozaj to nie je jedno. Cím viac fotiek máš uložench tým je vyššia spotreba elektriny tvojho osobného počítača. Taktie ked cez email pošleš 1 fotku, máto menšie emisie než keby pošleš 1000 fotiek...

@bloger

Tak si polož otázku čo spotrebuje tú hlavnú časť elektriny ak nie uskladnovanie a prenášanie databázy. Caká na to tvoje riešenie

@nelca0510

Co má s tým "klimach" spoločné ? Ako to súvisí s témou ?

@moonlight1210

Preoblém tej knižnice bol v tom, že informácie sa skladovali len na jednom jedinom mieste - v tej knižnici v Alexandrii. Ak sa miesto zničilo, zanikli aj informácie. Lenže svetová internetová databáza sa neuskladnuje na jednom mieste, ale na stovkach roznych miest. A je nemožné zničiť všetkých 150 miest. Každý štát má zariadenie v ktorom má uskladnenú svetovú databázu. Tak to funguje teraz, taktiež by to fungovalo aj v budúcnosti, počet uskladnovacích priestorov sa nezmení, každý štát bude mať svoj vlastný priestor kde bude databázu uskladnovať, zmení sa len to že databáza bude menšia. Na príklade zvieraťa, nebude 150 jedno tonových slonov na 150 roznych miestach, ale bude 150 jedno kilogramových slonov na 150 roznych miestach. Počet rozmiestnení sa oproti súčastnosti nezmení, zmení sa len veľkosť.

"Dalej - ako chces zabranit, aby sa vlastnictvo takej jedinej informacie (lebo v konecnom dosledku niekde fyzicky ulozene tie data musia byt - server - a ten sa da vypnut, zapnut, znicit) nestalo obchodnou a potazmo politickou komoditou, ked to bude len na zopar serveroch?"

Vid. odpoved hore, tak ako má dnes každý štát svetovú databázu, aj po novom by každý štát mal svetovú databázu. Okrem iného dáta sa voľne prenášajú, to nie je tak že by niektorý štát to vlastnil ako nejakú komoditu ktorú nechce predať. Internet je pre všetkých, nie je to súkromné vlastníctvo, tak sa na tom zhodli všetky štáty sveta.

"Ak ma byt ta ista info bezpecne volne pristupna a neobchodovatelna, musi byt zastorovana na milionoch serverov v mnozstve statov - kde sa teda usetri?"

Milion serverov bude aj teraz, počet sa nezmení zmení sa len veľkosť uskladnovania a množstvo prenášanej databázy. Znova na príklade slone, milion uskladnených 1 tonových slonov a prenášaných o celého sveta, bude mať vyššie emisné nároky než milion uskladnených 1 kilových slonov a prenášaných do celého sveta.

"Ako poriesis overitelnost jej univerzalnej objektivnej pravdivosti?"

to už porieši vedecká obec. Tak ako sú dnes odborné články, a za ich pravdivosť sa zaručuje redakcia, tak isto to bude aj pri článkoch z netu. Celosvetová redakcia odborníkov sa bude zaručovať za odbornosť článkov na tej jednej svetovej stránke.

"Ako poriesis jej aktualizacie podla najnovsich poznatkov, aby boli vsade rovnake?"

Definuj to na príklade.

"Ako poriesis, aby do nej nemohol hocikto individualne zasiahnut a pozmenit ju zo zabavy (alebo presvedcenia) na nezmysel bez toho, aby to nemalo globalny dopad?"

Tak isto ako je tomu teraz, ved aj teraz sa môžeš nabúrať do roznych serverov, no servery na to majú nejaké protiopatrenia.

"Ako poriesis, aby ten, co ma prava ju pozmenit nerozhodol subjektivne a svojvolne, co dovoli a nedovoli pozmenit?
Na zaklade coho sa bude riadit?"

Clanky bude schvalovať celosvetová internetová komisná redakcia odborníkov a vedcov. To nebude schvaľovať jeden človek, ale celé tucty ľudí

"Ako poriesis, aby ten, co ma prava ju pozmenit nerozhodol subjektivne a svojvolne, co dovoli a nedovoli pozmenit?
Na zaklade coho sa bude riadit?"

To nebude jeden človek čo ju bude meniť, každá zmena musí byť odsúhlasená svetovou komisiou zloženou zo stoviek členov. Ale garanciu ti ani dnes nedá nikto, takže táto otázka je zbytočná, kedže garanciu že sa niečo na internete nepozmení, nemáš ani dnes žiadnu.