Úraz dieťaťa a poisťovňa. Ako prebieha regres?
Syn mal (v skole) úraz, bude potrebna operacia...na traumatologii dali po prvotnom osetreni na spravu "regres", ze si to bude poistovna vymahat ... (uraz nasledkom sotenia a nasledneho padu). Ako to prebieha? bude nas kontaktovat poistovna? Alebo nemocnica?
...ja len nechcem mat opletacky, kedze to urobil obcan inej krajiny, s trvalym pobytom v inej krajine...(bohužial matka ani po slovensky nevie)
ale z akého dôvodu to dali zaplatiť ?
ale z akého dôvodu to dali zaplatiť ?
@lenka7477 pád následkom fyzickeho napadnutia
Škola musí úrazy a spol. evidovať a zaoberať sa nimi.
V tomto prípade je možná aj trestnoprávna dohra. Poisťovne, nielen zdravotné, majú často právo vymáhať to, čo uhradili poškodenému alebo v súvislosti s ním, od vinníka.
@anonym_autor Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je povinný nahlasovať úrazy zavinené cudzou osobou (ako aj napr., dopravné nehody zavinené vinníkom) zdravotnej poisťovni a tá potom prípad posúdi a má právo od vinníka vymáhať náklady na zdravotnú starostlivosť preplatené poisťovňou od vinníka. Môže sa to stať aj v prípade, ak si úraz niekto spôsobí vlastným zavinením v opilosti.
To, že v nemocnici napísali na prípad, že regres, ešte neznamená, že to budú vymáhať. Znamená to, že nemocnica to nahlási zdravotnej poisťovni a tá môže vymáhať. ZP si môže vyžiadať aj od polície spis k prípadu, alebo od súdu rozsudok, ak by napr. išlo o trestný čin ublíženia na zdraví. Ak to bol len úraz zavinený náhodou, tak je možné, že nebudú vymáhať.
Teba, ako matky poškodeného, sa to nijako nedotkne. Tvoj syn dostane zdravotnú starostlivosť v každom prípade a od teba nebude nikto nič vyžadovať. Všetku dokumentáciu bude mať poisťovňa od nemocnice a ak bude treba, od polície.
Z toho, čo si popísala, to zavinil ten jeho spolužiak, teda dieťa. Voči maloletému asi polícia nebude viesť trestný spis, takže skôr si myslím, že v tomto prípade poisťovňa nebude vymáhať od nikoho nič.
@anonym_autor syn si zlomil nohu na telesnej. Skola bola poistena, dala papiere vyplnila som ja a lekar potom po skonceni liecby som to odniesla na poistovnu. Do tyzdna som dostala poistne.
@anonym_autor syn si zlomil nohu na telesnej. Skola bola poistena, dala papiere vyplnila som ja a lekar potom po skonceni liecby som to odniesla na poistovnu. Do tyzdna som dostala poistne.
@zabka79 ahoj a ty si platila nejaký poplatok škole za poistenie?
@anonym_86ae4d to je uz stredna skola, nie zakladna, ziaci su 15+.
Skola dosledky vyvodila, uraz je registrovany.
Ale ako som sa aj dočitala, pride mi asi papier od zdravotnej poistovne, kde vyplnim udaje o utocnikovi, zrejme aj skolu skontaktuju. Nakolko vsak ide o obcana inej krajiny, zrejme sa nic nedomozu.
@zabka79 ano, ked si syn zlomil ruku este na ZS tak ano tiez vyplatili peniaze rychlo...toto ide skor o zdravotnu poistovnu, ze to budu vymahat...

poisťovňa