Aké potrebuje dcéra vzdelanie, aby mohla prednášať na univerzite?
Dobre ráno
Dcéra by chcela v budúcnosti byť profesorkou na univerzitách, prednášať.
Aké vzdelanie k tomu potrebuje?
Napríklad ak chce byť profesorka biológie, musí si z toho odboru spraviť najvyšší titul alebo učiteľstvo biológie najvyšší titul?
A čo by sa podľa vás oplatilo prednášať na VŠ? 😊
Prednasat bez vyskumov? 😀 dcera najskor bude musiet byt dobra vo zvolenom odbore, zvladnut Bc. a Mgr. titul (ak chce teda biologiu), ukazat co vie pocas diplomovej prace, uspiet na prijimackach na doktorandske studium a potom 4 roky na sebe makat ako doktorand, robit vyskum, publikovat. Potom ak sa aj na doktorandskom ukaze, ze je dobra a ma na to (okrem vyskumu tu bude povinne ucit cvika, aby mala kredity za pedagogicku cinnost) a na univerzite budu mat volne miesto, co nebyva tak casto, moze nastupit. Ale urcite nebude hned prednasat, bude to o vyskume, publikaciach... toto vsetko totiz potrebuje k docenture. Len velmi vynimocne prednasaju odborni asistenti bez docentury, ak, tak len take mensie predmety, kam nechodi vela studentov.
@annm81 aha.... mňa zmiatlo to slovo kurz, keďže ozaj na nič podobné nepamätám, že by som počas môjho pôsobenia na fakulte zažila.... s tým menovaním
docentov a prof. je to tak, ako píšeš....ja sa už pri tom, čo sa deje na SR ani nečudujem, keď je vláda plná plagiátorov..... česť čestným a šikovným ľuďom, ktorí sa venujú vede aj svojim študentom, našťastie ja na mojich nedám dopustiť, sú to vynikajúci vedci aj ľudia, s ktorými som stále v kontakte, aj napriek tomu, že som už takmer 10 rokov mimo vedeckej sféry

@nanka3 Nie, nemyslím prípravný kurz, ale štandardné kurzy/predmety pre jednotlivé stupne štúdia. Formálne existuje pre odborného asistenta (ktorý môže prednášať, byť vedúci pri diplomovkách, oponent pri rigoróznej práci...) podmienka VŠ vzdelania 3. stupňa - kopce predmetov viedli ľudia bez docentúry a nebolo to nič výnimočné. Počet docentov začal v istej dobe rásť, ale nie preto, že sa zvýšila kvalita zamestnancov. To len školy začali silno tlačiť na úspešné habilitačné konania bez ohľadu na kvalitu, po tom, čo začala platiť podmienka existencie garantov.