Aké remeslo by ste sa chceli naučiť?
ale sa vam paci remeslo, alebo nejaka profesia ktra sa da naucit aj v neskorsom veku, rozmyslam o tom. Ale zas aj tak neviem od koho sa tie remesla ucia, ako prutikarstvo napriklad.
Mňa už od malička fascinuje paličkovanie čipiek. Na nejakých dňoch múzeí, alebo ľudových remesiel som často stála a obdivovala tie ženy, ktoré na valčekoch preberali s tými mnohými količkami a vznikali nádherné čipky. Ale ja na to nemám dosť trpezlivosti, takže sa to asi nikdy nenaučím😆😆
Kraslice,kde sa skrupina vajicka "vyrezava" a vyzeraju ako z cipky.
Ja by som chcela vediet sit a este pracaovat s drevom, milujem opravovat a vylepsovat stare drevene kusky, tak na kolene, ale chcela by som to vediet viac profi, tak mozno raz na dochodku 😁
Ja sit, normalne som uz hladla ci sa v okoli nerobia kurzy. Vrsok mam momentalne 38 a spodok tesnich 40. Ked schudnem tak 36 a 38 takze mi nesedia komplety overaly...a ked chcem nieco pekne kvalitne zuzit ci popravit horko tazko niekoho najdem. A ked som pytala presit pokazeny zips na satach platila som 20.€ saty vo vypredaji 25€🙈 a potom palickovanie ved cipka je nesmrtelna a to nemam trpezlivost.
Vies co je prutikarstvo? Vyhladavanie vody prutikom. Nemyslis kosikarstvo?
A daju sa remesla ucit. Niektore skanzemy robia dielne, ULUV robi kurzy ludovych remesiel, daco sa da naucit od ludi, ktori sa tym zaoberaju, nieco aj podla youtube. Zavisi co by si chcela robit.
Ja by som sa chcel naucit palickovanie, zatial na to nebol cas.
@zuzinka888 ja som bola na jeseň na kurze šitie v Dunajskej Lužnej u jednej úžasnej pani 🙂
A do BA voľakedy chodila na kurz moja bývalá spolužiačka. Šili si tam šaty podľa vzorov z Burdy a pod...
@zuzinka888 ahoj, viem ušiť takmer všetko a predsa to nerobím. Žiaľ zákazkové šitie nieje zaplatené. Usila som sebe a dcéram šaty na svadby. (boli sme 3x vždy po roku) a nebola som ochotná dat toľko za požičanie.
Stačilo by mi naučiť sa sit letné šaty a tuniky.K ostatnému nemám vzťah, ale moja babka krásne háčkovala, strikovala, vysivala vtedy som k tomu nemala vzťah mala som 10, 12 r mohla som sa to naucit
@kabinka11 to verim, ale nieco si opravit, skratit. Nerada nakupujem handry nie vzdy mi to " sedi" a ked najdem super nohavice site na mna a su dlhe, vtedy ma srdco zaboli.😓
@zuzinka888 na nohavice vies kupit nazehlovaciu pasku 🙂)) spytaj sa v galanterii... zahnes, odstrihnes, zazehlis, a drzi ;)
@simca06022011 co ked ruky lave, stacilo skracovat zavesy a zaclony. Nikdy viac.🙈
Kurzy existuju a je ich dost, dajte si vygooglit tradicne remesla, v BB je napr. ULUV, ale aj ine. Potom su aj rozne stranky, video skolenia a kurzy, ale teda mne sa skor pacia take veci, ktore aj vyuzijem/pouzijem. stroj na sitie mam a nechce sa mi ho ani rozkladat, nie to este nieco sit, kedze tie latky dnes su fakt drahe :DD Inak vysivam, v rodine bezne strikujeme, hackujeme ale to ma nejak nebavi = kedze to nepouzivam. Dečky neznasam, a svetre nenosim :DD
Chystam sa natierat zahradny nabytok, to bude vec :DDD Moj chlap si to tiez po svojom riesi = stavia pivnicu z vapenca :DD
@zuzinka888 zaclony a zavesy neskratim ani ja a to nemam ruky lave, proste nedokazem taky kus zarovno zahnut.. nohavice su uplne jednoduche, ked si nie si ista, tak to proste neodstrihnes, kym to nie je zazehlene a vyskusane... :DD
@sella38 no kraslice by som chela vediet zdobit akokolvek, nedokazem nijak :DD to som uplne lava, na to vyrezavanie som si aj kupila tu masinku a proste nie :DD vyzera to tak lahko ked to niekto iny robi
No a napr. predminuly rok som sa naucila rbit vianocne oplatky :DD tak neviem ci aj to sa rata :D
@zuzinka888 luky nie su lave, len nevies tie spravne postupy. To chce zacat od zakladu, aspon zaklady ovladat, to dalsie sa uz potom na to nabaluje. Nemusi byt kazdy majster, a sit vecerne roby, ale take zakladne jednoduche veci usit, naozaj nie je az take umenie. A na takom kurze ta naucia, ze napriklad spendlit, stehovat, zehlit nie je pri siti zabity cas, ale ulahcuje to robotu a vysledok je potom dokonalejsi.
@zuzinka888 tak skrátiť nohavice je to najmenej. To by som Ti zadarmo spravila. Ale keď niekto kúpi sako o 2 čísla väčšie ze bolo v akcii a príde s tým, tak ho hneď otočím. Ti by bola práca na celý deň zmenšiť to.
@kabinka11 poslem postou daj adresu.🤣🤣🤣
@viestta no nik take kurzy v okoli nerobi. A to v meste boli dve skoly jedna na krajcira- do vyroby a druha odevna s maturitou kbe zrusili pre nezaujem.
chcem si urobit vodicak na motorovu lod....ale najprv si ju musim kupit, a este predtym na ñu nasetrit😎
Drotikovanie...mám k tomu všetko.len nie čas... zatiaľ...a keramika.tuam zakázanú kvôli povolaniu...tiež zatiaľ.
@simca06022011 dik no aktualne uz nie som v Ba, odkedy som na MD sme na Orave a zvazujeme natrvalo. Musim to prepisat.
@zuzinka888 tak aj na orave najdes, podla mesta... ;) a tie blavacke su aj online, niektore ;)
Fakt je ten, ze ked sa chce, tak sa da.. co sa tyka sitia ja som sa na to vykaslala :D mna to nebavi :D
Vidim tu priestor... Dochodkyne v kluboch dochodcov by mohli organizovat kurzy sitia pre mladsie rocniky. Z dochodkyn velka vacsina sit vie, aspon to najzakladnejsie, mlade mamicky by sa urcite potesili. Keby to bolo 2 in 1 aj kurz sitia aj strazenie deti a poziciavanie "vnucat" spokojnost by bola vseobecna. Mohlo by sa to rozsirit o kurzy pletenia, hackovania a inych rucnych prac.
@viestta ty mas teda napady👍. Sice neviem kde pracujes, no nie je ta tam skoda?
Aranzovanie kvetin, praca s hlinou - hrnciarstvo,keramika
@zuzinka888 je, ale co uz 😅
Keby mamcas, tak asi zvarat. Vzdy sa mi pacili take tie zvarane sochy z pohladanych kuskov odpadu 😃
@zuzinka888 Ale vážne, ak by si potrebovala iba skrátiť tak kľudne,nemam problém. Mam priemyselny stroj.

Teraz najdes vsetko napriklad na YouTube. Navody a tak.