icon

Ako efektívne skombinovať prácu a externé štúdium?

11. okt 2025

Dobrý deň všetci.

Už mám skoro 30 rokov a ťahá ma to znova k štúdiu. Rozmýšľam nad nejakou vysokou, no problém je, že neviem, čo študovať. Plus, mám to ťažšie o to, že síce by som si štúdium platiť nemusela (nikdy som na vysokej nebola), ale mám nad 26 rokov, čiže by som musela normálne pracovať a študovať externe, keďže som síce bez záväzkov, no bývam v podnájme, ďaleko od rodiny.

No, ako som už spomínala, nemám veľmi jasné v tom, čo by som chcela. Viem, že v predmetoch, ako je matematika, fyzika, chémia a biológia, som hrozná. História ma nebaví.
Rozmýšľala som nad komunikáciou, marketingom, no tam mi bude chýbať kreativita. Takisto som rozmýšľala nad cudzími jazykmi (AJ mám na pokročilej úrovni), tie by ma bavili. Alebo nad slovenčinou, no učiteľkou byť nechcem. K filmovej tvorbe ma to ťahá tiež, no na Slovensku to nemá zmysel.

Chcem si zvoliť niečo, s čím by som sa uplatnila aj v zahraničí, v pripade, že by som sa tam niekedy presťahovala.
Viem, že na to, čo chcem robiť mám prísť sama. No aj tak sa chcem trochu poradiť.

biba_18
11. okt 2025

skús osloviť kariérneho poradcu.
presne týmto si prechádza akurát môj syn - takže to mám v podstate denne na tanieri teraz. bežnými rozhovormi sa nikam neposunul, to skutočne potrebuješ rozprávať s niekym kto sa vyzná. hodina konzultácie stojí u tej jeho poradkyne 65€

biba_18
11. okt 2025

len ma prekvapilo to tvoje že keď máš 26+ že nemóžeš studovať dennou formou. prečo by si nemohla?

anonym_8ae1b2
11. okt 2025
@biba_18

len ma prekvapilo to tvoje že keď máš 26+ že nemóžeš studovať dennou formou. prečo by si nemohla?

@biba_18 A kto ju bude živiť?

autor
11. okt 2025
@biba_18

@biba_18 Ako budem študovať dennou keď mi treba aj pracovať? Kto ma bude živiť?

biba_18
11. okt 2025

@anonym_8ae1b2 rodičia, zdedila majland, predá obličku, zoberie si pôžičku 🤷‍♀️ je to rovnaké ako keď nemá 26…

biba_18
11. okt 2025

@anonym_autor ja sa pýtam čo to má s vekom, nič viac. ak by si mala 22 tak kto by ťa živil?

dorizzz
11. okt 2025

Pokiaľ viem tak ak budeš študovať externe tak si štúdium platíš, len ak by si bola denný študent, tak by si neplatila. Opravte ma niekto, ak sa mýlim.

autor
11. okt 2025
@dorizzz

Pokiaľ viem tak ak budeš študovať externe tak si štúdium platíš, len ak by si bola denný študent, tak by si neplatila. Opravte ma niekto, ak sa mýlim.

@dorizzz Aha, tak to mi nejak uniklo.

amdornik
11. okt 2025
@dorizzz

@dorizzz ja som to tak mala. externé štúdium a platila som si. je to síce dávnejšie, ale myslím, že v tomto sa nič nezmenilo.

anonym_13cbc0
11. okt 2025

najprv si zisti, ake mas moznosti externeho studia, a potom si vyberaj, lebo nie vsetko sa da externe

zmrzlinka8
11. okt 2025
@dorizzz

@dorizzz externé sa neplatí. platilo sa dávnejšie.
platí sa druhá a ďalšia VŠ.

anonym_dce76f
11. okt 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 vysoká škola externe sa platí. Aktuálne študujem 🙂

autor
11. okt 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 Platí sa. Ale slováci ktorí majú pod 26 rokov a študujú vysokú prvýkrát majú externé štúdium v Česku zadarmo. Aspoň tak som sa dočítala. Bohužiaľ, ja som staršia.

dorizzz
11. okt 2025
@zmrzlinka8

minenkaa
11. okt 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 ani druha škola sa neplatí,teda nie všade

minenkaa
11. okt 2025

Najprv zisti čo chces študovať,potom či sa dá externe a potom už budes riesit ďalej ,kde,koľko a či sa platí ako budes stíhať aj školu a aj prácu

zmrzlinka8
11. okt 2025
@anonym_dce76f

@zmrzlinka8 vysoká škola externe sa platí. Aktuálne študujem 🙂

@anonym_dce76f tak potom sa to zmenilo. ja som jeden cas platila, potom zase neplatila, bolo to pred par rokmi

nacomeno2
12. okt 2025

Hlavne pozor , nie je externé ako externé. Sesternica začala študovať externe a teda, mám pocit že je vyťaženejšia ako denný študent . Školu máva každý piatok, občas aj štvrtok a aj soboty. To si neviem predstaviť, ako by sa popri práci dalo zvládať. Takže treba pozistovat, ako to konkrétna škola/odbor má.

misanthropicdann
12. okt 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 jasne ze sa platí. A externé by platila aj keby mala pod 25 rokov

minenkaa
12. okt 2025
@misanthropicdann

@zmrzlinka8 jasne ze sa platí. A externé by platila aj keby mala pod 25 rokov

@misanthropicdann ja tiež viem ,že sa neplatí
Teda poznam človeka čo študoval externe a neplatil

petronelka1303
12. okt 2025

@anonym_autor sorry ale za mna toto je bezcenné príspevok, pokiaľ nevies čo chceš v živote robiť, nevyberie vysokú školu...pekný deň

kuggis
14. okt 2025

Mám 31 , študujem externe a do konca septembra muselo byť zaplatené 1020€ , na VŠ po strednej škole som bola len rok a vôbec to nehralo rolu v tom či sa platí teraz alebo nie

stazi28
14. okt 2025

@anonym_autor Ukf jednodborová história?

kat_y
14. okt 2025

Externé sa určite platí. Každá škola má iné školné. Dokonca jednotlivé odbory stoja rozdielne aspon na žilinskej univerzite to tak bolo. A marketing je dosť kreatívny ale záleží asi od školy a možno by ste sa viac naučili mimo (lepšia prax ako poučky)

snowflakenel
17. okt 2025

Vš sa plati. Cxa 800-900 eur akademicky rok. Ako kde a podla odboru.
Chybaju pedagogovia. Externe sa ucitelstvo da zvladnut.

margotka17
19. okt 2025

@anonym_autor a čo tak fyzioterapeutka? Si medzi ľuďmi, môžeš robiť v kúpeľoch s deťmi či dospelymi. Sú rôzne ergoterapie, kde je to kreatívne, napríklad NRC Kováčová sú dielnicky na keramiku, krajcirstvo, koziarstvo, tkacstvo.... No môžeš robiť aj v nemocniciach...