icon

Ako kombinovať štúdium a starostlivosť o novorodenca?

bibi94
27. sep 2024

Dobrý deň, chcem sa spýtať mamičiek ktoré chodia/ chodili na prednášky či už denné alebo externé ( ja len soboty) ako riešili účasť na prednáškach s novorodencom. Vyzerá to tak že 2 alebo 3 soboty už budem musieť absolvovať ako čerstvá mamička kedže sa má malé narodiť 3.12 a ja mám ešte 7 a 14. 12 prednášky a potom v januári začína skúškové. Budem po cisárskom reze a celkom si neviem predstaviť aby som tak malé bábo brala so sebou no tiež si neviem predstaviť aby som ho zverila napr manzelovi ze ho bude celý deň pri univerzite kočíkovať… Prosím má nejaká mamička skúsenosti s podobnou situáciou?

palicka
Autor odpoveď zmazal
lydia13
27. sep 2024

@bibi94 neviem, ako je to u vás s absenciami, ale my sme mali povolené 2, max 3. tak si ich šetrí ak sa dá, a skus si vybavit online skúšky 🙂 držím palce

barka1
27. sep 2024

@bibi94 dobre píšeš, že si to nevieš predstavit. Nebola som v rovnake situacii, ale mám dieta po CS. Po porode, akomkolvek, je obdobie sestonedelia, kedy sa mas venovat sama sebe a dietatu. Mas sa zotavovat po tehotenstve a porode. Budeš ubolena, krvacat, spotena, naleju sa ti prsia, hormony ti budu lietat hore dole, ktovie, ake bude dieta. Dojcenie je dalšia kapitola.
Takže úvahy o tom, že by si v tomto období sedla 6h na prednaske (inak aj v takom 8-9m to bude zahul), pripadne odbiehala do predsalia za dieťaťom, je úplne mimo. Sustred svoju snahu na komunikaciu so studijnym odd. a vyucujucimi, aby si sa dohodla, ako mas svoju nepritomnost kompenzovat.

dobryden
27. sep 2024

@barka1 ano lepsie mu bude doma s manzelom ako kdesi s tebou na prednáškach.To asi ani nie je povolené ab asi na prednáškach mala male dieta.Tak cim ,skor nauč manzela co ma robit ked budes na prednáškach.

barka1
27. sep 2024

@dobryden to asi nie je pre mna, ja už som si vsetky prednášky odsedela a vsetky deti porodila 😉

koniarova
27. sep 2024

No neviem. Neporadim. Ale nevybrala si si dobru kombináciu škola - dieťa. Ktorý ročník? Ja by som určite zašla na študijné oddelenie a poradila sa. Ak máš toto prvé dieťa, tak ti úprimne píšem,že nemáš ani poňatia do čoho ideš. Ak už druhé,tak obdivujem tvoju odvahu.

lubka668
27. sep 2024

@bibi94 Ahoj, ja som študovala VS denné s bábätkom. 5hodin cesty od domova. Upravila som si študijný plán, chodila len na nevyhnutne veci. Prvý krát som šla po pôrode (prirodzenom) asi po mesiaci na pár hodín. Vtedy šiel aj manžel s malým a odbehla som. Naplno na celý deň až v troch mesiacoch dieťaťa, ostával s ním manžel, neskôr babky. Skôr ako ten mesiac po pôrode si to neviem predstaviť a to si myslím, že sme vtedy zvládli aj nezvládnuteľné.. Možno, ak by šlo len o to, ukázať sa tam a zapísať sa a dostudujes si sama..

januska12323
27. sep 2024

Nechceš si tú školu o rok posunúť?

milanemila
27. sep 2024

@bibi94 uprimne si myslim, ze ked budes mat 3.12. cisarak, tak 7 urcite neprides na prednasku 🙈 nemusim mat skusenosti s podobnou situaciou, staci mi ze som mala 2 cisaraky. Normalne to v skole dopredu oznam, ze rodis. Skolu by som urcite o rok neposuvala, s takym malym mimcom je to jednoduchsie ako sa ucit popri rocnom spekulantovi malom.
Drzim ti palce 💪🏼

skusihu
27. sep 2024

@bibi94 spolužiačka objednala občas izbu na blizkom hoteli, tam bola babka alebo muž s bábätkom a dobehla ho tam dojčiť cez prestávku. Možno aj to by bolo riešenie. Ale teda študovali sme externe.

lucia147852
27. sep 2024

No 7.12 na prednášku určite nejdes 😅 to budeš možno ešte stále v pôrodnici. A 14 nejdes na 99%

lelelienka
27. sep 2024

Ty si myslis, ze porodis a na druhy den si doma a fungujes normalne? 🤷‍♀️ Ved tie prednasky uz len cisto technicky nestihas, este ani nebudes doma z porodnice…takze smer studijne a dohodnut ako to vyriesit, bud si dohodni nejaky individualny plan alebo prerus studium.

nevenka
27. sep 2024

@milanemila ani po prirodzenom...ja som bola kvoli zltacke deti 6 dni v nemocnici. A este mi vyskocil vysoky tlak a bolo vymalovane. Nespala som, zle mi bolo. Mam 2 VS a toto si fakt neviem, ani nechcem predstavit...😬. A lialo zo mna ako z vola, vlozky som menila kazdu chvilku, sprcha. A potila som sa ako kon. Mlieko tieklo kade-tade...

mirkam3
27. sep 2024

@bibi94 tak bolo veľmi nešťastné začínať tento semester 3 mesiace pred pôrodom, keď si predsa vedela, že zápočty a skúšky ti vyjdú na čas šestonedelia. Neviem akú VS navštevuješ a či to tam beru profesionálne alebo je to easy štúdium len kvôli titulu… každopádne, rieš to čo najskôr na študijnom, tie posledné prednáškové dni určite nedáš, tak či ti napriek tomu povolia aspoň absolvovať zápočet/skúšku (s odkladom, nie v januári, no možno další semester).

Presne ako ti tu baby píšu - ak by si aj bola už v tom čase doma z porodnice, telo sa po (akomkoľvek) pôrode bude čistiť, do toho laktácia, tvoje hormóny, babo ktoré potrebuje mamu, a dosť pochybujem, že bude spokojne spinkať skoro cely deň v kočíku a ty budeš sedieť mysľou prítomná na prednáške a písať si poznámky… Do toho ešte bohvie aké počasie vonku, časté prebaľovanie (akože na lavičke?), možno pokusy o dojčenie, hygiena, cele zle. Ak by slo iba o skúšku, to ešte ako tak vykryjes ak sa s mužom obaja hecnete, ale z textu a sobotných termínov chápem, že studujes externe a teda bavíme sa zrejme o skoro celom dni.
Mala som spolužiačku, ktorá doniesla niekoľkomesačného syna v kočíku LEN na skúšku a kamoska jej ho strážila na chodbe, no samozrejme zákon schválnosti - malý kričal najviac keď bola mama akurat odpovedať, ona nervózna s total oknom keď ho počula, samozrejme skúška za FX, profesor nervózny lebo rušila nielen našu skusku, ale všetky miestnosti naokolo..

chadkroeger
27. sep 2024

@bibi94 fuuu. Veľmi zlá situácia. Ak naozaj 3.12 bude cisárak, možno 7. 12 vás ešte Len prepustia domov. Sú prednášky povinné? Alebo môže byť absencia? Určite by som zašla za prednášajúcim a vysvetlila mu situáciu a hľadala s nim s nim riešenie. Ozaj, na akú školu ideš? Je ťažšia alebo ľahšia? Lebo obdivujem, že do toho ideš. Ja som po 2 cisárakoch a pri oboch mi zotavovanie trvalo dlhšie

cookie29
27. sep 2024

akoze ja neviem, ci realizujes, ze sekcia je OPERACIA. Rezu 7-8 vrstiev tkaniv a musia to potom pekne pozosivat. Takze predstava ze 3.12. operuju a 7.12. si doma je celkom optimisticka aj keby vsetko slo idealne. A teda ze 7.12. by si sedela na prednaske never... ako bolesti, cistky, hormony, unava... ja som sa po prvej sekcii nevedela vzdialit viac nez polhodinu od wc, tak zo mna valila krv... volaj na studijne a pytaj sa, co Ti poradia. Suhlas ze odklad nie je dobry napad, ale toto tiez nie.

bibi94
autor
27. sep 2024

Ďakujem krásne za reakcie. Pravdaže individuálne štúdium je v riešení, čakám na schválenie. Absencia je možná takže áno rátam s tým tak nejak že tie posledné 2 termíny sobôt, budú absenciou. Som prvorodička ktorá je extrémne pedantná a perfekcionistka preto som chcela poznať názor aj iných žien aby som mala lepšiu predstavu o tom čo ma čaká. Pre istotu som si spravila pár predmetov už v minulom ročníku dopredu aby som sa čo najviac odbremenila. Je to odbor zameraný na aplikovanú informatiku čiže programovanie a už 10 rokov pracujem v tejto oblasti takže predmety sú pre mňa stredne náročné inokedy podobné mojej práci a zvládnuteľné lahšie. Tým že sa jedná o odbor inf. technológii je možné že by mi povolili online skúšky, skúsim vybojovať. Ďakujem žienky

milanemila
27. sep 2024

@nevenka jasne, ale po prirodzenom by bola aspon tepreticka sanca, ale po sekcii je zena este o den dlhsie v porodnici. Teda aspon na klinike, kde som ja rodila to tak bolo.

carduelis
27. sep 2024

Svagrina mala teraz CS, je 5. den po, ale je rada ak moze lezat v posteli a chvilu spat. Musi chodit ci najviac s odkrytou ranou aby sa hojila. Nie je to realne aby si to zvladla 7.12. Ak budes dojcit tak ani 14.12., lebo tie male babatka chcu papat rozne casto- raz viac, raz menej, niekedy len na ukludnenie, brusko zacina boliet v tom case. Naozaj to skus zvladnut dovtedy a potom absencky.

kitycat
27. sep 2024

Normalne sa aj muz, hadam z vlastnej vole, zaangazuje ked ty budes riesit skusky co lekcie.
Zase z neho nerob len darci spermii. Ostatne ti uz povedali 🙂

majocka35
27. sep 2024

@bibi94 Tú prvú prednášku pravdepodobne nestihneš , ale potom by to mohlo byť teoreticky v pohode . Úplne normálne budeš fungovať.

elzena2
27. sep 2024

Zvladnes to. Nie lavou zadnou a v pohode, zrejme v strese, kadejako latat a len tak tak stihat, kompromis tam, prizmurebie oka tam a dostudujes. Vsetci prihliadnu na situáciu, ty to možno dlhsie budeš studovat, ale určite neprerusuj a nesnaz sa ani robit všetko za každú cenu. Nejako sa nastav, že len to nevyhnutne absolvovat, aby ta nevyhodili a nejako už niekedy dostudujes.

mogaa
27. sep 2024

nejaké extra úlavy nečakaj, dieťa si si urobila sama...informuj sa na študijnom aké máš možnosti, ale dieťa na prednášky nepatrí....môžeš to riešiť aj odkladom....

bibi94
autor
27. sep 2024

@mogaa dietatko sa podarilo po rokoch snazenia umelou cesto. Ziadna ulava tak ako som písala chcela som názor zien v podobnej situácii aby som mala co najlepsiu predstavu 🙂

mogaa
27. sep 2024

@bibi94 daj si rok odklad alebo ak sa dá, v čase prednášok dieťa doma s niekým a s odsatým/umelým mliekom......

kris_tin257
27. sep 2024

Moja spolužiačka mala bábo keď sme chodili externé na VŠ (prednášky sme mali každú sobotu) ona chodila do školy aj s babom a mužom, keď boli prednášky malé bolo s tatom a počas prestávok ho kojila prebalila a bola s malým 😊

zaba21
27. sep 2024

@bibi94
. Otehotnela som, keď som si popri zamestnaní robila pedagogické minimum. Študovala som v meste vzdialenom cca 80 km. Syn sa narodil začiatkom novembra , keď mal 5 týždňov, musela som ísť na skúšku. Cestovali sme autom, kým som bola na skúške, muž syna kočíkoval. Dalo sa to zvládnuť, syn spinkal, bol kľudné dieťa. Potom som už len písala záverečnú prácu, opäť som cestovala až na záverečnú skúšku.

majusik1304
27. sep 2024

@bibi94 individuálny plán? Po cisárskom sa budeš mesiac zotavovať do toho novorodenec s prehodenym režimom, nebodaj kolikami ..

elzena2
27. sep 2024

Inak, ja by som ho rovno od narodenia naucila na cumel a umele mlieko, v takejto situacii. To odsavanie mlieka zaberá strašne veľa casu a energie, ak ho bude musiet niekto strazit,tak mu je jednoduchsie zarobit UM, ako s revajucim cestovat za tebou alebo ohrievat odsate. Plus ty budeš na tom fyzicky lepšie (žiadne hrcky a zapaly v prsiach, vlozky do podprsenky, stres, ci nie je hladne, aj v noci sa lepšie vyspis,ak aspon jedno krmenie preberie manžel, hormony sa daju skor do poriadku...). Ja som si tiež hovorila,že budem to tretie aspoň 6 mesiacov kojiť a po piatich som to vzala, nedalo sa nejako spojit oboje. Bud byt pritomna pre dieta (materska dovolenka) alebo sa venovat skole či praci a dieta musí primarne prebrat niekto druhy (manžel napr.) a v tom prípade to urobit čo najjednoduchsie pre nich dvoch. Iba tak sa môžeš sustredit na skusky.