icon

Ako nostrifikovať diplom zdravotnej sestry na Slovensku?

12. máj 2025

Zdravím, mám ukončenú zdravotnú školu s maturitou - zdravotná sestra v záhraničí.

Rada by som si aj oficiálne uznala diplom na účely výkonu regulovaného povolania na Slovensku.

Prosím vás, vedeli by ste mi poradiť, na ktorý úrad by som sa mala isť informovať bližšie?
Písala som ma mail uznavanie@minedu.sk ale mail je podľa všetkého nesprávny.

Ďakujem 🙂

autor
12. máj 2025

@done zatiaľ nie.
Robila som si nádeje že mi odpíšu na mail ktorý som uviedla v príspevku ale mail nebol ani doručený. Rada by som šla osobne na konkrétny úrad ale ďakujem, skúsim si prečítať aj tuto stránku 😊

majah212
12. máj 2025
lulamx
12. máj 2025

stredoskolske vzdelanie sa uznava na regionalnom urade skolskej spravy

lulamx
12. máj 2025

https://www.minedu.sk/uznavanie-ukonceneho-vzde...

vsetko musis mat uradne prelozene, overene notarom, zviazane.

zuzanka1227
12. máj 2025

Dobrý deň,
Ak ste zdravotná sestra s ukončeným vzdelaním v zahraničí a chcete si dať oficiálne uznať kvalifikáciu na účely výkonu regulovaného povolania na Slovensku, odporúčam obrátiť sa na Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré má na starosti uznávanie odborných kvalifikácií pre regulované zdravotnícke povolania.

Kontakt:
Ministerstvo zdravotníctva SR
Odbor zdravotníckeho vzdelávania a vedy
Limbová 2, 837 52 Bratislava
E-mail: mzsr@mzsr.sk
Telefón: +421 2 593 73 111 (ústredňa)

Viac informácií nájdete aj na ich oficiálnej webovej stránke v časti "Uznávanie odborných kvalifikácií".

E-mail uznavanie@minedu.sk je skutočne určený najmä na akademické uznávanie vzdelania (napr. študijné odbory mimo regulovaných povolaní), takže v prípade zdravotnej sestry nie je tým správnym kontaktom.

zuzanka1227
12. máj 2025

Dobrý deň! Rada vám poradím, ako postupovať pri uznávaní kvalifikácie zdravotnej sestry získanej v zahraničí na účely výkonu regulovaného povolania na Slovensku.
KROK 1: Uznanie odborných kvalifikácií – Ministerstvo zdravotníctva SR
Pre regulované povolanie ako zdravotná sestra je príslušným orgánom Ministerstvo zdravotníctva SR, nie Ministerstvo školstva.

Kontakt:

Webová stránka: https://www.health.gov.sk

Sekcia: Odbor regulovaných povolaní

Email: regpovolania@health.gov.sk

Telefón: +421 2 593 73 821 (často je najefektívnejšie zavolať priamo)
KROK 2: Potrebné dokumenty
Budete potrebovať:

Žiadosť o uznanie kvalifikácie – nájdete ju na stránke MZ SR alebo vám ju pošlú mailom.

Kópia dokladu o vzdelaní (napr. diplom) – oficiálne preložený do slovenčiny súdnym prekladateľom.

Výpis predmetov/študijný plán – preložený.

Doklad o odbornej praxi (ak máte) – zamestnanecké potvrdenia, preklady.

Kópia dokladu totožnosti (napr. pas, OP).

Potvrdenie o bezúhonnosti – napr. odpis z registra trestov (zo zahraničia aj SR).

Potvrdenie, že ide o regulované povolanie v danom štáte (tzn. že ste mohli pracovať ako zdravotná sestra).

Overené kópie a preklady musia byť oficiálne – pozor na kvalitu prekladu.
KROK 3: Podanie žiadosti
Podáva sa:

Osobne alebo poštou na adresu:

Odbor regulovaných povolaní
Limbová 2
837 52 Bratislava
Slovenská republika
KROK 4: Čakanie na rozhodnutie
Lehota je zvyčajne do 3 mesiacov, no môže sa predĺžiť, ak chýbajú dokumenty alebo sú potrebné doplňujúce informácie.

autor
12. máj 2025
@zuzanka1227

Dobrý deň,
Ak ste zdravotná sestra s ukončeným vzdelaním v zahraničí a chcete si dať oficiálne uznať kvalifikáciu na účely výkonu regulovaného povolania na Slovensku, odporúčam obrátiť sa na Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré má na starosti uznávanie odborných kvalifikácií pre regulované zdravotnícke povolania.

Kontakt:
Odbor zdravotníckeho vzdelávania a vedy
Limbová 2, 837 52 Bratislava
E-mail: mzsr@mzsr.sk
Telefón: +421 2 593 73 111 (ústredňa)

Viac informácií nájdete aj na ich oficiálnej webovej stránke v časti "Uznávanie odborných kvalifikácií".

E-mail uznavanie@minedu.sk je skutočne určený najmä na akademické uznávanie vzdelania (napr. študijné odbory mimo regulovaných povolaní), takže v prípade zdravotnej sestry nie je tým správnym kontaktom.

@majah212
@lulamx
@zuzanka1227
Ďakujem vám za ochotu a pomoc, vážim si to.😊❤️