Ako prekonať trému pri prezentácii?
Ahojte, mam mať prezentáciu pred kolegami, mam ju spracovanú dobre, naučenu dobre ale môj extrémny problém je tréma. Mne by ani nevadilo ze sa bojím, nemám sa ani čoho, ale vzdy mi začne triasť hlas, pery, ruky....potom vyzniem hrozne. Ja sa ani nebojím prezentácie ale ako sa budem triasť a kto si co bude myslieť, aj môj nadriadený. (Nie z obsahu prezentácie ale z trémy). Nechcem sa vzdať, lebo je to pre mňa veľmi dôležité urobiť tu prezentáciu dobre, aj pre moju budúcnosť. Nemáte nejaké triky? Ukľudnujuce voľnopredajné lieky alebo čokoľvek co by mi pomohlo? Ďakujem
Základ je ovládať problematiku. A to ovládaš. Zvládneš to. ❤️
Ludia vidia a vnimaju tak 10% z toho, co si myslis, ze je zle. Je uplne v poriadku, ak sa ti zo zaciatku bude triast hlas, to prejde po par minutach. A ozaj trening robi majstra, pred zrkadlom, pred niekym, hlavne nahlas. Ak mas blizkeho kolegu/kolegynu, dohodni si ho/ju ako "pritakavaca" - vzdy ked na nu pozries, usmeje sa a prikyvne. Vazne to pomaha. Je to ozaj vec treningu a praxe. A nepochybujem, ze to zvladnes ;)
betablokatory
@juliasb Človeku pri tréme pomáha vedomé pomalé hlbšie dýchanie.
nauc sa to rozpravat nahlas nie pre seba ale tak aby ta bolo pocut ako v danej miestnosti napr. na viac metrov. tym hlasnym rozpravanim budes pocut svoj hlas inak a casom si zvyknes na hlasne rozpravanie tiez si to hovor v stoji presne tak ako budes predstupeny pred kolegami v obleku ci v akom obleceni drzim palceky
Skús guayacuran. Mne to veľmi pomáha pri tréme aj celkovo strachu napríklad pred návštevou zubára, pekne to uvoľní svaly, dýchanie, budeš vo väčšom kľude
Skús guayacuran. Mne to veľmi pomáha pri tréme aj celkovo strachu napríklad pred návštevou zubára, pekne to uvoľní svaly, dýchanie, budeš vo väčšom kľude
@baskustek nesmies s nim soferovat
@juliasb mam to podobne a najlepsie mi pomaha vedome pomale dychanie tesne pred, potom masaz bodov - na zapasti dva palce od dlane. Potom predstavovanie si - co najhorsie sa mi tam moze stat - vacsinou zistim, ze to nie je nic "az take hrozne" a ze sa to da prezit. Potom si predstavujem, ze "sa to stalo" - to nieco hrozne a ako na to viem reagovat - vymyslam si vtipne poznamky.. Este ani raz sa mi nestalo, ze by som to uplne pokazila, dokonca cim viac som vystavena tym situaciam, tym viac si to uzivam.
@krasneleto neprehanaj. Guajacuran nie je xanax, guajfenezin mas aj v Stoptussine. Ano, je tam upozornenie, ze moze ovplyvnit pozornost, ale "nesmies soferovat" su velmi silne slova. Urcite po nom nebude ako sfetovana alebo opita.
@krasneleto neprehanaj. Guajacuran nie je xanax, guajfenezin mas aj v Stoptussine. Ano, je tam upozornenie, ze moze ovplyvnit pozornost, ale "nesmies soferovat" su velmi silne slova. Urcite po nom nebude ako sfetovana alebo opita.
@selenka7 tak asi lekar je sfetovany ked mi zakazal soferovat...
@selenka7 tak asi lekar je sfetovany ked mi zakazal soferovat...
@krasneleto https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/guajac...
Citujem: "4.7 Ovplyvnenie schopnosti viesť vozidlá a obsluhovať stroje.
Guajfenezín môže vo vyšších dávkach nepriaznivo ovplyvniť činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť (napr. vedenie vozidiel, ovládanie strojov, práce vo výškach a pod.)."
Môže... vo vyšších dávkach...
@krasneleto https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/guajac...
Citujem: "4.7 Ovplyvnenie schopnosti viesť vozidlá a obsluhovať stroje.
Guajfenezín môže vo vyšších dávkach nepriaznivo ovplyvniť činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť (napr. vedenie vozidiel, ovládanie strojov, práce vo výškach a pod.)."
Môže... vo vyšších dávkach...
@selenka7 ak s nim nema skusenost, nesoferovala by som s nim...
@selenka7 ak s nim nema skusenost, nesoferovala by som s nim...
@krasneleto ved si ho moze supnut az po prichode do prace pred prezentaciou. Pripadne magnerot/magnezium laktat dve tabletky naraz. Idealne uz aj par dni vopred.
@krasneleto ved si ho moze supnut az po prichode do prace pred prezentaciou. Pripadne magnerot/magnezium laktat dve tabletky naraz. Idealne uz aj par dni vopred.
@selenka7 s tremou sa treba ucit pracovat, nie utlmovat ju liekmi... pecen mame len jednu, hadam na tom sa zhodneme
@selenka7 s tremou sa treba ucit pracovat, nie utlmovat ju liekmi... pecen mame len jednu, hadam na tom sa zhodneme
@krasneleto je rozdiel byt v situaciach, v ktorych prichadza trema, pravidelne alebo len vynimocne. Sama som bola extremna tremistka a teraz ucim na VS. Najlepsou skolou pre mna bola pedag. prax na ZS a SS, ked som si robila pedagogicke minimum. Kazdopadne, ak ma clovek nieco prezentovat parkrat rocne, tazko najde situacie, v ktorych by sa tu tremu zvladat postupne naucil. A ak to je takto vynimocne, tak supnut si guajacuran absolutne nijako neuskodi. Pecen toho znesie pomerne dost.
@krasneleto v príbalovom letáku je písané, že guajacuran najlepšie účinkuje, keď si ho dá človek cca 30min pred verejným vystúpením. Takže to už je v práci. Ale na mňa to nemá nejaký utlmujúci účinok, v pohode môžem aj šoférovať. Veď to píšu skoro v každom lieku.

@juliasb nepotrebujes ziadne lieky, iba trening... zavolaj kamosky... prezentuj... zavolaj rodinu- prezentuj... zavolaj kolegyne, ktorych sa to netyka- prezentuj... je to ako s bicyklom... cim viac trenujes, tym je jazda istejsia .... doveruj si ... urcite to zvladnes