Ako sa naučiť nový jazyk vo vyššom veku?
ahojte šikovnice,
viem, že mnohé z vás sa učia nové cudzie jazyky aj vo vyššom veku. rada by som si prečítala ako sa vám to podarilo.
je mi jasné, že samé mi to do hlavy nenapadá a makám, ale mám pocit, že nenapredujem. čítam knihy v angličtine, pozerám filmy, mám hodiny s lektorom, je to native speaker, ale akurát ma to frustruje. mám pocit, že "nemám hlavu" na jazyky, nikdy mi nešli.
aká bola tá vaša cesta? 🙂
Mala som "spolužiačky/spolužiakov" čo mali cez 50, dokonca jednu aj cez 60.
Je to proces, pokračuj v tom, čo robíš, snaž sa nájsť si niekoho doma/v okolí, s kým môžeš praktizovať jazyk, nech si nútená ho používať.
A ak máš pocit, že to nejde, ako by si chcela, kľudne skús iného lektora s iným štýlom učenia. Každému vyhovuje niečo iné.
A držím palce 😊
co je vyssi vek? Ked ti to neslo vtedy, no ja ti neviem, ci to pojde teraz... zaklady sa urcite naucis, plynule mozno len, keby sa prestahujes... a su aj ludia co ziju v zahranici roky a ani tak im to plynule nejde, tazko radit... velmi anglictinu potrebujes? Otec ma 66 a teda rok sa uci sam taliancinu a uz vie celkom slusne, minule som ho pocula s kamaratom rozpravat a siel plynule... ale on ma talent na jazyky, vzdy mal, hovori plynule viacerymi... takze tam vek u neho nehra rolu, jeho mozog je zvyknuty na taketo veci od mlada... ze su rozne slovicka, rozne slovosledy, rozne casovanie a rozne pisane veci...
Ono pri uceni nastava aj efekt, ze cim viacej sa ucis, tak tym viacej zistujes, ze co vsetko este nevies. Proste stale budu nove slovicka, clovek pochyti nejake nove frazy. A samozrejme, ze zohrava rolu aj talent. Niekto sa jazyky uci lahko a niekto musi viacej zamakat.
neviem čo znamená vyšší vek. ale mne neskutočne pomohli individuálne hodiny, len ja a lektor, prezenčne. išli sme mojim tempom, pýtala som sa čomu som nerozumela, tým že sme sa poznali čoraz dlhšie, tak to bolo také uvolnenejšie…
Mám čoskoro 50 a minulý rok som sa začala učiť ďalší nový jazyk cez Duolingo. No, ide mi to asi tak, ako to môže ísť niekomu, kto sa učí cez Duolingo. 😀 Čiže nič moc, ale lepšie, ako nič.
Ja som sa ucila teraz 3roky jazyk, dohovorim sa., zacala som sa ucit dalsi jazyk. Mam po 40tke.
Moja stará mama má 80 a učí sa Španielčinu na Duolingu. A ide jej to parádne. Tak možno by to stálo za pokus.
@anjelicek26 tu nejde o to, ze ked ti jazyky nesli, tak asi nepojdu ani teraz. Skor je to o zlej metodologii. Opytaj sa oca, ako sa on uci jazyky. S vysokou pravdepodobnostou to bude, ze si vybera temy, ktore ho zaujimaju.
Autorka, pozri si stranku jazykoveho mentoringu. Tam najdes odpovede na vsetky svoje otazky plus tipy ako co najlepsie zacat
2 jazyky som doklepala pred 40 a 2 po 40, z toho 2 po 40 z nuly na C1. Hodina denne samoštúdium, 3x týždenne hodina online s lektorom. Native speaker nemusí znamenať výhru. Výhru znamená lektor, ktorý vie učiť, vysvetľovať a ktorý ti ako človek sedí. Takže ak nemáš super pocit, vymeň ho.
@anjelicek26 Ked ti to neslo vtedy, no ja ti neviem, ci to pojde teraz - nie je pravda. Mne nešli jazyky vôbec. Bola somúplný antitalent, nešla mi do hlavy slovíčka, gramatika už vôbec, prekladala som si to v hlave a bol to stres. Potom som si našla iný spôsob ako v škole a naučila som sa 4 jazyky. Ak sa človek učí zlým spôsobom, tak mu to nepôjde. Ak nájde spôsob ideálny pre neho, pôjde to šup šup.
@melanta presne...ja som tiez nevedela ako sa ucit jazyky. Stale som mala blok. Zacali sme viac cestovat a nasla som sposob na ucenie. A to nemam bohvie ake nadanie na jazyky. Skor si cisla zapamatam ako nazvy a mena. Treba tym denne žit, obcas do tej krajiny vycestovat. Same to nenaskače do hlavy.
Ahoj!
Samozrejme, že sa dá. Vygoogli si Stevea Kaufmanna – on sa ako 60-ročný začal učiť nové exotické jazyky, lebo konečne mal viac času.
Ja sama ovládam tri cudzie jazyky na rôznych úrovniach (B2, C1). Napríklad angličtinu som sa začala učiť, ako tretí cudzí jazyk vo svojich dvadsiatich rokoch a priebehu dvoch rokoch som získala certifikát z nej.
Samoštúdium a hodina s učiteľom robia zázraky. Snaž sa to isté čítať, počúvať po anglicky, čo by si počúvala aj po slovensky. Ak rada píšeš, vyhľadávaj si fóra, kde sa môžeš vyjadriť v danom jazyku písomne. (Ako ja teraz robím 😅 , pre mňa slovenčina je cudzí jazyk).
Na konverzáciu je skvelé mať buď učiteľa alebo native speakera (zavisí od tvojho levelu, ak si pokročilá vtedy native speaker je vhodnejší). Ja som našla cenovo priaznivého native speakera na Preply. Ak potrebuješ zlavový kód na stránku, viem ti poslať.
Tiez poznam ludi aj v 60ke, co sa pekne naucili. Ked sa chce, vsetko sa da. 🙂
ahoj, ak chces, ja ta viem nasmerovat a pomoct ti, s anglictinou sa kamaratim velmi, kedzee ju vyucujem🙂 mentorujem ludi, ako sa maju spravne ucit anglictinu, a tiez ju rada vyucujem gramatiku konverzacky a ine.
vysvetlujem vsetky, pre deti od 6 rokov, do xy..veku 🙂
samostudium mne osobne nepomahalo, ked som sa ucila turectinu a arabcinu, vzdy je tam potrebne to vedenie lektora, ze ako sa ucit a problematicke gramaticke javy je dolezite vsvetlit riadne, niekedy si clovek zial sam nepomoze 🙂 tak ak chces napis mi do spravy som ochotna pomoct ti.
a jazyk sa da naucit v kazdom veku, teraz akurat ucim jednu doktorku 55 rocnu 🙂 takze pohoda, neboj nic.

Čo je to vyšší vek ?