icon

Ako sa naučiť plynule anglicky po tridsiatke?

14. mar 2025

Mám po 30tke a potrebujem sa naučiť anglicky.
PNa strednej škole sme mali angličtinu, ale tým, že som ju nepoužívala dlhé roky, pamätám si len úplné základy.
Máte niekto skúsenosť s učením angličtiny ako samouk? Potrebujem vedieť plynule komunikovať.
Celý život som používala nemčinu a momentálne mám pocit, že v mojom veku to nedám, respektíve neviem ako na to tak, aby som to zvládla bez kurzov.
Budem vďačná za každú radu.

sweaaa
14. mar 2025

Začni sa brutálne intenzívne učiť slovnú zásobu a veľa počúvať. Na gramatiku si kúp English grammar in use Cambridge. S tým si vystačíš pol roka, len musíš každý deň makať. Potom už budeš musieť rozprávať s niekým. Už aj stredoškoláci vedia veľmi dobre anglicky a nevyjde ťa to draho. Držím palce.

marianarem
14. mar 2025

Ja som bola na tom velmi podobne s taliancinou. Nasla som si talianskeho frajera, ktory vedel len tak biednejsie po anglicky, tak som si povedala, ze musim sa naucit ja po taliansky. Vedela som len ale-take zaklady. Mne pomohlo pozeranie filmov, ale hlavne citanie knih. Po prvej poctivo precitanej knihe som zacala hovorit tak, ze sme mohli s priatelom prejst na taliancinu. Ale tak taliancina je lahky jazyk, s grectinou mi to az takto nefunguje, ze by stacila jedna kniha. Ale aj anglictina je lahka by som povedala.

veralovegood
14. mar 2025

Ja som sa anglicky ucila sama. Serialy , filmy , youtube videa , titulky ti pomozu. Najhlavnejsia je slovna zasoba , ja som napr. Citala anglicke knizky a podciarkavala ai slovicka ktorym nerozumiem a hned si ich prekladala. Zacala by som jednoduchsimi detskymi knihami.

zuzudrnda
14. mar 2025

Hlavne jednoduché knihy od pinguin atď,kt.maji slovnú zásobu podľa úrovne čitateľa. Niektoré aj CD s výslovnosťou a gramatikou. Náročné knihy demotivuju, ak treba veľa vyhľadávať. Spomínaná English grammar in use je úplný základ, je veľa videí s dobre vysvetlenou gramatikou na YouTube a tiež konverzácie podľa úrovne. Počúvať, rozprávať a čítať...každý deň. Potom si už nájsť človeka na konverzáciu. Aj cez googlemeet🍀

oskvarka
14. mar 2025

Áno dá sa samoucenim naučiť samozrejme angličtina nieje taká ťažká a keď si ju mala v škole tvoja hlava časom aj z toho bude čerpať... Skús rôzne veci a vyber si čo ťa bude najviac bavit... Teraz je kopec online audioknih...ja som ficala na Harry potterovi 🤭 nájdeš free audioknihy veľa obsahu 😂 potom aj filmy či videá...ak nerozumieš audiu aj keď audio ťa naučí viac ...je intenzívnejšie...tiez nejaké knižky gramatiky kľudne aj z knižnice a nejaké slovíčka či vety. Odporúčam nejakú aplikáciu mala som ich viac ja som sa učila Holandsky dala som to za dva roky .. tiež som robila Duolingo ..(je tam z češtiny ak si úplne že ako začiatočník alebo .je tam teraz kurz že angličtina z angličtiny...také ľahšie na oprasenie-internediate English sa volá .) ale ako k angličtine toho nájdeš kopec. Stačí si len vybrať 😉.