Ako sa naučiť plynule anglicky po tridsiatke?
Mám po 30tke a potrebujem sa naučiť anglicky.
PNa strednej škole sme mali angličtinu, ale tým, že som ju nepoužívala dlhé roky, pamätám si len úplné základy.
Máte niekto skúsenosť s učením angličtiny ako samouk? Potrebujem vedieť plynule komunikovať.
Celý život som používala nemčinu a momentálne mám pocit, že v mojom veku to nedám, respektíve neviem ako na to tak, aby som to zvládla bez kurzov.
Budem vďačná za každú radu.
Ja som bola na tom velmi podobne s taliancinou. Nasla som si talianskeho frajera, ktory vedel len tak biednejsie po anglicky, tak som si povedala, ze musim sa naucit ja po taliansky. Vedela som len ale-take zaklady. Mne pomohlo pozeranie filmov, ale hlavne citanie knih. Po prvej poctivo precitanej knihe som zacala hovorit tak, ze sme mohli s priatelom prejst na taliancinu. Ale tak taliancina je lahky jazyk, s grectinou mi to az takto nefunguje, ze by stacila jedna kniha. Ale aj anglictina je lahka by som povedala.
Ja som sa anglicky ucila sama. Serialy , filmy , youtube videa , titulky ti pomozu. Najhlavnejsia je slovna zasoba , ja som napr. Citala anglicke knizky a podciarkavala ai slovicka ktorym nerozumiem a hned si ich prekladala. Zacala by som jednoduchsimi detskymi knihami.
Hlavne jednoduché knihy od pinguin atď,kt.maji slovnú zásobu podľa úrovne čitateľa. Niektoré aj CD s výslovnosťou a gramatikou. Náročné knihy demotivuju, ak treba veľa vyhľadávať. Spomínaná English grammar in use je úplný základ, je veľa videí s dobre vysvetlenou gramatikou na YouTube a tiež konverzácie podľa úrovne. Počúvať, rozprávať a čítať...každý deň. Potom si už nájsť človeka na konverzáciu. Aj cez googlemeet🍀
Áno dá sa samoucenim naučiť samozrejme angličtina nieje taká ťažká a keď si ju mala v škole tvoja hlava časom aj z toho bude čerpať... Skús rôzne veci a vyber si čo ťa bude najviac bavit... Teraz je kopec online audioknih...ja som ficala na Harry potterovi 🤭 nájdeš free audioknihy veľa obsahu 😂 potom aj filmy či videá...ak nerozumieš audiu aj keď audio ťa naučí viac ...je intenzívnejšie...tiez nejaké knižky gramatiky kľudne aj z knižnice a nejaké slovíčka či vety. Odporúčam nejakú aplikáciu mala som ich viac ja som sa učila Holandsky dala som to za dva roky .. tiež som robila Duolingo ..(je tam z češtiny ak si úplne že ako začiatočník alebo .je tam teraz kurz že angličtina z angličtiny...také ľahšie na oprasenie-internediate English sa volá .) ale ako k angličtine toho nájdeš kopec. Stačí si len vybrať 😉.

Začni sa brutálne intenzívne učiť slovnú zásobu a veľa počúvať. Na gramatiku si kúp English grammar in use Cambridge. S tým si vystačíš pol roka, len musíš každý deň makať. Potom už budeš musieť rozprávať s niekým. Už aj stredoškoláci vedia veľmi dobre anglicky a nevyjde ťa to draho. Držím palce.