Ako sa naučiť po španielsky?

domculaa
20. aug 2021

Ahojte. Som v maturitnom ročníku a budúci rok by som chcela ísť študovať na VŠ v študijnom odbore prekladateľstvo a tlmočníctvo - anglický jazyk a kultúra a španielsky jazyk a kultúra. Ak som dobre videla, tak sa tento odbor dá študovať v Bratislave, Banskej Bystrici a v Nitre. Moja angličtina je na dobrej úrovni a chystám sa urobiť maturitu B2. Čo sa týka španielčiny tak na tom som celkom zle. Španielčinu som sa nikdy neučila a viem len základné frázy. Potrebovala by som sa za tento rok naučiť toho čo najviac. Verím tomu, že sa to dá, len neviem ako začať. Pár vecí som sa naučila cez aplikáciu Duolingo, ale tá ma popravde nebaví, tak som si kúpila knihu Španielčina pre samoukov spolu s cvičebnicou. No problém je ten, že sa do toho neviem nejak dostať, príde mi, že kniha je zložito napísaná a nejde od základov. Pre človeka, ktorý nemá skúsenosti so španielčinou mi príde nevhodná. Potrebovala by som nejaké rady ako začať s učením, čo robiť? Ak máte akékoľvek nápady budem rada. Ďakujem.

sapetka
20. aug 2021

@domculaa italki.com. Tam si vies najst vhodneho lektora a vybavene😊hodiny aj lektora si vyberas sama. Je to velmk dobry sposob ako sa naucit jazyk

oli18
20. aug 2021

Tieto prázdniny si mala byť v Španielsku, keďže máš rok na to, aby si sa ho naučila. Skôr sa sa mi zdá, že to nedáš, lebo to by si musela byť neskutočný talent, aby si sa za rok naučila jazyk tak, aby si v ňom mohla študovať VŠ.

domculaa
autor
20. aug 2021

@sapetka Ďakujem 🙂

domculaa
autor
20. aug 2021

@oli18 Ďakujem za úprimnú odpoveď. Nie každý si môže dovoliť len tak byť v Španielsku. Pracujem s tým s čím sa dá.

bolarazjedna
20. aug 2021

Kamarátka sa učí po španielsky s online lektorkou. Alebo treba vyhľadať jazykovku. Plus počúvať co najviac španielčinu, rádio, televízor, aby sa ti to dostalo do ucha.

brona235
20. aug 2021

@domculaa ak nemas problem s anglictinou stiahni si apku duolingo... Ja to top aplikacia na jazyky

bolarazjedna
20. aug 2021

@brona235 autorka písala, že cez duolingo sa naučila základy, ale už ju ta aplikácia nebaví

domculaa
autor
20. aug 2021

@bolarazjedna Ďakujem 🙂).

domculaa
autor
20. aug 2021

@brona235 Ako som písala tak ma aplikácia Duolingo nebaví, skúšala som som ju, ale aj tak ďakujem 🙂.

savanna
20. aug 2021

Na tvojom mieste by som si asi zaplatila sukromnu lektorku, minimalne na naucenie vyslovnosti a uplnych zakladov. Samozrejme, idealne by bolo platit si ju po cely rok, ale neviem, ako si na tom financne. Potom by si pripadne mohla sama postupovat podla knihy. A skus si pozriet stranku polyglotky Lidie Machovej, najdes tam vela tipov na samostudium.
Pocitaj s tym, ze na spanielskych odboroch bude vela studentov zo spanielskych bilingvalnych gymnazii, ktori mozu uroven vyucby tahat dost nahor. Preto by si sa vo vlastnom zaujme naozaj mala naucit za ten rok co najviac.

domculaa
autor
20. aug 2021

@savanna Ďakujem veľmi pekne za radu 🙂

trema
20. aug 2021

Skus si pozriet lydiu machovu a jej jazykovy mentoring, ja som si zaplatila kurz a ucim sa podla toho a som spokojna 🙂

trema
20. aug 2021

Alebo ti odporúčam este assimil knizku, tam sa ucis spanielcinu cez anglictinu, pozri si, je aj v pdf, aj nahravky najdes na nete

janinah
21. aug 2021

Čo ti bráni byť celé leto v španielsku na brigáde? Je to najlepšia cesta.a tiež súkromny učiteľ cez Skype napríklad a nonstop pozerať filmy a tv v špan. Ale musíš zamakať.lebo neprejdes ani cez prijímačky.dcera to vyštudovala ale span.hovori viac ako slov.

michkat
21. aug 2021

Hm ozaj ta sukromna lektorka lebo na tento odbor sa robia prijimacky aspon do BA a potom tam je to uz iny level, budu tam taki co chodili na bilingvalne gymple alebo maju jedneho rodica spanielsky hovoriaceho atd. mala som spoluziacky na AJ z tejto kombinacie... Takze odporucam investovat do lektorky, s nou veeela komunikovat idealne iba po ESP a vela pocuvat, youtube je skvely nastroj na to 🙂

snehulak77
21. aug 2021

Tiež odporúčam Lydiu a jej jazykový mentoring. Ona sa myslím Učila niektoré jazyky rok alebo dva. Jej filozofia je výborná.

zivotgombicka
21. aug 2021

Prípadne, ak by si hľadala niečo nízkonákladové, tak na už spomínanom italki.com nájdeš nie len učiteľov, ale aj bežných ľudí, tak napr. ak by sa niekto španielsky hovoriaci učil po slovensky, môžete sa dohodnúť, že s konverzáciami ty pomôžeš jemu a on tebe. Za rok sa ale jazyk isto naučiť dá, ak budeš na tom intenzívne pracovať, v pohode na úroveň B1 alebo B2, len musíš pochopiť, ako sa učiť jazyk 🙂 Držím palce

michkat
21. aug 2021

@snehulak77 ta ma rozhodne vela tipov, ked este bola doktorantkou nam nejake predstavila na VŠ a potom sa uz ludia prihlasili na jej jazykovy mentoring, ktori chceli, sama idem pozriet co ma nove lebo chcem zamakat na FJ, takze stoji za pozretie...

tatana23inna
16. mar 2022

Viem, že je asi neskoro, ale možno to bude užitočné aj pre niekoho iného. Ak sa chcete učiť sami, veľmi dobré sú kurzy Eureka. Trochu ambicióznejšia stránka ako duolingo.Je to lacné a na výber je veľa jazykov, 8 alebo 9. Dozvedela som sa o tom z reklamy na facebooku. A naučila som sa základy nemčiny.

elementissa
16. mar 2022

@domculaa neviem ako ti poradiť, ak sa zatnes, tak sa naučíš. Ale keďže ja som španielčinu študovala (na bilingválnom ) a niektorí moji spolužiaci išli na tieto prekladateľské odbory, tak ti viem potvrdiť, že na angličtine-spanielcine ti pár fráz nestačí. To nie je, že prídeš a naučíš sa tam jazyk. To je o tom, že prídeš a hneď dostaneš haldu klasických španielskych kníh na preklad. Mám veľmi dobrú kamarátku a známu, ktorá vyučuje angličtinu. A ona rovnako ako ty po strednej išla na prekladatelstvo angličtina- španielčina. Po mesiaci sa zdekovala, lebo pochopila, že ty prichádzaš na ten odbor s tým, že jazyk dokonale ovládaš, nie s tým, že prídeš a naučíš sa. Tak to funguje na biligvále. Ak ale naozaj túžiš ísť na túto VŠ, tak odporucam ísť pred VŠ na rok do Španielska, naučiť sa plynule reč, popritom si kúpiť gramatické knihy, lebo zasa na prekladatelstve musíš byť nadupaná v gramatike a až potom sa hlásiť. Držím palce

laladua
16. mar 2022

@tatana23inna ale aj tak podla mna nie je nad to mat nejaky kontakt s niekym, kto je doma v tomto jazyku. Mne to velmi vela dalo, ze som si cez internet nasla kamaratku, ktora so mnou komunikovala a hned som mala taky vacsi chtic do ucenia.

domculaa
autor
20. mar 2022

Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede. Nakoniec sa hlásim len na prekladateľstvo a tlmočníctvo - anglický jazyk a kultúra v Banskej Bystrici. Štúdium prebieha externe takže je to pre mňa aj väčšia výhoda, keďže nie som z BB 🙂)