Ako sa prepisujú kodóny DNA na mRNA?
Zdravím, vedel by mi niekto poradiť s nasledujúcou úlohou z genetiky?
Prepíšte informáciu kodónov DNA
3' CGT GGA TCC AAT 5’ do kodónov mRNA.
Ďakujem veľmi pekne za ochotu.
Häää?🤣🤣🤣🤣🤣🫣🫣🫣
@enmery máš pravdu, keď si to človek poriadne pozrie a rozmení na drobné je tento príklad celkom jednoduchý.. ☺️
Keď si predstavím, že kedysi bola genetika moja najobľúbenejšia časť gympľovskej biológie a aj prijímačiek na medinu, no a teraz nemám ani páru, ako na tento príklad... 😂😂😂
@hanna998 Ďakujem veľmi pekne
@123profil321 ja som na maturite vytiahla genetiku a hneď som vedela, že ju v pohode urobím, lebo to proste bola naj téma pre mňa 😂 zlaté časy.
@vkatush a urobila si ich?
@taktotedanie maturitu či príklady? Oboje áno, učiteľky na maturite mi povedali, že sa nemajú ani čo opýtať, lebo som to mala v malíčku 😂 a teraz by som sotva vedela kto je Mendel.
@vkatush prijimacky na medicinu
@aalt tiež sa mi vtedy mýlili s Mendelejevom, však to je skoro rovnaké meno 😂
@taktotedanie biológiu áno, to bola pohoda, chémiu veľmi nie, bola som tesne pod čiarou kvôli nej po prvom kole (po druhom som už nepozerala, ako sa posunula čiara). Ale ja som tam šla "len tak", lebo pár mesiacov pred prijímačkami som sa rozhodla, že nechcem ísť na medinu, takže som sa chémiu vôbec neučila a vykašľala som sa na testovnice aj doučko 😁 bola som mladá a blbá, teraz som už len blbá 😂

Ahoj, malo by to byť následovne:
najprv musíš zmeniť smer reťazca na 5 - 3 takže TAA CCT AGG TGC
a teraz podľa komplementarity ( C - G, A - T/U (tymín pri DNA, uracil pri RNA )
výsledok bude:5 AUU GGA UCC ACG 3