Ako sa rozhovoriť v angličtine?
Ahojte, dnes som mala v práci zahraničnú klientelu a nevedela som sa vykoktať. Rozumela som im, no dlho som po anglicky nehovorila a tak to zo mňa nešlo vôbec ľahko. Čo z Vašich skúseností Vám najviac pomohlo sa rozhovoriť? Nativ speakera viac ako 1 krát týždenne si nemôžem dovoliť. Popri deťoch sa do zahraničia len tak nevyberiem. Čo Vás najviac posunulo, aby ste sa v pohode vedeli dohovoriť? Ďakujem.
@mesiacikluna a tá kamoška už asi vedela dobre po anglicky. A komu by sa to v dnešnej dobe chcelo robiť zadarmo.
nemáš niekoho v rodine alebo známych?
Alebo skús sama so sebou sa rozprávať akoby, viem asi to znie divne ale ak pomôže prečo nie 🙂, pusť si anglické filmy a daj si titulky alebo čítaj články v angličtine
Dá sa aj online cez skype, len si nepamätám stránku, kde si môžeš vybrať konverzačného partnera (fotka, krátke predstavenie a cena za hodinu).
Ak sa iba hanbíš, že nebudeš absolútne gramaticky korektná, tak si uvedom, že aj v rodnom jazyku občas človek breptne. 😉 A rozhovor nie je skúška z gramatiky - cieľom je porozumieť si a dohodnúť sa, nie získať všetky body v teste...
Mňa osobne práca v korporáte. Aj na predchádzajúcej pozícii som používala angličtinu (tiež korporat) áno denne ale kvázi ako poslucháč, teraz používam angličtinu denne aktívne, najmä pisanou formou, pretože pracujem z domu ale už nemám problém sa porozprávať s kolegami cudzincami ak idem do officu. A mne osobne pomohli filmy, pozerám s titulkami a čítanie kníh v angličtine. Ani nevieš ako sa Ti to do hlavy pouklada a keď potrebuješ to len vytiahnes az som v šoku niekedy bola že čo?
@mesiacikluna no ja zo sebou vediem rozhovory v aj, ale poviem Ti že v hlave to znie lepšie ako keď to mám povedat nahlas 😄😄😄
len vela pocuvat a potom aj rozpravat.
@limoncino tak to jasné, že v hlave to znieme ako profíci všetci :D ale realita...stres a ledva sa vykokcem
@limoncino no ale ani do korporatu má nezoberú, keď neviem ani, či? Ja by som aj prácu zmenila, nech som v tej angličtine, ale keď všade chcú aj tak angličtinu
@mesiacikluna
Aj muž mi navrhol, že s budeme rozprávať po anj, lenže potom nám do toho deti skákali 🙈
Písomom si na tom ako? Ak máš problém tým ako skladať vety, tak aj písanie ti pomôže, skús si napr. denník po anglicky písať, každý večer pár viet o hocičom čo sa ti cez deň stalo + ak aj len 1 krát do týždňa si nejakú tú konverzačnú hodinu môžeš dovoliť, tak to je fajn 😊 a na "rozpletenie" jazyka nahlas čítať, textu zrejme rozumieš, tak skús si niečo nahlas čítať, zautomatizuje sa ti to lepšie 😊
https://preply.com/ ... tam si vies najst lektora za rozumnu cenu, orientuj sa podla recenzii, co tam maju 🙂
Podľa toho na akú poziciu. Ja som začínala na recepcii a tam stačila a2-B1 toľko zahraničných navstev sme nemali
www.italki.com podľa recenzií si nájdi niekoho cenovo vyhovujuceho 🙂
začala som čítať knihy výhradne v AJ, Netflix s AJ titulkami + na Fb som v rôznych skupinách našla kamošov a komunikovala som s nimi na dennej báze
Teraz mám angličtinu na C1 a to som nikdy nebola v AJ hovoriacej krajine, robím v korporate od mája a používam AJ každý deň slovom a písmom.
Pred 10 rokmi som vedela len základy, v škole som sa učila nemecky. Ale na to, aby si sa rozhovorila nepotrebuješ 10 rokov neboj 🙂

Ja som si našla kamarátku s ktorou sme si volali a dohodli sa na téme o čom budeme hovoriť a vždy v angličtine