Ako sa stať asistentkou učiteľa s nepedagogickým vzdelaním?
Ahojte vedel by mi poradiť niekto čo musím študovať alebo aký kurz aby som mohla byť asistentka učiteľa? Mám nepedagogicky vzdelanie s maturitou dakujem
A prečo chceš vlastne robiť asistenta učiteľa ???
@nuna2112 prepáč, ale nie si vhodná adeptka na túto prácu
@mamickalisticka áno kľudne povedz prečo budem rada ..
@nuna2112 tak prvá vec, toto všetko sa da vygooglit za menej ako minútu. Druhá vec, asistentka učiteľa musí mať široký záber informácií a to z každého predmetu, keďže v podstate pracuje s deťmi, ktorým to ide pomalšie a potrebujú viac času, iný výklad a trpezlivosť a nájsť prienik tém. Byť asistentkou je celoživotné učenie a prepáč, podľa mňa keď už teraz si myslíš, že nemáš na to byť učiteľka, tak nemáš na to ani byť asistentka, na to ti nestačí, že budeš mať prváka a že máš rada deti. To skôr už vychovávateľ v družine, tam sa to osvedči mať rada deti, ale vyučovať a asistovať dieťaťu ktorému to ide ťažšie. No neviem.
@mamickalisticka okej beriem názor to že som to nerozpisala na x riadkov ale takto keďže som mala ťažkú noc ..v pohode áno necítim sa nato učiť 20 deti ale venovať sa jednému ktorému to ide ťažšie je rozdiel ...a myslím že každý nejak začal ale ďakujem za povzbudenie...možno by ma tá škola a prax tak nadchla žeby som skončila s magistrou netreba hneď odsudit...
@kacena4 nemusis vediet spievat a recitovat, to len na ucitelstvo ms su taketo talentovky, nie na odbor pedagogicky asistent.
A urcite je vhodne mat k tomu patricne vzdelanie, lebo ony pristup vyzaduje dyslexia, iny adhd, iny mentalne postihnutie a iny nadane dieta. Ak to ma mat vyznam, aj asistent aj ucitel by mal mat vhodne vzdelanie (mimo ineho).
@nuna2112 vôbec sa nemusíš venovať jednému, ale budeš mať rozvrh a pôjdeš tam kde je treba môžeš mať na starosti aj 4 žiakov aj stat na chodbe ako dozor cez prestávku a, keď bude chýbať učiteľ aj oducis v rámci možností hodinu čo to pripraví...prečítaj si staršie príspevky je tu toho veľa.Ked si spravíš pomaturitnu 2 r môžeš byť vychovávatelka, asistentka
@nuna2112 neodsudzujem, ale podľa odpovedí si taká "nijaká" , chýba dravosť a prepáč, takú asistentku by som pre svoje špeciálne dieťa nechcela. to nie je o tom, venovať sa jednému dieťaťu, ale práve potiahnuť to dieťa so špeciálnymi potrebami, aby sa vyrovnal ostatným spolužiakom, alebo robiť nadramec vedomostí ostatných s nadaným dieťaťom. A nie jedno dieťa ale na každej hodine cca dve deti, takže behaš a vysvetľuješ, plus dotácia na asistenta väčšinou nie je plná,ale polovičná. A ako bolo vyššie písané, taktiež odučiť celú hodinu alebo mať dozor, prípade robiť v škd ako zástup. Ja ti držím palce, ak to ozaj chceš, dosiahnes to, ale musíš prestaviť myseľ a hlavne nemyslieť si, že to je hrajkanie.
@mamickalisticka ja nikde netvrdím že je to hrajkanie ak by som sa nato dala tak určite s plným nasadením žiaľ ako som písala včera po trojhodinový spánku som nebola plnohodnotný človek ...Neviete čo sa mi deje v živote tak prosím niekedy aj s pochopením reagovať ..prajem Vám pekný den
Po trojhodinovom spánku tel mi prepisal
@luccija ja mam tento rok na starosti 9 ziakov 🙂 takze... je to paraaaada 🙂
@nuna2112 musis mat naozaj prehlad - a teda taka teoria jazyka v 8 a 9 triede je celkom zabavna - v uvodzovkach. Teoria jazyka sa uci totiz iba na zakladke, na strednych sa len opakuje - doplna minimum informacii, okrem gymnazia, tam sa este nieco prebera kompexnejsie a podrobnejsie... No rozhodne je tej teorii velmi vela, rozbory diel, to nejde len tak ze sadnem si k nim do lavice a viem im pomahat.... Teraz pisali nedavno deviataci slohy, uvahy. A deviatakov mam 5. Takze 5 roznych citatov v jednom case na ktore bolo treba pisat uvahy a pomahat im s nimi -- poviem ti, ze tak vyflusnuta som z roboty uz davno nechodila.
@nuna2112 ALE - aby som odpovedala na otazku, ohladne vzdelania... Mam elektrotechnicku priemyslovku, ked som sa rozhodla, ze asistent ucitela je to kam sa chcem v zivote posunut --- dala som si prihlasku na specku. A az ked ma prijali, zacala som si hladat pracu v skolstve ako asistent - a dala som vypoved v dovtedajsej praci.

2-ročné pomaturitné externé štúdium na strednej pedagogickej škole (napr. v BA sa dá tu: https://psabuba.sk/clanok/1205-externe-studium ) - treba si nájsť školu, ktorú máte v blízkosti bydliska