Ako sa stať kvalifikovanou učiteľkou v materskej škole?
Ahojte. Mám vyštudovaný Bc. stupeň učiteľka umelecko-výchovných a výchovných predmetov a Mgr. Voľné výtvarné umenie. Chcela by som si dorobiť štúdium aby som bola kvalifikovaná učiteľka v materskej škole. Viem o možnosti štúdia Bc. Predškolská a elementárna pedagogika, čiže by som musela ísť študovať opäť Bc. Našla som ale možnosť rozširujúceho štúdia pre predprimárne vzdelávanie, no neviem či by tento odbor bolo možné študovať s mojím vzdelaním. Neviete mi poradiť? Ďakujem.
zatiaľ ti stačí 2 ročné pomaturitne štúdium učiteľstvo pre MS . Študuje sa externe. Bude sa to meniť až od septembra 2029
Požadovaným stupňom vzdelania pre učiteľa MŠ je najmenej úplné stredné odborné vzdelanie. Od 1. septembra 2029 sa požiadavka na vzdelanie mení, pretože nadobudne účinnosť časť zákona č. 182/2023 Z. z. Zákon definuje ako požadované vzdelanie pre kategóriu učiteľ MŠ najmenej vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa pre učiteľa materskej školy, ktorý poskytuje výchovu a vzdelávanie deťom, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné. Pre učiteľa materskej školy, ktorý poskytuje výchovu a vzdelávanie deťom, pre ktoré nie je predprimárne vzdelávanie povinné, predpis vyžaduje najmenej úplné stredné odborné vzdelanie.
Pri tvojom vzdelani určite neodporúčam ísť na pomaturitne . Zbytočne budes robiť otroka za takmer minimalku a časom aj tak budú musieť mať učiteľky v ms vysokú školu. Rozhodne by som išla na rozšírujuce vzdelávanie. Máš na to aprobaciu. Vezmú ťa. A to ti píšem ako učiteľka ,ktorá učila v ms aj ZŠ a mám aj rozširujúce vzdelávanie za sebou takže viem o čom píšem.
@barbie2023 prosim na druzinarku je potrebne ake vzdelanie? Vidim ze sa v tom vyznas, ja mam mgr. Ale manazment, dakujem pekne za radu
Dobrý deň ,rada by som sa pridala do diskusie a požiadala o radu.
Začala som pracovať ako Pedagogická asistentka,mám stredné odborné vzdelanie ukončené maturitnou skúškou🤔do 2 rokov mám začať študovať ,mám začať študovať Bc.sociálna práca ?alebo pedagogickú výšku ?dakujem 😀
@renatka100 buď stredne odborné pedagogicke alebo akékolvek kde je pedagogicky základ. S tvojim nebudeš kvalifikovaná. V ŠKD úplne v pohode stačí ak si urobíš 2r dps a môžeš ísť a neskôr to využiť ak budeš mať príležitosť ako učiteľka ekonomických predmetov niekde na soš.
@lesankavh bude stačiť aj bc sociálna práca na to,aby si bola kvalifikovaná alebo ak veľmi chces tak aj pedagogicku s rôznym pg zameraním . Na Slovensku je ich veľa avšak ja osobne by som na tvojom mieste si urobila sociálnu prácu zameranú na výchovu a vzdelávanie detí a to na UMB v BB. Je to veľmi dobre organizované a budeš kvalifikovana aj v detských domovoch a ak si urobíš Mgr tak aj ako poradkyňa v cpp alebo školský soc. Pedagóg.
@barbie2023 dakujem,ja som z východu tak BB určite nie ,skôr KE😀
@lesankavh majú diaľkové štúdium a toto je jediná škola kde sa dá tento odbor študovať. Ale ak chces hocijakú sociálnu prácu tak samozrejme môžeš s tým robiť asistentku,ale v školstve nič viac.
@barbie2023 ďakujem
@nanalarh ahoj aj ja sa idem hlasit na rozsirujuce cez Bratislavu, ale ja mam mgr neucitelske plus dps.
Pokiaľ má autorka bc pedagogického smeru tak už pg základ má + má mgr. Tým pádom jej stačí rozširujúce vzdelávanie.
@barbie2023 ahoj, mozem ta aj ja poprosit o radu? Mam VŠ druheho stupna nepedag smeru -andragogika. Chcem ist robit nud asistentku do ZS alebo ucitelku do MS. Ak si dorobim pomaturitne, budem brana a v platovej triede ako by som mala ukoncenu strednu skolu? Ak si spravim DPŠ , budem hodnotena ako vysokoskolacka? Nevies mi prosim poradit? Dakujem pekne
@slamkasalamka dps ti platí jedine ak ideš robiť asistentku a tam ti je možné uznať aj vysoku školu. Ak ideš do ms Dps nemá zmysel pretože ty potrebuješ vyslovene vyštudovat odbor - učiteľstvo pre predprimárne vzdelávanie. Ak chces dá sa za 2 roky v rámci strednej školy. Ale zarobis minimum a nikdy nepostupis platovo vyššie. Ak si urobíš externé Bc z odboru (ponúkajú ho rôzne školy) tak budeš na úrovni Bc s možnosťou platového rastu. Ak určite vieš ,že ťa vezmú do ma tak choď do toho vysokoškolské štúdia. Je to perspektivnejsie.
@barbie2023 Ďakujem ti pekne za odpoveď. Som prihlásená na externé Bc., len teda čakám na rozhodnutie. Ak by to nevyšlo, je ešte teda možnosť urobiť si DPŠ - rozširujúce štúdium predprimárnej pedagogiky? Či ja v mojom odbore Andragogika musím najprv spraviť DPŠ a až potom rozširujúce DPŠ?
Pri rozširujúcom DPŠ by som bola už braná ako vysokoškolsky vzdelaná pre odbor predprimárne vzdelávanie a postúpila by som teda do vyššej platovej triedy? Ešte raz veľká vďaka za tvoj čas.
@slamkasalamka mne sa vidí ,že si pleties pojmy. Dps je len doplnkové pedagogické štúdium pre nepedagogických zamestnancov. Napr keď niekto je vyštudovaný ekonóm urobí si dps a môže učiť ekonomické predmety... S dps môžeš učiť len to z čoho máš štátnice alebo ešte robiť vychovávatelku prip pg.asistentku. rozširujúce štúdium je 2 roky pre kvalifikovanych učiteľov. Ak je tvoj obor,ktorý si vyštudovala zaradený do kategórie : pedagogické vedy, tak áno stačí ti RŠ. Len s vysokou školou daného odboru a to je jedine učiteľstvo pre predprimárne vzdelávanie,môžeš byť považovaná za vysokoškolsky vzdelana a podľa toho tá zaradia do danej platovej triedy s možnosťou platového rastu. Inak nie.
Pre istotu píšem... Neexistuje rozšírujuce dps. Buď máš dps alebo rozšírujuce alebo aj aj, ale nezávisle od seba. Napr. Ing - strojár - má dps - učí na strojníckej skole. Potrebuju aby učil napr občiansku náuku, tak si urobí ešte rozšírujuce vzdelávanie o občiansku náuku resp. filozofiu. Chápeš ?
@barbie2023 ahoj , máš prosím ťa aj osobnú skúsenosť s UMB BB ? Mne sa tam páči celkom odbor výchova a vzdelávanie detí a dospelých, vieš niečo viac "z prvej ruky" o tomto odbore?
@kuggis ahoj, studovala som tam, ale uz davnejsie a urcite su odvtedy mnohe zmeny, kazdopadne studium je na urovni a síce nič ti nedajú zadarmo, ale nie je to žiadna pochybná univerzita. Toto co myslis ty, tento odbor je asi v ramci katedry socialnej prace ak dobre viem. Ak si to nepletiem s niecim inym tak je to skutocne zaujimavý a potrebny odbor, hoci na Slovensku neohodnoteny ako vsetko dolezite pre deti a spolocnost, ale tak to uz byva. Drzim palce.
@slamkasalamka pocuvaj ma, ja som si tvoj odbor prekukla na nete,ze v ktorej kategorii ho mas zaradený. Nemyslím to v zlom, ale ked si z toho vystudovala Mgr. mala by si vediet, že je to odbor zaradeny do kat. Učiteľstvo a pedagogické vedy a teda ty NEPOTREBUJES DPS! Určite ťa zoberú na 2 ročné rozširujúce studium predprimarnej pedagogiky (studuje sa to len na vysokej skole !) a po ukonceni budes zaradena do platovej triedy prislúchajúcej Mgr. titulu. Ani nevymyslaj s dps alebo strednou pg. Totalne by si sa degradovala. Ty uz teraz mozes robit aj vychovavatelku alebo pg. asistenta a ked si urobis rozsirujuce , napr. v RK na KU tak si v pohode za dva roky kvalifikovana ucitelka ms s moznym platovym rastom.
Takze hor sa do toho a drzim palce. Pis prihlasku na univerzitu kde ponukaju rozsirko. NApr tu RK.
@barbie2023 dakujem barbie2023 za podrobné vysvetlenie. Ako píšeš, tiež som si myslela, že DPŠ už nepotrebujem, ale v škole kde som sa hlásila pôvodne za ped. asistenta, ma "schladili" , že som neni kvalifikovaná a teda ma neprijali. Preto tápam a hľadám informácie, kde sa dá. Dnes ráno mi odpísali z Ružomberka KU nasledovné:
"musíte si najskôr urobiť DPŠ-základný modul potom DPŠ-rozširujúci modul-učiteľ až potom si môžete rozširovať aprobáciu o ďalší predmet, program, vo Vašom prípade predškolskú pedagogiku.
Rozširovať aprobáciu si môžu len Tí čo majú skončené učiteľstvo alebo dorobené DPŠ-učiteľ."
Tak asi tak...
@slamkasalamka skontrolovala som si to a veru majú pravdu. Lebo áno, pokiaľ vystupujes akýkoľvek odbor z oblasti pedagicke vedy tak nemusíš tak ako som písala... Lenže andragogika je jediný odbor ,ktorý aj keď tam patrí ,vzťahuje sa naň výnimka. Takže ma to najprv riadne zmiatlo a ospravedlňujem sa . Každopádne, choď radšej na bc . Predškolská pedagogika. Urobíš to nie za 2 ale za 3 roky, ale platí to tak ako vychoske , učiteľke ms a aj pg asistentke.
Dobrý deň, vedel by mi niekto z vás poradiť 🙏 ? Mám vyštudované konzervatórium 6 rokov, s pedagogickým minimom pre ZUŠ a Bc. titul z VŠMU, odkiaľ mám rovnako pedagogické vzdelanie na predmet hudobná teória na ZUŠ. V ZUŠ som zaradená ako samostatný pedagogický zamestnanec. Chcem si dorobiť papier na učenie v MŠ, keďže moje vzdelanie sa nevzťahuje na elementárnu a predškolskú pedagogiku všeobecne. Z vyššie uvedených odpovedí som vyrozumela, že mi stačí spraviť rozširujúce štúdium? Alebo mám ísť na doplnkové pomaturitné štúdium, príp. Bc. štúdium na tento odbor ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, ak niekto vie poradiť. Pripadne kam sa mám obrátiť s touto otázkou pre relevantnú odpoveď ?
Dobrý deň, vedel by mi niekto z vás poradiť 🙏 ? Mám vyštudované konzervatórium 6 rokov, s pedagogickým minimom pre ZUŠ a Bc. titul z VŠMU, odkiaľ mám rovnako pedagogické vzdelanie na predmet hudobná teória na ZUŠ. V ZUŠ som zaradená ako samostatný pedagogický zamestnanec. Chcem si dorobiť papier na učenie v MŠ, keďže moje vzdelanie sa nevzťahuje na elementárnu a predškolskú pedagogiku všeobecne. Z vyššie uvedených odpovedí som vyrozumela, že mi stačí spraviť rozširujúce štúdium? Alebo mám ísť na doplnkové pomaturitné štúdium, príp. Bc. štúdium na tento odbor ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, ak niekto vie poradiť. Pripadne kam sa mám obrátiť s touto otázkou pre relevantnú odpoveď ?
@monika28392 áno, stačí rozširujúce dvojročné vzdelanie predprimárneho vzdelávania.
Vyber si univerzitu kde ho ponúkajú - napr Ružomberok, UMB ... Podaj si prihlášku a vybavené. Počkáš už len na termín zápisu.
@monika28392 och také nadherne vzdelanie a ty chces robit nieco iné, prečo???
@monika28392 áno, stačí rozširujúce dvojročné vzdelanie predprimárneho vzdelávania.
Vyber si univerzitu kde ho ponúkajú - napr Ružomberok, UMB ... Podaj si prihlášku a vybavené. Počkáš už len na termín zápisu.
@barbie2023 a nepotrebuje mať na rozširujúce Mgr.?
@barbie2023 a nepotrebuje mať na rozširujúce Mgr.?
@kuggis ja som pochopila,že má hudobnú výchovu Mgr. vyštudovanú na VŠMU s dps. Ale áno, musí mať Mgr pre rozšírujuce. Takže jedine buď pôjde na Bc aspoň alebo na dvojročnú pomaturitnu,ale bude sa brať iba ako so strednou školou.

Musis mat mgr.ucitelskeho smeru, aby si si mohla urobit rozsirujuce studium nejakeho predmetu