icon

Ako sa stať vzťahovou koučkou alebo psychologičkou?

18. feb 2025

ahojte,
velmi som mala blizko k psychologii cely zivot, rada sa v tom vrtam, rada pocuvam ludi, ako maju tazkosti vo vztahoch a pod.
ale nakonec som sla studovat jazyky,lebo rodicia si to tak priali.
mna vsak stale laka, vztahovy a zivotny koucing, alebo psychologia, proste nejaky kurz absolvovat alebo vycvik, a neskor chcem psoobit ako vztahovy kouc, neviem ako sa k tomu dopracovat, chcem sa teda aj rekvalifikovat priamo na toto, ale dalsiu vysoku skolu nemozem zas studovat, neviem kolko x rokov externe psychologiu, neviem chcem sa preorientovat, ako sa k tomu dostat, kolk oto trva a za kolko, mate s tym vycvikom skusenosti, chcem mat aj certifikat a pod. chcem pomahat ludom so vztahmi aj so psychikou, dnes ma kazdy pomaly psychicke problemy, som empaticka, vela o tom studujem, o poruchach osobnosti, mam nadhlad nad zivotom, aj radim u zteraz kamoskam, ako co, mam 30. dakujem vam

Strana
z2
autor
18. feb 2025

@oli18 no jasne a ty si najmudrejsia a vsetkych poznaa a zamer poznas...... Co mas vystudovane ty, ked uz teda tu tak mudrujes o tom, ake ma kto neperspektivne odbory a rychlokvasene kurzy

derdia
19. feb 2025

@svetlonos mnohym pomoze len laskava slovo..
Objatie... A spolocne hladanie jeho hodnoty...mnohi sa nepoznate. Keby ste o sebe mali povedat par viet, tak ani neviete aké, a tak radšej zancnete o susede... A vies preco? Pretoze svetu vladne uponahlanost, chaos, panika, chamtivost a pribuzne tomu...nevieme zastaviť, spomaliť, vydržať samy so sebou, bojíme sa, ze by sme zistili kto sme😉Dusa cloveka je nesmrtelna a pochadza z neba... Kym jej vsak neda clovek nebesky pokrm, bude plakat a dozadovat sa pokrmu...ale chyba je ze clovek jej dava stale len pozemsky hmotný pokrm. A snazi sa tu hladnu dusu nakrmit vsetkym moznym a nechape... Ze ona potrebuje Boha. Svojho stvoritela. Sam sebe z dovodu nenavisti k Bohu, (pretoze potrebuje niekoho oznacit za vinnika svojej bolesti) odopiera Boziu lasku....a presne to je nasa cesta tu na zemi... Dat svojej dusi Boziu lasku... Pretoze ona prisla od Neho. A prahne len po nom....ludia maju vsetko pozemskeale ale ak nemaju Boha v srdci nemaju nic...a placu..aj ked velkrat navonok im to stastne divadlo vychadza... Ale mnohí sa v tomto nájdete... Aj ked pre zatvrdenost svojho srdca to opäť odmietnete... A nepíšem kriticky... Ale z vlastnej skúsenosti....kto chce sebe dat to najcennejsie nech si skúsi zohnať Gideons Bibliu... Ja som presvedčená, ze nebude potrebovať žiadneho kouca❤️👌😉

derdia
19. feb 2025

Ešte poradím jednu knihu... Ktorá by mala byť povinná, každému ktoré chce skutočne začať žiť... Neúprosne NIE zhonu!!!(jasne ze stačí zadať do googlu😁)
To je pecka...a začnite milovať samých seba. Nie všetkých naokolo... A robte co vám robí radosť... Nie všetkym naokolo ❤️❤️❤️a ostavajte v laske❤️❤️❤️

oli18
19. feb 2025

Trafena hus zagagala. Tu neriesime mna, je irelevantne, co mam vystudovane. Hlavne mam dost zivotnych skusenosti a realny pohlad na zivot.

rikarika
19. feb 2025

Ahoj autorka - určite choď do toho. Mám viaceré kamarátky, ktoré sú kadernícky, pedikerky, kozmetičky....žiadne nóbl ženy, obyčajné, pre obyčajných zákazníkov, často starých ľudí, ktorí sa vôbec nepotrebujú strihať ale prídu sa vyrozpravat, nečakajú ani žiadnu radu do života, len sa chcú vyrozprávať. Toto mi nezávislé od seba potvrdili 3 z nich a jedna si práve preto spravila nejaký kurz na koučovanie. Podľa mňa je tu diera na trhu.....lebo dostať sa k psychológovi v SR je náročné časovo, finančné a ano aj psychicky.....ísť sa porozprávať k pedikerke, ktorá pracuje v rodnej dedine, je dostupná časovo aj ľudsky, je oveľa oveľa jednoduchšie.....treba sa viac v praxi prispôsobiť obyčajnej slovenskej povahe.....držím palce.

moonlight1210
19. feb 2025

Zvaz par veci:
1. zodpovednost - preberas na seba zodpovednost za niekoho. Tvoja rada moze sposobit skodu. Musis byt opatrna.

2. Zataz - kym radis kamoskam, rozhodujes sama o tom, do akej miery sa angazujes a kedy uz z toho vycuvas (prestanes sa nejak viac snazit). A nikto to od teba ani necaka. Regulujes si to. Ako praca to moze byt na dennej baze a psychicka zataz. Klient sa nepyta, ci si mala dobry den, ci ten pred nim ta nestiahol z energie, on ocakava sluzby iba pre seba. Ze budes 100% pritomna len pre neho. Ludia v zlej psychickej situacii su chtiac-nechtiac sebecki citovi upiri. Nemozu za to.

3. Riesis aj to, co nechces. U kamosiek si vyberas, k comu sa vyjadris a ako a kedy a ako do hlbky. Pri druhych ludoch budes riesit aj veci, co ta nemusia zaujimat. Normalne ludsky budes citit, ze tato problematika ta nezaujima, dokonca nudi, otravuje. Nevyberas si velmi pripady (aj ked, da sa).

4. Cudzi ludia. Kamosky su preto kamosky, ze mate vela spolocneho. Spajaju vas veci, nazory, povahy. Je lahke mat tam pochopenie a suzvuk. Poznas ich osobne, poznas objektivne (aspon ciastocne) ich pozadie, vidis teda do veci, dlhodobo vnimas nuansy chovania. Preto vies byt cielenejsia, adresnejsia a mas pocit, ze viac pomahas.
Cudzich si nevyberies. Nepoznas ich. Mozes ich pozadie zistovat rozhovorom, otazkami, pozorovanim, ale mozes (a budes) dostavat skreslene subjektivne informacie, musis v nich hladat, je to ovela narocnejsie. Vyzaduje to viac teba, aby si sa do toho vlozila.

5. Satisfakcia. Pre tu adresnost u kamosiek vies byt uspesnejsia, viac pomoct a mas rychlejsie dobry pocit. Satisfakciu. Preto si namotivovavna.
U cudzich sa budes kolkokrat potykat s tym, s cim ucitel u leniveho ziaka. Ze tisickrat opakuje to iste, znova a znova a nic. Ziaden pokrok. Dokonca sa dozvies, ze si na figu mediator, kouc, psycholog. Pricom vidis, ze problem je v tom, ze klient nie je pripraveny postupit na iny level. Aj by chcel, aj sa tomu brani. Alebo chce pocut, ze nic nie je jeho chyba, problem, nic nemusi, to ostatny svet sa ma zmenit. Casto by chcel zazracny prutik, instantne rady a riesenia. Nemusiet nic urobit, pripustit, zmenit, ma to prist samo od seba. “Nemoze do troch dni a zazrak na pockanie.”
Tvoja praca ostane rozrobena a nedokoncena, lebo klient odide s tym, ze je to pridlho, nevidi vysledky, ktore cakal skor, atd.
Je to strasne demotivujuce a unavne.

Tymto nehovorim, ze sa mas vzdat. Len vziat do uvahy negativa s takou pracou s ludmi spojene.

autor
19. feb 2025

@oli18 asi ty si ta trafena...ale nie hus....myslim, ze si zakomplexovana a svoje komplexy sa snazis, kedze si uz starsia, vybijat na mladych ludoch, niekedy ta citam aj v inych diskusiach totiz, pozri sa na seba v prvom rade ty, co si vystudovala, ako sa spravas k inym ludom, co si dosiahla, kolkym ludom si v zivote pomohla, a ako rozsievas zlo uz len tu na fore takymito recami cudzim ludom, z teba by veru psychologicka nebola, to ti poviem narovinu....

petrofka
19. feb 2025

ozval sa jeden samozvaný odborník. Nemôžem to tu čítať..

luccija
19. feb 2025

Takých ako chces byť ty je veľa, ale skús...pozri si Tomáš a Silvia Langermann oni robia rôzne kurzy

zuzinabila
19. feb 2025

@rikarika no zbohom,pre mna ako psychologicku tvrda rana toto o slovenskej nature😀chapem,ako si to myslela,len bacha na to.vela ludi pride akoze pokecat,ale zrazu zistis vazne problemy. Po rokoch praxe ti mozem povedat,ze psychologia naozaj nie je len o vykecavani🙂to by sme nemuseli 5 rokov studovat.ale pravdu mas v tom,ze Slovaci su vseobecne dost primitivny narod a prave na takych ludoch sa ako upiri potom prizivuju rychlokvasni mentori a poradcovia.u nas taky biznis kvitne. Mozno uz menej ako kedysi,ale stale ano.takze autorka,otazka je skor taka ci chces robit serioznu vedu alebo pavedu.

autor
19. feb 2025

@petrofka to skor ja nemozem citat teba. Bez toho aby si ma poznala, sudis niekoho koho nepoznas myslim ze aj ty potrebujes pomoc koucka a psychologa.

Myslim si, ze vacsina ako citam vas damy.. Ste tak zakomplexovane a mate take velke psychicke problemy sami so sebou, ze tych koucov asi nikdy nebude na sk dostatok hahaha

petronelag
19. feb 2025

Akebo tí koučovia nič nepomohli, len s nimi ženy stratili čas a aj peniaze.

oli18
19. feb 2025

Evidentne ti psycholog nepomohol, lebo nezvadas prijat iny nazor, ktory nie je totozny s tvojim. Si nesustredena, priam rozhadzana, nerozumies pisanemu textu, odpovedas od veci, ides do osobnych utokov. Nemas ani najmensi predpoklad pre vykon prace, ktoru by si chcela robit.

dorottka
20. feb 2025

Kazdy si mysli, ze k praci psychologa staci mat cit, mnohorocne skusenosti, casto traumaticke a staci si "nacitat" knihy a samovzdelavat sa... tiez som si to povodne myslela. Az kym som nezacala sama studovat psychologiu. V zivote by som ku koucovi nesla a ani to nikomu neodporucam. To je ako dat leukoplast s Elzou na otvorenu zlomeninu...

Strana
z2