Ako sa vyrovnať s neprijatím na medicínu?
Ahojte… chcem sa podeliť o svoje trápenie. Tento rok som sa hlásila na medicínu a zubarinu do Brna a Olomouca a na moje zdesenie ma nikam neprijali, pritom som sa poctivo učila celý rok, chodila som na prípravné kurzy a dala som do toho všetko. Reálne si ani neviem predstaviť, čo viac by som ešte mala/mohla urobiť, ak by som šla ďalší rok, aby som mala lepšiu prípravu. Dnes som mala prijímačky na záložný odbor - dentálna hygiena, ale tam berú tak málo ľudí, štatisticky len 4%, že neviem, ako som tam pochodila. Som sklamaná a cítim a vidím, že rodičia tiež. Tí to brali ako hotovú vec, že som jednoducho bola vždy jednotkárka, dobrá žiačka a tak sa dostanem na zubarinu a budem zubárka, všade o tom rozprávali, inú možnosť nevideli. No a ja som pohorela… Najhoršie je, že pociťujem viac zahanbenie ako smútok, keď sa ma na to niekto spýta. A vidím, že aj rodičia, úplne sú zhrození, lebo aj oni do toho dali peniaze a čas, keď ma vozili na doučká a ja som sa nedostala...😔Ani neviem, čo chcem povedať, asi sa len vyrozprávať. Cítim sa ako hanba rodiny.. o to viac, že to rodičia všade roztrubovali a teraz sa všetci pýtajú a naši len vysvetlujú, že boli ťažké testy, tak som sa nedostala.
Dostali ste vsetci poriadnu lekciu do zivota. Chapem ze sa tak citis
Je mi to luto, najma ak si do toho naozaj dala tolko energie ako pises. Skusila si odvolanie?
@mane01 Nie. Mám veľmi málo bodov, to by bolo bez šance.
Dostali ste vsetci poriadnu lekciu do zivota. Chapem ze sa tak citis
@really8 Ako to myslíš s tou lekciou?
Veď skusiš o rok, dovtedy brigády, ďalšie doručovania. Poznám takých, čo sa dostali o rok. A skús aj Slovensko.
Veľa ľudí sa nedostane na prvý x.Spravila si všetko čo si mohla o rok vyskúšaš znova.Urcite, že ta to mrzí aj rodičov, ale nič nie je stratené.
Teraz potrebujes pocut toto: https://www.facebook.com/share/r/1B7pLTWWJS/
Chápem, že Ťa to mrzí. Ďalší rok pokračuj popri nejakej brigáde v prípravách na prijímačky a snáď to vyjde. Tie školy v Čechách sú vychytané, možno skús školu aj na Slovensku budúci rok
mozno je tazsie sa dostat do Brna, predsa len cestina..
neskusala si Ba ci Martin?
a potom by si popripade prestupila ci take neexistuje?
Poznam veľa ľudí, čo sa nedostalo ba prvý krát a áno, boli to jednotkari, namakaní. Baby potom robili samotársky v nemocnici a pripravovali sa celý ďalší rok. Ďalšia robila sestričku, keďže išla zo zdravotnej… nedostalo sa kvantum ľudí, takže to neber tak
hlavu hore, vieš, čo si pokazila, čo si nevedela, doučíš sa, pôjdeš o rok neskôr, ak máš na to, dáš to, ak nie, budeš robiť niečo iné... keď si šikovná, nikde sa nestratíš, a keby si aj nebola top, aj tak si niečo nájdeš....
Myslim to tak ze sa vasi hovorili hop ale ty si este nepreskocila. A mozno si aj ty mala nerealne ciele. Neviem teda ako si sa ucila. Hovorim mozno
Áno, lekciu. Všetci vratane teba ste to brali ako hotovu vec. V živote je treba aj trochu pokory. Takáto lekcia od života ta posunie dalej.
Poznam veľa ľudí, čo sa nedostalo ba prvý krát a áno, boli to jednotkari, namakaní. Baby potom robili samotársky v nemocnici a pripravovali sa celý ďalší rok. Ďalšia robila sestričku, keďže išla zo zdravotnej… nedostalo sa kvantum ľudí, takže to neber tak
@oriesocek áno, medicína je lukratívne vzdelanie, zubná ešte lukratívnejšie, hlásia sa tam tí najšikovnejší maturanti plus tí, čo minulý rok neuspeli a extra rok sa na to pripravovali a z nich zoberú 1 z 10... takže súhlasím s @barka1 trochu pokory je namieste... dá sa to prirovnať k behu na olympijských hrách, prídu tam tí najlepší, ale preteky vyhrajú a medaily dostanú len traja z nich....
Ďakujem, ste milí. Ja som aktuálne v takom rozpoložení, že si ani neviem predstaviť sa pripravovať ďalší rok a byť v neistote, že čo ďalej. Či to nebude zbytočná príprava…
Ja som pôvodne zvažovala aj Slovensko, ale rodičia ma prehovorili na ČR.. Študuje tam staršia sestra iný odbor, vraj to bude lepšie…
v SR nie je ľahšie sa dostať...
Chápem… u nás doma je to tak… proste inak to ani nebrali než že sa automaticky dostanem.. a aj teraz mám pocit, že sú viac sklamaní než ja..
v SR nie je ľahšie sa dostať...
@pako24 Viem, že nie je.. videla som tam tie modelové testy a aj SCIO už sú a dokonca v Martine aj nejaké testy manuálnej zručnosti pre zubárov… a samozrejme, obrovská konkurencia..
Nič si z toho nerob. Ber to tak, že tam idú jednotkari. Môj sen bola tiež medicína, ja som sa tam síce dostala ale pre 1 kredit som sa nedostala do druhého ročníka. 1 rok v Košiciach bola čistá čistka. Opätovne som sa tam nedostala, mrzelo ma to a nevedela som co ďalej. No potom som išla na učiteľstvo biológie + a tam som sa skutocne cítila ako človek nie číslo, ktoré treba vyhodiť. Sém tam ma to zamrzí aj teraz,ale človek sa nájde aj v inej profesii , aj ja som sa našla...
nemajú prečo byť viac sklamaní, ako ty... povedz im, nech sa s tým netrápia, nič hrozné sa nestalo... ak sa na to cítiš, dáš to o rok... keby si nohu zlomila, bola by si rok mimo reality, takto si môžeš rok užívať... 🙂 a popri tom dať dohromady čriepky poznania, ktoré treba, aby si sa tam dostala... zváž na pár mesiacov vybehnúť niekde do zahraničia, trebás aj na nejaké sezónne práce... vyvetrať hlavu a stres...
Koľkatá si skončila?
Pozri, mali sme veľa spolužiakov, ktorí sa dostali až na druhý či tretí pokus. Nič nie je stratené.
Avšak urobili ste všetci chybu, že ste to brali ako hotovú vec. Záujem je veľký a berú naozaj len tých najlepších, takže nikdy to nie je istota :(
presne tak, SCIO je v podstate psychotest a nemusíš ho spraviť, aj keď si nadupaná vedomosťami...
No nič, nie si prvá ani posledná ktorej sa to nepodarilo. Využi rok na intenzívnu prípravu a porozmyslaj aj nad niečim iným ako zubarina
Vždy je dobre mat aj záložný plán
Ja mám kamarátku, ktorý sa dostala až na 3x na medicínu.
Ak to naozaj veľmi chceš, nič nie je stratené.
A vies kde si mala chyby? Ked hovoris, ze si ziskala malo bodov, ci aj vies preco, v akom ucive si mala medzery, ci uz pocas prijimaciek si vedela, ze to bude zle, ze to ucivo nepoznas... alebo ta to tiez sokovalo? Lebo z chyb sa mozes poucit, doucit okruhy, co si nevedela, ale pokial ide o cele ucivo a nepomohli ani doucka, tak prepac, ze budem kruta, ale samotna medicina je ako taketo prijimacky kazdy zapocet, takze si zvaz ci ti to stoji za to (ano, vela ludi sa dostalo az na druhykrat, ale teda z mojej skusenosti to boli ludia, co na to aj tak nemali a vyrazili ich alebo sa ten prvykrat jednoducho slabo pripravovali). Takze ak mas pocit, ze si mala slabu pripravu a zvladnes to lepsie, tak vyskusaj o rok. Samozrejme porozpravaj sa s rodicmi co dovtedy, ci nejaka brigada, skrateny uvazok, z ktoreho si budes hradit doucovanie alebo co. Este sa aj uvolnia miesta na odbory, ktore maju nizky zaujem, takze by si si v auguste podala prihlasku a v septembri mohla nastupit.
Toto nie je tvoje zlyhanie, ale vidím zlyhanie tvojich rodičov,že kvôli nim teraz musíš toto prežívať.
Podľa mňa sa ti dobre stalo. Možno raz budeš životu vďačná, že ťa nezobrali.
Je to veľmi ťažká práca .Zubár musí odrobiť každého jedného pacienta. Buď stojí a po čase má bolesti chrbtice. Aj keď sedí, krčná chrbtica dostáva zabrať.
40 tokov toto robiť je neskutočne namáhavé. Ja by som toto povolanie skôr svojim deťom vyhovárala.
Hlavu hore..chapem, ze asi su vasi sklamani, smutné na tom je ale to, ze to prejavuju až tak, že mas pocit, ze si hanbou rodiny. Velmi smutne ☹ .. starsi syn je velmi sikovny, inteligentny a ano niekde v hlave podvedome ocakavam, ze bez problemov sa dostane na strednu napr. a keby sa tak nestane, ano, bola by som v prvom momente asi v soku, ale urcite by som mu to nedala pocitit takymto sposobom, ze by sa citil zahanbene..
Viem, ze ta to mrzi, ale svet sa pre to nezruti.. verim, ze dalsi rok to das, len sa nevzdaj svojho sna ❤
Nic si z toho nerob. Ja som sa dostala na prvykrat, ale mala som naozaj dost spoluziakov, ktori to skusali 2-3krat. Niektori dovtedy studovali iny odbor - co ja osobne neodporucam - alebo naozaj rok intenzivnej pripravy a praca popri.
Svet sa nezrutil, sklamanie obrovske, ale na zubarinu/medicinu idu v drvivej vacsine ti najsikovnejsi, konkurencia obrovska. Ak to chces, chod si za tym.
Nechceš zatiaľ skúsiť záchranára? Kamoška tak využila rok a potom sa dostala.
Chapem ze si sklamana ale o tom je zivot - bud sa teraz budes citit porazena a nechas aby ta to prevalcovalo, alebo sa zatnes, budes verit svojmu snu a pojdes cez prekazky dalej a skusis to opat, posilnena o skusenost. Cez taketo skusky si formujes svoju osobnost . Je to na tebe ♡

Je mi to luto, najma ak si do toho naozaj dala tolko energie ako pises. Skusila si odvolanie?