icon

Ako sa vyrovnať s neprijatím na medicínu?

19. jún 2025

Ahojte… chcem sa podeliť o svoje trápenie. Tento rok som sa hlásila na medicínu a zubarinu do Brna a Olomouca a na moje zdesenie ma nikam neprijali, pritom som sa poctivo učila celý rok, chodila som na prípravné kurzy a dala som do toho všetko. Reálne si ani neviem predstaviť, čo viac by som ešte mala/mohla urobiť, ak by som šla ďalší rok, aby som mala lepšiu prípravu. Dnes som mala prijímačky na záložný odbor - dentálna hygiena, ale tam berú tak málo ľudí, štatisticky len 4%, že neviem, ako som tam pochodila. Som sklamaná a cítim a vidím, že rodičia tiež. Tí to brali ako hotovú vec, že som jednoducho bola vždy jednotkárka, dobrá žiačka a tak sa dostanem na zubarinu a budem zubárka, všade o tom rozprávali, inú možnosť nevideli. No a ja som pohorela… Najhoršie je, že pociťujem viac zahanbenie ako smútok, keď sa ma na to niekto spýta. A vidím, že aj rodičia, úplne sú zhrození, lebo aj oni do toho dali peniaze a čas, keď ma vozili na doučká a ja som sa nedostala...😔Ani neviem, čo chcem povedať, asi sa len vyrozprávať. Cítim sa ako hanba rodiny.. o to viac, že to rodičia všade roztrubovali a teraz sa všetci pýtajú a naši len vysvetlujú, že boli ťažké testy, tak som sa nedostala.

olimuc
19. jún 2025

Ake povolanie maju tvoji rodicia? Uz len vypustit z ust pani doktorka, ked ta este len neprijali mi pripada ako stara generacia, co oslovu je ludi titulom … “inzenyrka z Prahy” atd … ty si nezlyhala .. len male percento sa dostane na medinu a jednotky nie su zarukou nicoho. O rok mozes skusit znova a medzitym bud studovat nieco ine alebo praca/ brigada. Vyspi sa na to a rob rozhodnutia podla seba. Nie podla rodicov a sestry

alickapusinka
19. jún 2025

Mala si si dať aj na Slovensko prihlášky.Tvojí rodičia sa trošku unahlili najprv trebalo porozmyšľať počkať ako sa situácia stane a nie predtým ako si niekto môže byť taký istý a brať priatie na medicinu ako hotovu vec.Hotova vec by boal obálka na istých miestách. A nie beriem to ako hotovu vec ked ešte nevideli výsledky.Mala si si dať aj na Slovensko mám kamarátku chcela ísť do Olomouca dala si pre istotu aj do MT a KE vzali ju do MT a do Olomouca a Košic nie.Takže trebalo skúsiť dať na viac miest.Kto nič nečaka nebude sklamaní.

taktotedanie
19. jún 2025

Vies co, tvoj otec sa snad z toho pouci
A ty za rok dospejes a mozno si viac utriedis myslienky ci naozaj toto bol tvoj sen alebo ich

aimee77
19. jún 2025

Je to ťažké, ale nestriela sa z toho.Dostala som sa na druhý krát, teraz mam 2 špecializácie..Rok som študovala biológiu a chemiu učiteľstvo, následne o rok skúsila znova.Zo 100 prijatých sme skončili ledva 70 ti..Úprimne, asi by som už 2x vybrala iný odbor.Stresy sa na nás podpísali oveľa viac, ako som si myslela.18 hodín nad knihami, stresy v službách, pri atestaciach.Dnes som stretla 2 kolegyne.Jedna je po operácii Ca prsníka, druhá hrubého čreva...

oblecenie99
19. jún 2025

Mám jednu úžasnú osobu vo svojom živote, ktorá zvykla hovoriť: všetko je tak, ako má byť. A ešte zvykne hovoriť, že nič nie je také zle, aby nemohlo byť ešte horšie 😅 ale toto si nepripúšťaj, to ti píšem ozaj na odľahčenie trošku.. 🙂Verím, že si sklamaná, viem si predstaviť ako sa cítiš, ale prejde to. A viem si predstaviť aj to, ako sa cítiš kvôli rodičom, ja mám podobných a uvedomila som si, že dlhé roky, prakticky väčšinu svojho života som všetko robila tak, aby oni boli stastni. Resp. spokojný, to je ten správny vyraz. Ak sú oni si mnou spokojný, nesklamala som, tak som dobrá, tak už môžem byť šťastná. Minulý rok, v 35 ke som si uvedomila, že ja vlastne neviem, čo chcem. Kto som JA? Lebo "šťastnou" a spokojnou ma robilo to, ako som im poskytovala "materiál" v podobe výsledkov, a intenzívne zabezpečovala, aby sa oni nikdy nemuseli za mňa hanbiť či cítiť nepohodlie kvôli mne. Najprv to budeš ty a tvoje výsledky v škole, v profesijnom živote. Potom aj tvoj život, rodina, partner, tvoj byt, tvoje deti. Nedopust To. Si ešte veľmi mladá, ten jeden rok je nič. Je však kľúčový, lebo si trošku oddýchneš, vyvetráš si hlavu. Zároveň sa trošku vieš odpútať od rodičov, od ich ocakavani. Dospieť. Taký Gap year. Sú miesta, kde to aj odporúčaju študentom. Môžeš sa učiť intenzívne, už vieš, ako tie prijímačky vyzerajú a čo môže byť tvoja slabá stránka. Ja by som ti radila.podat viac prihlášok, kľudne aj u nás, Bratislava, Martin, Košice. Možno by bolo dobré porozmýšľať aj nad plánom B, keby náhodou.
Všetko je tak, ako má byť 😉

lulu1321
19. jún 2025

Môžeš skúsiť spraviť si prehľad VŠ, ktoré vyhlásia druhý termín prijimaciek a rok študovať niečo iné. Neostávaj rok doma bez štúdia, po roku sa ťažko hľadá sila, čas, motivácia...Ak začneš pracovať, zvykneš si na finančnú nezávislosť, tiež sa ti bude ťažko vracať do skoly. Budúci rok vyskúšaj aj LF Hradec Králové. Tam sú úplne inak hodnotené testy a z 80 bodov ti bude stačiť 30 na prijatie. V Olomouci bola tento rok spodná hranica 54 bodov, bola si od tejto hranice veľmi vzdialená? Absolvovala si Bmedic? Držím veľmi palce o rok, nech si splnis svoj sen.

terry658
19. jún 2025

Daj ešte odvolanie. V Olomouci tak často berú.

kalifka
20. jún 2025

milá autorka, ver mi, všetko sa pre niečo deje. Aj toto sa malo asi stať, máš teraz viacero možností a je na tebe, ktorú si vyberieš. Hlavu hore, v živote sa stávajú horšie veci 😉

kakaovyrez
20. jún 2025

Ja poznám jednu lekárku, ktorej sa to podarilo na ôsmykrát. Ak to je naozaj tvoj sen, nevzdaj to hneď po prvom neúspechu.

petronelag
20. jún 2025
@kakaovyrez

Ja poznám jednu lekárku, ktorej sa to podarilo na ôsmykrát. Ak to je naozaj tvoj sen, nevzdaj to hneď po prvom neúspechu.

@kakaovyrez Takých je veľmi veľa, čo nepríjmu na prvý krát, ale ešte si treba popozerať všetky možnosti.

lauricka
20. jún 2025

No nič, prosto nevzali ma, skúsim o rok. A skúsiť o rok. Však trochu po tých testoch asi vieš, že čo si nevedela, nie? Daj si aj odvolania určite.

owecka
20. jún 2025

Chapem ta uplne. Ani ja som da nedostala na 1x. Hlavu hore, uzivaj si prazdniny, oddychni si a pusti sa v septembri do ucenia. Daj si 1 cesku skolu a 1 slovensku, idealne kde je testovnica, uc sa to dokola, uvidis, podari sato

zuzik1407
20. jún 2025

Kľud.moja dcéra bola 3x na skúšky na medicínu,na Slovensku a tiež ju neprijali.Zmierila sa s tým ale po čase.Teraz študuje ošetrovateľstvo a už je v pohode.Sem tam spomenieme ,že Boh vie ,prečo ju nezobrali.Asi to tak malo byť.kto vie.....Tiež sme mysleli ,že pôjde skúsiť o rok,ale už nešla a študuje ďalej ošetrovateľstvo.

bieladuha112233
20. jún 2025

Poznám doktora, teraz je už primár. Na medicínu ho zobrali na 3 pokus. Nevzdávaj to!!! Držím palce, budúca MUDr.🤗♥️

patus_2
20. jún 2025

Autorka, keď to tak čítam, ty nemáš problém s tým,že si sa nedostala na medicínu. Tvoj problém sú rodičia, si dospelá, sadni si s rodičmi a trošku sa porozprávajte o tom, čo komu rozprávajú, s čím sa chvália... Je to tvoje súkromie, ak by ste si to nechali pre seba, nemáš teraz dilemu kadekomu vysvetľovať, ale náročné testy boli..dohodni sa s nimi, že nechceš, aby zdieľali tvoj osobný život a keď sa už aj budú chváliť, tak nech sa aspoň pochvália, tým, čo si už dosiahla..teraz sú to prijímačky, neskôr to budú skúšky v škole, výber partnera, dieťa, bývanie...

anita6666
20. jún 2025

Takto....mrzí ma to,ale skús sa na to pozrieť reálne. Skúsila si,zistila koľko bodov si dosiahla pri tak veľkej konkurencii a to by mala byť nejaká tvoja výpovedná hodnota toho celého procesu. Ono niekedy sa nestačí len učiť,treba mať na to aj vlohy a bunky "od prirodzenia" a rozumieť tým veciam. Analýza a synteza nadobudnutých vedomosti a nielen bio-fyz-chem, ako samostatné vedy,ale samozrejme logické myslenie, pamäť atd. Tých aspektov je viac, všetko so všetkým suvisi. Keby to bolo len o mechanickom učení a memorovanii,tak by sa tam dostal každý druhý odhodlaný,ale nie je to tak. Treba to zobrať ako fakt a zvážiť svoje možnosti a limity. Prajem veľa šťastia.

nikiki29
20. jún 2025

Asi ti tu už všetko napísali… nechaj si to uležať v hlave, uvidíš ako ďalej. Keď si mala máličko bodov vieš predsa kde si mala rezervy, nie? Určite ti rok prípravy navyše pomôže. A naučiť sa zvládať sklamanie tiež nie je na škodu. Môže sa totiž stať že vyletíš aj zo skúšky… alebo aj z dvoch… troch. Just keep going

evinqua
20. jún 2025

Ja ti poradím iba - určite pokračuj v štúdiu, prihlás sa niečo kam ta vezmú aj teraz a na medicínu sa uč naďalej priebezne. Mala som spolužiačku na VS, ktorá sa na medicínu dostala na tretí pokus, keď už vyštudovala dva roky iný odbor s nami. Na medicínu idj vacsinou ti jednotkari, študijné typy, takže konkurenciu si maká silnú a naozaj to bolo možno o aktuálnom výkone, možno si bola viac vystresovana ako iní a body ti ušli. Nevesaj hlavu, poznám aj takých, ktorí šli na medicínu takto n viac pokusov alebo počas štúdia opakovali ročník a su to všetci vybornj lekari/zubari

margotka17
20. jún 2025

A do Martina na medicínu či Košíc si nechcela ísť? Či si neurobila skúšky?

tianna
21. jún 2025

Skús o rok znova, viem o lekárke a veľmi dobrej čo sa dostala myslím na 3.x 😉 hlavu hore, začni opäť s prípravou, verím že o rok to výjde 🍀😊

beatka37
21. jún 2025

Rozumiem ako sa cítiš, nie je to hanba a ani to nie je katastrofa. Na medicínu sa hlási enormné množstvo ľudí, a len zopár príjmu a z nich niektorí nedokončia napriek veľkému úsiliu. Ja poznám množstvo takých ľudí. Dokonca poznám aj takých, čo vyštudovali medicínu a nechcú ju robiť, lebo ich to nebaví. A všetci z nich si našli čo chcú v živote robiť.
Ja som pediatrická sestra, mám krásny plat, menej zodpovednosti ako lekári a častejší kontakt s pacientom, dokonca pravidelne chodím na medzinárodné konferencie po Európe.
V zdravotníctve je veľa veľmi zaujímavých pozícii a mnohé sa vyštudujú ľahšie ako medicína. Pozri sa po nich a možno zistíš, že sú pre teba príťažlivejšie.
Alebo využi tento rok naplno, skús sa zamestnať u nejakého zubara na administratívnej pozícii a zistíš, alebo v nemocnici. Získaš cenné skúsenosti a budeš sa môcť popri pripravovať. Život nekončí v 20 😃. Si určite skvelá

maranta_leuconeura
21. jún 2025
@beatka37

Rozumiem ako sa cítiš, nie je to hanba a ani to nie je katastrofa. Na medicínu sa hlási enormné množstvo ľudí, a len zopár príjmu a z nich niektorí nedokončia napriek veľkému úsiliu. Ja poznám množstvo takých ľudí. Dokonca poznám aj takých, čo vyštudovali medicínu a nechcú ju robiť, lebo ich to nebaví. A všetci z nich si našli čo chcú v živote robiť.
Ja som pediatrická sestra, mám krásny plat, menej zodpovednosti ako lekári a častejší kontakt s pacientom, dokonca pravidelne chodím na medzinárodné konferencie po Európe.
V zdravotníctve je veľa veľmi zaujímavých pozícii a mnohé sa vyštudujú ľahšie ako medicína. Pozri sa po nich a možno zistíš, že sú pre teba príťažlivejšie.
Alebo využi tento rok naplno, skús sa zamestnať u nejakého zubara na administratívnej pozícii a zistíš, alebo v nemocnici. Získaš cenné skúsenosti a budeš sa môcť popri pripravovať. Život nekončí v 20 😃. Si určite skvelá

@beatka37 co znamena krasny plat? V porovnani s lekarkou mas mozno polovicu, vacsina sestier tak tretinu, nie? To nemyslim v zlom proti tebe, praveze ja by som vam platy dvihala, spolu so zodpovednostou (ktore mnohe sestry aj tak uz maju a vykonovaju tie ukony teraz zadarmo)

beatka37
21. jún 2025
@maranta_leuconeura

@beatka37 co znamena krasny plat? V porovnani s lekarkou mas mozno polovicu, vacsina sestier tak tretinu, nie? To nemyslim v zlom proti tebe, praveze ja by som vam platy dvihala, spolu so zodpovednostou (ktore mnohe sestry aj tak uz maju a vykonovaju tie ukony teraz zadarmo)

@maranta_leuconeura mám pravidelne viac ako 2000€ v čistom, plat sa odvija od miesta, náročnosti práce, zmien, nadčasov atď... Začínajúca sestra má vyšší plat ako začínajúci lekár, lekarom potom platy začnú stúpať viac (čo je v poriadku) ale rozhodne nemocničné sestry špecializované nie sú chudobné.

rozkvet1
21. jún 2025

Presne pre toto som nikdy nikomu nevravela kam chodím na vysokú, pre prípad, že by som to nezvládla a potom zažívala takéto reči. Tvoji rodičia to prehnali, že sa každému s tým chválili vopred. Prijatie na vysokú je podľa mňa nič oproti tomu aké je to na medicíne skutočne ťažké. Tam budeš musieť byť nič len zapichnuta v knihách. Ak to skutočne chces všetko podstúpiť, skús to o rok. A možno to tak malo byť lebo možno o rok zistíš že chces robiť úplne niečo iné

mooonika1975
21. jún 2025

Neboj , dostaneš sa budúci rok, mám okolo viac takých ľudí, čo na druhy a treti krát sa dostali, začni si trošku zarábať cez rok, môžeš chodiť na doucka sama aj si ich hradiť, a určite viac škôl výber s týmto zameranim, aby si mala istotu ,

jeennyv
21. jún 2025

Záleží na tom , či ty na to máš mentálne, duševne, psychicky či vo svojom vnímaní na to máš…tým nemyslím, že nemáš a si úplne zlyhala…ale,,nie či to všetko chcú tvoji rodičia…mám veľa kamarátok, ktoré išli na lekára, právnika a podobne …absolvovali všetky rôzne doučovania, testy, proste všetko..a to nedali..1,2, 3krát….nedostali sa proste..nejak to nešlo…a sa pripravovali roky…..na to nemali…pouvažuj na tom, ako si na tom ty…nechcem povedať, že na to nemáš, akože zle niečo..,že by si to nemala ešte skúsiť, no bude to pot a krv

subartic
21. jún 2025

mám kamarátku ktorá sa prvý rok nedostala na medicínu , išla teda na chemickotechnologickú a o rok znova prihláška na medinu , prijali ju , ale za ten rok ju tak chytilo za srdce štúdium chémie , biochémie a biofyziky že zostala na chemickotechnologickej a na medicínu nenastúpila . Dnes je vedúca labákov v jednej krajskej nemocnici . Cesty sú rôzne.

veronika150999
21. jún 2025

Skusis to opat o rok. Ziadna tragedia

pseudomonas87
23. jún 2025

Nič sa neboj, nejako to už v Tom živote dopadne, ja som doktorka, ale či by som svojej dcéra poradila, aby to išla študovať...no neviem veru....
Každopádne,ak naozaj chces ,odporúčam dať viac prihlášok, určite aj SVK a aj na všeobecné lekárstvo. Čo ty vieš možno bude z teba nakoniec parádna dermatologička ....inak ja mám viacero spolužiačok, čo sa asi trikrat hlásili na zuby , uz dávno študovali všeobecné a stále skúšali na zuby a nič , a nakoniec robia iné odbory a sú spokojné.

vavjaj
24. jún 2025

V sr mas testovnice, je to ľahšie sa naucit.