Ako si rozložiť kredity na vysokej škole?
Zdravim vás, tento rok idem na VŠ a chcem sa vás spýtať tie ktoré ste už po, kedže treba 180 kreditov za 3 roky, je podla vás lepšie si 1. ročník dať viac ako 60 kreditov alebo ako ste si to vy rozdelovali? Takto by som mala už 15 predmetov a 61 kreditov na 1. roč. z toho ale 4 volitelné a 2 výberové. Prípadne nemám tu niekoho kto ide na 1. roč 🙂? Ja Idem na UCM.
Máš vždy povinne a povinne voliteľné. Tie povinne urobíš pri ideálnom stave všetko, teda to musíš a potom z nepovinných môžeš mať viac ak by sa ti nepodarilo tie povinne, to sa jedna o prechod do druhého semestra či ročníka. Preto je lepšie mať viac nepoveinnych v prvom . A potom v druhom uz menej nepovinných a v treťom už nič, ak naplnia kvótu, my máme 35 nepovinných
Ja som si až 7 voliteľných dala v prvom
Máš vždy povinne a povinne voliteľné. Tie povinne urobíš pri ideálnom stave všetko, teda to musíš a potom z nepovinných môžeš mať viac ak by sa ti nepodarilo tie povinne, to sa jedna o prechod do druhého semestra či ročníka. Preto je lepšie mať viac nepoveinnych v prvom . A potom v druhom uz menej nepovinných a v treťom už nič, ak naplnia kvótu, my máme 35 nepovinných
Ja som si až 7 voliteľných dala v prvom
@mooonika1975 a kolko celkovo predmetov ste mali spolu v tom 1.? a za kolko kreditov
predpokladám že je to ako na každej škole - 180 kreditov na 3 roky - ale každý semester máš aj nejaký minimálny počet kreditov ktorý musíš dosiahnuť - a tie musia byť na určité % z povinných skúšok ... niektoré skúšky keď neurobíš tak nevieš zobrať predmety na ďalší rok ktoré nadvazujú na túto skúšku ...
musíš pozrieť ako má vaša škola ...
Tak my sme mali povinné + povinne voliteľné predmety, kde súčet bol 30/semester, Tieto som musela splniť. . niekedy chýbal 1-2 kredity, tak vtedy bolo potrebné voliť nejaký voliteľný . Takže u nás predmety boli dané predmety za semester a nemohli sme hocijako skombinovať
180 je za tri roky ale určite máte dané aj koľko za každý rok/semester.
Ja som mala 72 kreditov, ale medzi nimi som mala aj 4 predmety, ktoré som si urobila v predošlom ročníku (menila som odbor). Odporúčam ale max 65, v druhom si pokojne daj viac, to už budeš zoznámená s tým, ako funguje výška a ako sa pripravovať na skúšky
@mooonika1975 a kolko celkovo predmetov ste mali spolu v tom 1.? a za kolko kreditov
@anonym_autor upozorňujem, že kreditový systém na UCM funguje inak ako na iných školách. Povinné predmety musíš spraviť vždy (ak nie, prenášaš) povinne volitelne a volitelne si mozes dat viacej nez je predpísané, ale ak aj ich spravis, tak nebudeš mať viacej kreditov (a tým pádom volnejší napr. 3. ročník) mal som takto spolužiaka, kt. Si takto dal milion predmetov v prvaku, ale v druhaku musel mat zapísané povinne, povinne volitelne a volitelne, tak ako to je predpísané. Možno na iných fakultach UCM je to inak, my sme na FMK.
@anonym_autor upozorňujem, že kreditový systém na UCM funguje inak ako na iných školách. Povinné predmety musíš spraviť vždy (ak nie, prenášaš) povinne volitelne a volitelne si mozes dat viacej nez je predpísané, ale ak aj ich spravis, tak nebudeš mať viacej kreditov (a tým pádom volnejší napr. 3. ročník) mal som takto spolužiaka, kt. Si takto dal milion predmetov v prvaku, ale v druhaku musel mat zapísané povinne, povinne volitelne a volitelne, tak ako to je predpísané. Možno na iných fakultach UCM je to inak, my sme na FMK.
no prispevok od
@goblinko1 ma zmiatol, ja na UKF som si dala 74 kreditov v prvaku, 65 v druhaku a teraz do tretieho som si zapisala ten zvysok do 180.... budem mat asi o 4 kredity viac, lebo pri povinne volitelnych som si vyberala predmety, ktore ma zaujimali a nie ktore boli najlahsie, len aby som splnila minimalnu kvotu 🤷🏼♀️
no prispevok od
@goblinko1 ma zmiatol, ja na UKF som si dala 74 kreditov v prvaku, 65 v druhaku a teraz do tretieho som si zapisala ten zvysok do 180.... budem mat asi o 4 kredity viac, lebo pri povinne volitelnych som si vyberala predmety, ktore ma zaujimali a nie ktore boli najlahsie, len aby som splnila minimalnu kvotu 🤷🏼♀️
@kaktusik007 ako vravím, ostatné vš to majú inak. My, bohužiaľ, to máme takto. Kamoška na UCM, kt. študuje psychológiu to majú zasa inak (tak ako vy) čiže asi odporúčam autorke, aby si riadne prešla podmienky zápisu predmetov.

+- tych 60 aby bolo, ja som mala v 1. rocniku 56, v 2. 65