icon

Ako si správne vybrať vysokú školu?

mimi185
5. jan 2025

Ahojte, som studentka prveho rocnika odboru biologia na PRIFUK no praveze po tomto prvom semestri mi pride tato skola dost nudna ale nie z toho hladiska ze by bola nejako zla, ale jednoducho tie veci ktore tu preberame ma az tak nie vzdy bavia ako napriklad hrozne vela chemie ktorá mi uprimne az tak nejde a proste NEBAVI MA, a nechcem sa trapit nad niecim co v zivote mozno ani nevyuzijem, zda sa mi to dost narocne….a už ma nebavi mat neustale stresy zo skoly, naozaj to prechadza uz do problemov s mojim mentalnym zdravim ze mam uzkosti aj celkovo z toho ze travim 4 hodiny denne v nudnom labaku a citim ze ako keby stracam nejaky moj potencial? Neviem, stale sa predsa len hladam…ale na druhu stranu mam predmety ako zoologia ktore sa zdaju fajn (aj ze zo zapoctov mam nad 90% a ide mi to vpoho, a tiez chapem ze na kazdej VŠ su lepsie a horsie predmety) lenze bojim sa uplatnenia z tohto odboru a o moju buducnost..
Zatial sa pokusim dokoncit tento prvy rocnik a rozmyslam he si dam prihlasku inde

Vysvetlim vam moju situaciu - mala som povodne aj ine prihlasky na vysky napr. TN osetrovatelstvo, laboratorne metody v zdravotnictve(lenze to je take tazsie a bola by som niekde max v labáku pravdepodobne a neviem ci je to to co v zivote chcem)..
taktiez som este pred maturitou rozmyslala nad ucitelstvom, (najlepsie cudziych jazykov) alebo celkovo by ma bavilo robit prekladatela lebo jazyky (najma anglictina, uplne bez problemov) mi vzdy isli (preto zmyslam aj nad pedagogikou-slovencina,anj/nemcina) ze by to bolo nieco co by ma viac naplnalo, alebo by som v buducnosti robila kurzy doučovania, myslim ze to je furt take vyhladavane ludmi.. alebo robiť doučká….lahsie by sa mi to MOŽNO ucilo kedze som vzdy mala z tychto predmetov same jednotky aj bez ucenia..(to bolo na gympli)
Lenze tazko sa mi rozhoduje co mi pojde aj do buducna lebo predsa to ze som na strednejmala vzdy same jednotky mi nezaruci ze to bude na vyske lahke,to chapem 🙂… taktiez zmyslam nad trnavou-odbor verejne zdravotnictvo, mate nikto skusenosti?? Alebo podobná sféra (ze zdravotnictvo) v okoli BA?
Také veci typu kreativna tvorba (moj priatel studuje v trnave na tej filmovej) mi pride uplne super ze je to nieco kreativne, tvorba filmu, strihanie alebo celkovo nejaky graficky dizajn (to uz trepem nahodne veci s ktorymi nemam skusenosti a neviem co to obnasa😅😅) (lenze z gymplu nemam prax s tykamyto vecami no bohuzial co uz..)
Dakujem za vas cas❤️❤️❤️

katkaseiner
5. jan 2025

po 1.semestri je podla mna velmi skoro zhodnotit ze skola je nudna...ale teda rob ako myslis..

ivka225
5. jan 2025

Očividne ťa nič nejako zvlášť nezaujíma - zváž aj ten fakt, že vysoká škola nie je povinná.

mimi185
autor
5. jan 2025

@katkaseiner ano taktiez si myslim, aj rodicia mi tak poradili ze to nemam len tak zahadzovat ale mam taky vnutorny pocit v sebe hladat nieco ine 🙂 sak posnazim sa toto dokoncit a uvidim

mimi185
autor
5. jan 2025

@ivka225 to je jasne lenze mi pride ze s gymplom nic take nenarobim bez vš :/

ivka225
5. jan 2025

@mimi185 Ale áno, je veľa zamestnaní, kde stačí maturita.

colsami
5. jan 2025

Necitam cely prispevok, ale teda 1.a 2.rocnik su skoro na vsetkych skolach o zakladoch a o uplne inych veciach ako potom prakticke predmety a celkove zameranie a praca.

hellionka
5. jan 2025

@mimi185 inak veľa ľudí v dnešnej dobe povie, že výška nieje potrebná, ma ju už skoro kazdy, k práci mi ju netreba … lepšie zarobí aj nechtárka - áno v poriadku, môže byť. Ale vysoká škola Ťa nauči jednu dôležitú vec a to je vytrvalosť. Nevzdat veci hneď po neurobenej skúške, alebo nezaujímavom prvom semestri … Vždy sa v živote stretneš s vecami ktoré Ťa aj NEBUDÚ BAVIŤ tak, ako sa budes musieť cely život vzdelávať … ak teda máš nejaké ciele a nechceš stagnovať.

colsami
5. jan 2025

@hellionka ano ono sa to hovori ale na druhej strane, ak nemas uplne zbytocnu vysku (socialne prace a dalsie odbory ktore sa studuju len preto aby bol titul) tak ta vyska je dost potrebna, ak chces vykonavat kvalifikovanu pracu. Nehovorim ze nie su odvetvia ktore nezarobia viac (ako napr murar ci nechtarka a kamionista, ktori zarobia viac nez farmaceut ci veterinar po tazkej skole napr), ale napr dalsich 80% ludi bez nejakej riadnej kvalifikacie a VS maju na vyber len prace za pasom a za pokladnou.

Cize, ak vie clovek vykonavat remeslo a vykonava ho dobre a je on zaujem, nepotrebuje vysku. Ale...

kanama
5. jan 2025

Skús pozrieť SPU, majú tam celkom zaujímavé odbory a asi aj lepšie uplatnenie ako iba čistá biológia

joesvk
5. jan 2025

Fakt máš slabé uplatnenie a ťažkú školu.

letter
5. jan 2025

Trvalo mi asi rok, kym som sa spamätala že som na VŠ, ale teda mala som spojené 5r štúdium bez bakalára. Prvý rok, hlavne semester sa vždy učia len základy na ktoré naväzuješ. Ak ťa láka pedagogika, daj sa na externé štúdium na vašej fakulte, napr Bio-Aj, bio máš zadarmo len si zopakuješ skúšku 😄

erikaduris
11. jan 2025

Ahoj, z toho, čo si napísala by som sa asi osobne rozhodla hľadať inú cestu…z týchto prírodovedeckých vied (čo som počula) vraj nie je vždy uplatnenie…nad tou biológiou som sa zamýšľala aj ja, že si tam dám prihlášku ale prečítala som si pár diskusii, kde ľudia písali o ich skúsenostiach s týmto študiom a väčšinou po vyštudovaní bol problém uplatniť sa…tým nechcem povedať, že ty by si sa neuplatnila ale ak ťa to nenapĺňa, neviem či má zmysel pokračovať ďalej, predsalen čím neskôr odídeš tým väčšia strata to bude…najlepšie by bolo nájsť si niečo, čím si budeš istá, že chceš v budúcnosti robiť…skús si pozrieť aj platy na daných pozíciach a aj podľa toho sa zamerať…skús popremýšľať aj nad niečim lepším, s gymom ťa bude škoda na nejakych “horších” školách…miesto tej laborantky by som pouvažovala nad farmáciou vraj sú tam prvé dva ročníky dosť podobné. Síce škola je to ťažka ale doštuduješ a po piatich rokoch máš veľa možností (práca vo výskume, v laboratóriu, farmafirme, lekárnik…) a plat je teda tiež veľké plus…čo sa týka pedagogického smeru, nám vždy na pedagogickej vraveli, že nemáme ísť touto cestou (plat nič moc, koľkokrát si v robote od siedmej rána pomaly do piatej večer), ale ak vieš, že by ťa to bavilo nenechaj sa tým odradiť, predsalen vždy bude mať všetko nejaké nevýhody, preto si skús napísať na papier plusy a mínusy daných odborov…každopádne prajem veľa síl a úspechov nech už sa rozhodneš akokoľvek 🙂❤️