Ako si vybrať vysokú školu, ak neviem, čo chcem študovať?

kiaraoo7
5. jan 2020

Ahojte, potrebovala by som poradiť s výberom VŠ.. priateľ chce aby som išla a rodičia tiež..lenže problém je, že neviem na akú a neviem ani čo by som chcela v živote robiť..tak poprípade nejaké rady čo robiť? Za každú odpoveď Ďakujem.

jankapepe
5. jan 2020

@kiaraoo7 zamyslieť sa konečne nad čím čo chceš a ako sa chceš o chvíľu živiť.
Potom budeš rýchlo vedieť akú vysokú.....a či vôbec nejakú......
Lebo venovať xy ďalších rokov nevieš čomu a nevieš prečo....hmmm

bibg
5. jan 2020

@kiaraoo7 Na internete su rozne ako keby online testy ktore ta zaradia do urcitej skupiny. Vyberáš si z otázok a na zaklade odpovedita zaradia do odvetvia ktore je ti podla odpovedi najblizsie ktoré su ti najbližšie. Napriklad veda, marketing, zdravotnictvo, umelcky smer, humanitný smer. A ked sa nevieš rozhodnúť chod vyradovacou metodou. Čo ta bavit urcite nebude. A takto chod postupne az kym sa nedostas k 2-3 odborom a tam si predstav co by si robila a ci by ta to naplnalo 🙂 Alebo daj si rok pauzu, chod pracovat a za ten rok zistis co chces.. aspon v mojom pripade to tak platilo 🙂

adamadent
5. jan 2020

Koľko máš rokov, akú máš strednú školu, odkiaľ si, a ci denne alebo externe treba napísať.

lintu
5. jan 2020

No v prvom rade by si mala byt rozhodnuta ist sama dalej studovat. Niektori ludia vedia, ze sa im uz dalej nechce sediet nad knihami a tam sa potom asi nema zmysel skolou dalej zapodievat.
Aj ked nevies co by si chcela robit, zamysli sa nad tym, co ta aspon bavi. Vyprofiluje ti to aspon pravdepodobny smer, ktorym by si sa mala uberat.

vendulka80
5. jan 2020

Urcite nie manažment, sociálna práca, politológia, filozofia, právo a podobne zbytocne odbory. Pokial mas dobru hlavu tak zvoliť nieco, co neštuduje kazdy a nie za kazdu cenu mat VS len aby to pekne vyzeralo pred menom.

lintu
5. jan 2020

Mimochodom...priatel chce, rodicia chcu... Dobre, ale tych pat rokov si to v tej skole budes musiet odsediet sama. Budes musiet na sebe naozaj pracovat a splnat urcite podmienky, aby ta z tej skoly nakoniec nevyrazili. Typy "ani neviem co tu vlastne robim" su na take cosi najlepsi kandidati.

abbey1
5. jan 2020

Skutočne mladý človek za 19-20 rokov svojho života nezistí, čo ho baví, v čom je dobrý? Pochopím, keď sa nevie rozhodnúť aký odbor presne, ale predsa aspoň smer mu musí byť jasný? Prichádzam s mladými ľuďmi do styku často a väčšinou už niekoľko rokov vedia, mám ich to ťahá. Potom už len dolaďujú štát, vysokú školu a odbor.
Chápem, že sa po napr roku štúdia zistia, ze to chce zmenu. Ale cudzí ľudia ti tu ťažko poradia. My netušíme, či ťa ťahá k medicíne, ekonómii, pravu, technickým odborom.

hettinka
5. jan 2020

@kiaraoo7 ak nevieš ty, čo chceš v živote robiť, ako to mame vedieť my?
Poloz si otázku, čo ti ide, aké predmety. A chceš pracovať s ľudmi, v labaku, vo firme, máš rada deti?

A každopádne, chod študovať, ak to chceš ty. A nie kvôli rodičom a priateľovi. To nie je správna motivácia. A vyber si ak tak kvalitnú VS. Nie niečo pochybnej kvality, čo skončí každý, ale uplatnenie z toho nie je.

hettinka
5. jan 2020

@vendulka80 v com sú manažment alebo právo “zbytočne odbory”? Nieže by som to ja plánovala študovať, len má zaujíma, ako a kedy sa právo do spoločnej kategórie so sociálnou prácou.

vendulka80
5. jan 2020

No bohuzial kedze vznikajú súkromné VS bez ladu a skladu tak tieto spomínané odbory nemaju ziadnu váhu. “Manažéri a právnici” dokladajú tovar alebo makaju v mekači lebo je ich uz tolko, ze nemaju uplatnenie. Chýbajú špičkoví odborníci, lekári špecialisti, technické smery, ucitelia matiky, fyziky, chémie, kvalitní ucitelia jazykov a podobne. Lenze to nejde študovať nikto, lebo na to treba drilovat. Najľahšie je vybrať si nejaku blbinu, zaplatit 800 EUR za semester a tvarit sa aky ťažký odbor študujem.

hettinka
5. jan 2020

@vendulka80 aha, takze chapem, to nie je iba o odbore, ale aj o VS. Ak si takýto odbor vyberie na renomovanej VS, má zo možno zmysel.
Ja mám vyštudované jazyky, učím na SS a nie je to terno teda platovo. Učiteľský odbor by som ja osobne nikomu neodporúčala.

vendulka80
5. jan 2020

@hettinka ved to je ten problem😔nie je to zaplatené ale ked vidim, kto vsetko dokáže ucit v skole tak skutočnej ucitelke, ktorá dokáže naučiť sa hlboko klaniam. Ano, mas pravdu, ak to niekto študuje ozaj na dobrej skole s nejakými výsledkami a minulosťou tak ma to urcite význam. Ale ked si pipinka tupá ako ceruzka bez najzákladnejšieho spoločenského prehľadu napise, ze študuje právo na súkromnej VS tak si kladiem otazku, kam to spejeme. A na druhej strane chýbajú aj odborníci typu vodar, elektrikár... akosi mam pocit, ze vsetko ide kamsi do haja s tym nasim školstvom a vzdelávaním.

mpg
5. jan 2020

@kiaraoo7 Záleží aj na tom akú strednú školu, príp.gymnázium končíš, kde sa to dá nadviazať, aby neboli problémy pri prijímacich skúškach. Tiež záleží na tom, či chceš niečo vo svojom meste, alebo ísť niekde aj ďalej, napr. moji bratranci išli študovať na Masarykovu univerzitu do Brna. A tiež treba si vybrať, či je záujem o zdravotníctvo, školstvo, ekonomiku, právo, prírodné vedy a pod. Aj na čo má vhodný zdravotný stav a všetko zohľadniť, lebo je to vážne rozhodnutie.

brainn_magazine
5. jan 2020

Dobrý deň, voľba budúceho povolania je veľmi zložitý proces. Azda každý si uvedomuje, že vo veku 18-20 rokov nie je úplne jednoduché si predstaviť povolanie, ktoré by sme radi vykonávali do "konca života". Dnes je doba iná a tvrdenie, že je potrebné v tomto období vedieť, čo konkrétne chce človek robiť je veľmi sporné, či už z hľadiska bežného, ľudského, alebo z hľadiska vývinu mozgu. Tak ako spomínali vyššie, existujú online testy, ktoré dokážu určiť (aspoň orientačne), aký ste typ osobnosti a ktoré povolania by sa k Vám mohli hodiť. Najznámejší je test MBTI - dostupné voľne na internete. Tieto testy sú však len orientačné. Podrobné testy si viete spraviť priamo o psychológov, kariérových poradcov.
Dôležité je však zvážiť, aké "veci", činnosti Vás bavia. Či ste skôr analytickejší typ, alebo kreatívnejší. Či si predstavujete prácu s ľuďmi alebo skôr osamote. A samozrejme, nie každý potrebuje vysokú školu pre výkon svojho povolania. A azda ako najzákladnejší postreh sa javí, aby ste neboli do štúdia "tlačená" okolím, ale aby sa jednalo o výhradne Vaše rozhodnutie. Je to samozrejme na dlhší rozhovor a proces voľby netrvá dve minúty 🙂. Držíme Vám palce v rozhodovaní, v prípade otázok nám pokojne napíšte.

lussyl5
5. jan 2020

@kiaraoo7 Tak hlavne ti treba vedieť čo chceš a čo vieš robiť na čo máš prirodzený talent.Treba zvážiť či na ozaj potrebuješ vysokú školu.VŠ ešte neznamená automaticky úspech a vyšší plat.Taktiež sleduj aké profesie sú žiadané a nedostatkové na pracovnom trhu,ale samozrejme musí ťa to aspoň trochu baviť.To že priateľ a rodičia chcú aby si šla nie je dôvod aby si išla študovať.Veď napr.medicínu išlo veľa ľudí študovať kôli prestíži,cez úplatky a kôli rodičom a potom to vyzerá tak že človek sa bojí ísť k lekárovi.Právnikov tiež môžeš prehadzovať vidlami ale keď potrebuješ poriadneho tak máš problém na školách učí kadekto a učitelia makajú po stavbách.

ivka225
4. mar 2020

Chod na molekularnu biologiu, to bude pre teba ako stvorene.

ledgerka
4. mar 2020

ak vobec netusis, tak odporucam radsej na rok vycestovat a popracovat v zahranici. Tak skor zistis co by ta zaujmalo alebo co ma uplatnenie na trhu. Zbytocne studovat na silu a potom zistit ze je to kravina.

kiaraoo7
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz