Ako si zlepšiť angličtinu?

niky6
27. okt 2021

Ahojte, mám angličtinu na úrovni tak B1. Potrebujem širšiu slovnú zásobu a veľa komunikácie. Poznáte nejakú knihu poprípade čo vám pomohlo sa v nej zlepšiť? Chcela by som si nejakú učebnicu alebo niečo zadovážiť aby som sa mohla zdokonaliť a hlavne nech je to aj taká učebnica ktorá mi pomôže aj v pracovnom živote mám na mysli nech sú tam aj odborné názvy alebo ako to povedať. Ďakujem veľmi pekne.

yanni
27. okt 2021

@niky6 nooooo na komunikaciu ti pomoze len komunikacia.Ziadna kniha. Citanie knih akurat tak na rozsirenie słownej zasoby ale nie na komunikaciu.

heidy222
27. okt 2021

Pozeranie filmov v Originale s titulkami, potom prerozpravat niekomu dej.

barbora0308
27. okt 2021

@niky6 mne pomohli serialy, ktore som pozerala v anglictine s anj. titulkami. Pokial som niecomu nerozumela, tak som si to vygooglila a nasledne sa vacsina vyrazov uz opakovala, takze sa to lahko memorizovalo. Odporucam na zaciatok serial Modern family 😊. Este co mi pomohlo bolo ucenie sa textov mojich oblubenych anj. piesni. Aktualne nemam ziadny problem s anj., dorozumiem sa uplne v pohode aj v zahranici a vacsinu serialov a filmov uz pozeram iba v ANJ. Drzim palce 😉

niky6
autor
27. okt 2021

@barbora0308 ďakujem veľmi pekne za tip🙂

pralinka25
27. okt 2021

@niky6 rada pozeram tuto babbu na YT ale ma aj insta - linguamarina ma fajn tipy na vyslovnost ale teda ona ma americku anglictinu. nepises aku chces ty. vela serialov a rozne podcasty anj. a mam rada este stranku help for english maju tam naozaj fajn clanky a maju aj platenu appku english me ta je tiez fajn.
ak potrebujes odbornu terminologiu tam by som tiez pozerala na YT rozne podcasty k tej teme alebo potom si zadovazit odbornu literaturu v tej teme priamo a ANJ.
existuju aj skupiny kde si najdes native speakera a mozete spolu komunikovat cez net pisomne aj ustne

abbey1
27. okt 2021

Čítať v angličtine, všetko pozerať a počúvať v angličtine: film, správy,....
Ak potrebuješ rozšíriť slovnú zásobu v určitom odbore, k tomu si kúp zodpovedajúcu učebnicu, slovník, čítaj odborné články na internete.

kisskiss
27. okt 2021

Ja pozerám všetko v angličtine, rozumiem takmer úplne všetko, ale mám zapnuté titulky, keby sa objavilo slovo, ktoré ešte nepoznám. vtedy si to zastavím a nájdem na nete význam, ak si ho nedomyslim z kontextu. Strašne širokú slovnú zásobu sa takto dá získať.. ja už ovládam aj americký, anglický slang totálne a po seriáli Outlander konečne rozumiem aj škótskemu prízvuku a slovám. :D ale na zlepšenie sa v komunikácii treba rozprávať, najlepšie s native speakermi.

timetotime
27. okt 2021

napriklad mne vyhovuje kniha 2000 najpouzivanejsich slov v anglictine plus su pouzite aj vo vetach tak to aspon vidis na lepsom priklade a zvysok ako je gramatika staci vybehnut do knihkupectva a taka ktora ti bude sympaticka tak taku si zober 🙂 lebo podla mna nic nie je horsie ako mat knihu a tlacit sa do nej ked bude zle napisana.

kvetinka75
27. okt 2021

žiadne knihy, ja som sa zdokonalovala cez filmy, videa a priamu komunikáciu. Tie videá som pozerala dovtedy, kým som ich nevedela pomaly naspamäť. Potom sa mi vety len tak sypali. A samozrejme hovoriť, hovoriť, hovoriť.

ivangeline
27. okt 2021

Mozeme sa obcas porozpravat a popisat... ;)

yoxinka
27. okt 2021

@niky6
Pozri si videá od Broňu Sobotku, on tam má aj tipy na rôzne weby, kde sa dá komunikovať s native speakrami, neviem presne, ktoré video to je, treba pohľadať medzi jeho youtubovými videami. A on má tuším aj kurz pre pokročilých, skús kuk 🙂.

squ1rrel
27. okt 2021

@niky6 viem ze si písala ze odbornú angličtinu, ale myslím ze lepšie je sústrediť sa na vymakanie bežnej slovnej zásoby. Pracovný zargon sa potom naučíš rýchlo.

A aký si typ? Učíš sa z poznámok alebo skôr z prednášky? Podľa toho si skus vybrať štýl učenia.

Mne v začiatkoch pomohlo čítať tabloids (ja sa učím keď vidím) .. Bežné klebety a články o ničom. Vždy som si v novinach podciarkla neznáme slová a napísala význam a potom sa ich drvila v kontexte daného článku, ako sa ktoré slová a slovné spojenia používajú.

Na komunikáciu pomôže len komunikácia. Ak nemáš s kým, môžeš si napr prerozprávať niečo na video alebo nahrávať krátke správy. Potom si to pozri a kriticky ohodnoť co by si mohla zlepšiť, ako by si to mohla povedať nabudúce 😅

A v akej oblasti robíš? Stačí si vyGooglit články v danej problematike a vypisovať si neznáme slovíčka na rozšírenie odbornej slovnej zásoby.

Na zlepšenie písania emailov v práci (syntax štylistika, používanie fráz) mi pomohlo odkukavanie od native speakers ako stylizuju vety. Co sa mi páčilo som si poznačila do zošita a normálne sa to naučila naspamäť. Potom som to vedela v praxi použiť keď som potrebovala.

Ja by som veľmi chcela zmeniť prízvuk ale to sa mi asi nikdy nepodarí 😒 tiež by som prijala tipy... 🙂

niky6
autor
27. okt 2021

Tak začala som počúvať konverzácie ľudí som si stiahla appku a kukam seriál a ked nieco neviem tak si zapisujem lebo inak sa to asi nedá si myslim😃 a na materskej som momentálne, len by sme sa chceli presťahovať do Holandska a chcem dovtedy zlepšiť aspoň anglinu🙂

yoxinka
27. okt 2021

@squ1rrel
Pozri na youtube videá od linguamarina, ona pekne vysvetľuje rozdiely napríklad medzi americkou a anglickou angličtinou a učí výslovnosť podľa toho, či chceš znieť viac britsky alebo americky … má veľmi fajn videá

squ1rrel
27. okt 2021

@yoxinka ďakujem za tip. Pozriem ráno 🙂 ja som vždy chcela americký prízvuk a dlho som sledovala Rachel's English ale márne 😀

pralinka25
27. okt 2021

@squ1rrel marina je super. a este spolupracuje s chalanom Venya ten tiez uci americku anglinu a tiez je na YT. inak marina to v jednom videu presne vysvetluje aj jednotlive pouzivanie svalov v ustach aby slova zneli ako maju (nemyslim teraz to ich TH ale aj ine hlasky.) no mrkni ma aj taku seriu ako zniet ako native speaker tych je tusim 8.

sparrows
27. okt 2021

Ja osobne som sa naučila angličtinu tak, že som ju bola kvázi nútená stále používať na sociálnych sieťach. Napríklad, na takom Twitteri by mi veľa ľudí veru nerozumelo po slovensky :D takže odporúčam si nájsť niekoho, s kým si budeš písať anglicky, pozerať anglické filmy, počúvať pesničky, Podcasty, kúpiť slovník a nejakú dobrú knihu na gramatiku. Hlavne sa tým jazykom musíš obklopiť

squ1rrel
28. okt 2021

@yoxinka @pralinka25 baby akurát pozerám marinu a teraz sa nenahnevajte ale veľmi ma jej akcent irituje že ju nemôžem počúvať 🤷🏻‍♀️😂
Venya znie autenticky tak skusim toho...
No ale ešte mi povedzte, to len počúvaním videí sa dá toto naučiť alebo sú za tým roky tréningu?

trema
28. okt 2021

@squ1rrel jasne, da sa to naucit, pusti si nejake video a stopni si kazdu vetu a zopakuj to presne tak ako to povedali oni, aj ked nerozumies, co hovoria.. musia sa ti prisposobit svaly a pojde to lahsie, mne to velmi pomohlo, kazdy den tak 5 min som to robila

maminkadeticiek
28. okt 2021

Ja som si nasla native speakerku na www.italki.com, platom si online hodiny konverzacii,chcem nabehnut aj na hodiny ktore idu silnejsie po gramatike.Super vec.Tiez som B1.

pralinka25
28. okt 2021

@squ1rrel tak podla mna ako native zniet cudzinec nikdy nebude. vzdy sa najde nieco kde to bude mierne pocut. ale amici su v tomto dost v pohode. oni su multikulti a zvyknuti na rozne akcenty. vsak ake krpate slovensko sme a tu mas akcentov plnu prdel.
inak len rozpravat a rozpravat idealne s niekym kto ta bude spravne opravovat a to tu na sk pokial nemas poruke nativa moc nedas. aj na tej marine je vidiet pokrok ako pozeras tie stare videa a potom novsie. anglictinu sa na dobrej urovni naucis aj na slovensku ale s tym akcentom to je zlozitejsie

squ1rrel
28. okt 2021

@pralinka25 keď som na dovolenke v Amerike na 3 týždne alebo obklopená Američanmi tak vidím posun a veľkú snahu vyslovovať veci inak ako mojím Eastern European prízvukom. Inak nula bodov. Možno lenivosť? Nemam žiaden hrubý ruský prízvuk ale chcela by som to viac zamaskovať.
Moja situácia - od roku 2006 do 2010 som žila v Írsku a nalepili sa na mňa niektoré írske zvuky. Potom sme sa presťahovali do Ázie a tu som obklopená singlish co ma na mňa najvacsi vplyv teraz a prizvukov asi 20 národnosti. Môj muž je brit-anglican. Na Britský prízvuk nemám gény a úspešne sa mu vyhýbam. Zdá sa mi veľmi ťažký.

lilianakraso12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz