icon

Ako stíhať všetko aj so štúdiom popri práci?

30. nov 2025

Ahojte, potrebujem poradit. Mam rodinu, pracu, ale popri tom aj studujem. Je toho dost, kedze z prace chodievam tak, ze ledva stiham druzinu. Doma klasicke domace prace, ucenie s detmi, varenie. Vecer ked deti ulozim, nevladzem sa ani pohnut, nieto sa este ucit. Pracu mam tak priemerne fyzicky narocnu. Ako do toho stihnut studium? Prosim nelyncujte, vzdat studia sa nechcem. Len nejake prakticke rady chcem pocut od mam ktore tiez studuju. Vdaka

Strana
z2
amdornik
30. nov 2025

a čo robí pán muž? aké staré sú deti?
a čo konkrétne študuješ?

anonym_8cb3f1
30. nov 2025

@anonym_autor tiež študujem, pracujem, deti, domácnosť… terčom rýpania budem skôr ja, nie ty.😀 napr v týždni vôbec neupratujem, nevarim. Max umyjem riady. Upratujem len cez víkend. Ak niečo treba, poprosím muža o pomoc. Naučí sa s detmi, uprace, ja sa venujem štúdiu. Často študujem po nociach v piatok a v sobotu, kedy nemusím vstávať do prace.

autumn1
30. nov 2025

Zapojit do starostlivosti otca deti

pribinak
30. nov 2025

Musíš variť každý deň? Nemôže sa s deťmi učiť otec? Na víkend nemôžeš deti poslať k babke?

pinkgirl
30. nov 2025

Jedine zostručniť niektoré činnosti - zjednodušiť, alebo vôbec nerobiť.
Musia deti chodiť do družiny? Nevedia ísť domov samé? A v družine sa neučia že sa s nimi ešte doma musíš učiť? Alebo ich nemôže vybrať zo školy niekto iný? - otec, babka, suseda...?
A varenie tiež zjednodušiť - veď deti majú počas dňa varenú stravu v škole, neublíži im ak budú mať suchú večeru - chlieb/pečivo s niečím (šunka, pomazánka).
Alebo raz do týždňa objednaj pizzu. Navar si cez víkend daj do mrazničky a len vyberieš a ohreješ cez týždeň.
Zapoj viac príbuzných, nech ti v čase štúdia pomáhajú viac - aspoň vybrať tie deti, uvariť vám.
Ak si to nevieš nijako zariadiť a štúdium chceš dokončiť tak potom už len tvrdšie riešenie - choď na neplatené voľno, stihneš rodinu aj školu. Lebo chceš stihnúť všetko ale všetko nemôžeš mať, takže musíš niečo obetovať 😉.

koniarova
30. nov 2025

Základ je pomoc od muža. Prípadne ostatnej rodiny.

anonym_b2e945
30. nov 2025

v práci si dohodnúť kratší úväzok, napríklad 4/5nový a ten 1 deň venovať škole, tiež som študovala popri práci a moje spolužiačky s malými deťmi to tak mali, po skončení školy sa vrátili na plný, ja som si úväzok nekrátila, ale robila som v soboty namiesto štvrtkov (vtedy som mala školu), ja už mám dieťa veľké, čiže v podstate samostatné

autor
30. nov 2025

Odpisem takto hromadne. Manzel ma v studiu nepodporuje, bol proti, vraj naco, tak sa snazim fungovat, aby som nikoho neobmedzila. Po veceroch sa dokazem ucit naozaj malo. Snazim sa privstat si a ziskat aspon polhodiny na to, aby som si co to do skoly spravila.
Co sa tyka varenia, varim si do prace, takze varit musim, rovnako aj muz vyzaduje, aby bola tepla strava, ked pride domov. Velakrat sme sa aj pohadali na tejto teme, vraj aky je problem navarit. Skacem hore dole, prepinam medzi pracou, detmi, domacnostou, skolou. A vidim na sebe, ze to nedavam. V praci mi neumoznia skrateny uvazok a tiez platovo by som sla nizsie, nezvladli by sme tahat domacnost. Mam taky pocit ze riesenie pre mna nie je ziadne.
Terminy ma tlacia, skusky zacinaju a ja nie som schopna nicoho. Najidealnejsie riesenie je asi poziadat o pomoc blizkych,aby s tymi detmi pomohli. Deti nemozu chodit same domov, su este male. Tocim sa dookola a vysledky ziadne
Dakujem za kazdu radu

autumn1
30. nov 2025
@anonym_autor

Odpisem takto hromadne. Manzel ma v studiu nepodporuje, bol proti, vraj naco, tak sa snazim fungovat, aby som nikoho neobmedzila. Po veceroch sa dokazem ucit naozaj malo. Snazim sa privstat si a ziskat aspon polhodiny na to, aby som si co to do skoly spravila.
Co sa tyka varenia, varim si do prace, takze varit musim, rovnako aj muz vyzaduje, aby bola tepla strava, ked pride domov. Velakrat sme sa aj pohadali na tejto teme, vraj aky je problem navarit. Skacem hore dole, prepinam medzi pracou, detmi, domacnostou, skolou. A vidim na sebe, ze to nedavam. V praci mi neumoznia skrateny uvazok a tiez platovo by som sla nizsie, nezvladli by sme tahat domacnost. Mam taky pocit ze riesenie pre mna nie je ziadne.
Terminy ma tlacia, skusky zacinaju a ja nie som schopna nicoho. Najidealnejsie riesenie je asi poziadat o pomoc blizkych,aby s tymi detmi pomohli. Deti nemozu chodit same domov, su este male. Tocim sa dookola a vysledky ziadne
Dakujem za kazdu radu

@anonym_autor vsak nemusi ta podporovat v studiu ale po deti aspon raz v tyzdni by vedel ist do druziny ci? Aby si sa mohla ucit rovnako cez vikend jedno doobeda stravit ako otec s detmi, rovnako ulohy s nimi urobit aspon raz v tyzdni, pomoct s domacimi pracami... To su zakladne veci bez ohladu nato ci studujes alebo nie.

amdornik
30. nov 2025
@anonym_autor

Dakujem za kazdu radu

@anonym_autor akože prepáč, ale čo si ty jeho slúžka? ak chce varené, nech si pánko navarí. tak teba nijak nepodporí, v ničom nepomôže v tejto náročnej chvíli, ale ešte vyžaduje varené?
a do práce si prečo varíš, máte príliš drahé jedlá v okolí?
a čo študuješ? to si neuviedla, vážne ma to zaujíma.

ja som tiež študovala, nedávno. veľmi náročné štúdium. a viem, že keby som mala 2 malé deti, nedám to. aj keď som sama, ale dieťa už mám pubertálne, čiže ma "neotravovalo" každú chvíľu, ale chápalo, že to robím preto, aby som si upevnila pracovné miesto, prípadne v budúcnosti aby som mala "istejšie" zamestnanie. mať dve malé deti a muža chruňa, nemám šancu doštudovať.

majlo1234
30. nov 2025
@anonym_autor

Dakujem za kazdu radu

@anonym_autor boha tak ked vyzaduje, a nebi problem navarit, nech navari. A TEBA nemusi podporovat, nech sa stara o JEHO deti a o jeho teplu stravu a o jeho domacnost. Chlapi…to ke na facku ozaj

anonym_9f2d41
30. nov 2025

...."rovnako aj muz vyzaduje, aby bola tepla strava, ked pride domov"

Preboha...tak nech zdvihne cteny zadok a navari, nie? Este povedz, ze doma nic nerobi a vsetko je na tebe...

anonym_db5e7c
30. nov 2025
@anonym_autor

Dakujem za kazdu radu

@anonym_autor V prípade, že Vás manžel nepodporuje v štúdiu, tak nech robí len polovicu domácich prác a starostlivosti o deti.Je predsa dospelý člen domácnosti, ktorý bez ohľadu na to, či študujete, či nie,by mal urobiť svoj diel prác v domácnosti a je tiež aj rodič, čo okrem splodenia znamená aj starostlivosť o dieťa/deti

luccys
30. nov 2025

Nejak mi dosli slova...nechapem, ako niekto moze zit v takom otrokarskom zvazku. Skola nie je problem. Manzel ano.

anonym_66bc75
30. nov 2025
@anonym_autor

Dakujem za kazdu radu

@anonym_autor To čo máš za somára? On ťa v štúdiu nepodporuje? Ale keď budeš mať lepšie pracovné uplatnenie a vyšší plat, tak neodmietne eurá naviac, či? Aby chudáčik neprišiel o svoje pohodlie. A vyžaduje teplú stravu? Hajzlík, u mňa by ju rýchlo strávil. Nie, nie je problém navariť, kľudne môže každý bvečer zvrtnúť teplú večeru. Prepáč, ale neverím, že toto nie je téma na rozprúdenie diskusie, že existuje natoľko submisívna žena, ktorá nemá poňatia o asertivite a ťahá ako mulica na úkor svojho zdravia.
Ak téma nie je vymyslená, tak fakt nie si schopná ničoho. Ináč by si treskal do stola a na mužíčka nakričala tak, že aj sused by začal od zajtra variť teplé večere. Na čé to je taký blb? Aby si mala viacej práce okolo neho?

koniarova
30. nov 2025

Radu nemám. Ale je to veľmi smutné. Držím palce.

anonym_183ddc
30. nov 2025
@amdornik

a čo robí pán muž? aké staré sú deti?
a čo konkrétne študuješ?

@amdornik prečo sa každý hneď automaticky pýta na muža 😃 štandardná rodina už dávno nie je muž žena a deti, kľudne len žena a deti

anonym_005319
30. nov 2025
@anonym_183ddc

@amdornik prečo sa každý hneď automaticky pýta na muža 😃 štandardná rodina už dávno nie je muž žena a deti, kľudne len žena a deti

@anonym_183ddc lebo sme na slovensku :D a standard sa len potvrdil autorkinou odpovedou ze muz ju nepodporuje a ani nepomaha :D

anonym_66bc75
30. nov 2025
@anonym_005319

@anonym_183ddc lebo sme na slovensku :D a standard sa len potvrdil autorkinou odpovedou ze muz ju nepodporuje a ani nepomaha :D

@anonym_183ddc neviem, kde žiješ, v mojom okolí to tak je v oveľa menšom percente prípadov, takže preto som automaticky spomenula muža. A bez muža a pomoci rodiny by ma popri malých deťoch a práci nenapadlo študovať.
V mojej triede je sú len dve deti, kde je rodinou mama a deti, v ostatnýcn prípadoch ide o úplnú rodinu.
@anonym_005319 nemyslím si, že je to špecifikum Slovenska, aspoň nie vo všetkých krajoch. Nebolo to tak ani v mojej rodine, ani v rodine môjho muža, väčšinou je to preto, lebo to ženy mužom umožňujú a z nevysvetliteľmých príčin s ním majô ďaľšie deti, aj keď vidia už pri prvom, že je ako partner k ničomu

amdornik
30. nov 2025
@anonym_183ddc

@anonym_183ddc ja som sa naňho pýtala napríklad práve preto, lebo ak by existoval (čo existuje, ako sme sa dočítali), tak by malo byť normálne, že ju podporí a tiež bude v domácnosti väčším ťahúňom, aby ona mohla vyštudovať.
a ak by ho nemala (teoreticky), a nemala by ani možnosť pomoci od rodiny (napríklad občas s deťmi), tak by som jej poradila počkať 3-4 roky, ak by to teraz nevyšlo, lebo viem, aké to má sama matka s deťmi/dieťaťom a že to štúdium by bolo viac nereálne ako reálne. teda - jeho ukončenie.

amdornik
30. nov 2025
@anonym_183ddc

@anonym_183ddc lenže tu sme sa dozvedeli, že chruňo jej je navyše na obtiaž, takže s 2 deťmi a chruňom podľa mňa nemá šancu...

denithestrange1993
30. nov 2025

@anonym_autor podla mna si ani nemohla cakat ze to bude ine ked bol od zaciatku proti studiu. A tie reci,ze ci je problem navarit teplu veceru,no akoze halo-praca,domacnost,deti,skola. Takto vyzera ukazkova nepodpora partnera. Ono tahat pracu,deti,domacnost je celkom narocne,ked sa k tomu pripocita skola + tento exemplar tak sa necudujem ze nic nestihas nevladzes. Najviac co by som pre neho urobila je nakupila polotovary na zohriatie napr v lidli,nech sa paci tepla vecera. A nedajboze by v noci este odo mna nieco vyzadoval tak sa otocim a idem spat na gauc. Toto nie je z jeho strany laska,ale sebectvo.

anonym_576b13
30. nov 2025

A prečo tu utocite na jej muža? Autorka od začiatku vedela ze ju nebude podporovať, čiže bude nato sama. A ona napriek tomu sa na silu tlačila do školy, tak je to len a len jej chyba. A teraz vyplakava. Prečo?

amdornik
30. nov 2025
@anonym_576b13

A prečo tu utocite na jej muža? Autorka od začiatku vedela ze ju nebude podporovať, čiže bude nato sama. A ona napriek tomu sa na silu tlačila do školy, tak je to len a len jej chyba. A teraz vyplakava. Prečo?

@anonym_576b13 nevyplakáva. pýta si rady. a my žasneme, že okrem toho, že sa stará o domácnosť, dve deti, chodí do práce, tak ešte varí večeru mužovi, ktorý si neváži ani len jej prd. tak asi to nie je OK. myslím, že keby bola len s tými deťmi, mala by ľahší život. študovala by síce o pár rokov neskôr, ale s pokojom v duši a čistejšou hlavou.

luccys
30. nov 2025
@amdornik

@anonym_576b13 nevyplakáva. pýta si rady. a my žasneme, že okrem toho, že sa stará o domácnosť, dve deti, chodí do práce, tak ešte varí večeru mužovi, ktorý si neváži ani len jej prd. tak asi to nie je OK. myslím, že keby bola len s tými deťmi, mala by ľahší život. študovala by síce o pár rokov neskôr, ale s pokojom v duši a čistejšou hlavou.

@amdornik Pravdu mas. Muz jej nielenze nic neulahcuje, ale naopak jej zivot poriadne stazuje. Nebyt jeho, podla mna by vsetko zvladala. Len ked mas muza ako dalsie dieta, tak tazko sa pohnut dalej.

anonym_133a92
30. nov 2025
@anonym_autor

Dakujem za kazdu radu

@anonym_autor tak manzel vyzaduje teplu stravu? co keby ste sa s varenim striedali? alebo dali jeden den pizzu a iny den spagety, alebo gulasovka, cez tyzden ozaj nemusia byt kazdy den kuracie prsia s gratinovanymi zemiami, alebo uvar "maso" (sote, perkelt, gulas) a jeden den bude s ryzou, druhy den s cestovinou.
najdi si sposob ako niektore veci cez den vypustit, o deti sa treba postarat, ale nemusi byt vygruntovana domacnost dokonale kazdy den a ked pan manzel bude nieco reklamovat, tak mu treba povedat ze aj on ma ruky.

estellas
30. nov 2025

Veď nech začne aj manžel konečne niečo robiť. Nech on vozí deti. On len chodí do práce a ty makáš za troch.
Aj on sa môže učiť a nimi.

vilma7
30. nov 2025

Ja obdivujem ženy čo študujú popri deťoch. Ja som mala čo robiť ked som bola slobodná a pracovala. A ply úväzok a študovala.

Deti nech sa spoja (asi su 2, ved neviem) ale domov zvládnu prísť aj samé, pokiaľ nemajú školu na opačnom konci mesta. Treba ich trochu podporiť v samostanosti.
Manželovi by som sa vykašľala variť denne niečo druhe. Ak varíš aj sebe do práce, tak nech si láskavo vezme tiez z domu a večera len suchá. Ak sa mu nepáči, má dve ruky alebo? A nemusi ťa podporovať v štúdiu ale o deti má rovnakú povinnosť sa starať, presne ako ty.
Skús poprosiť cez víkend aspoň babky, alebo ty nechaj deti a muža doma a chod sa učiť niekde, kde budes mať klud.

autor
1. dec 2025

Dakujem dievcata. Ano, je to narocne s manzelom, on ma aj dost odveci pracovnu dobu. Raz je aj tyzden prec, potom ma klasicky prac cas 8-16, ale velakrat je do 20tej v praci. Cize nanho spolah nie je co sa tyka varenia. A ja tiez nechcem byt len o spagetach a cestovinach v praci, preto to varenie.
Deti ozaj nemozu chodit same domov zo skoly, su male.
Vzdy som si myslela, ze poziadat o pomoc s detmi pocas mojho ucenia je len moja neschopnost, ale asi to budem musiet prijat a poziadat predsa o pomoc. Opat raz vikend presiel a ja som nespravila nic.

salome123
1. dec 2025
@anonym_autor

Dakujem dievcata. Ano, je to narocne s manzelom, on ma aj dost odveci pracovnu dobu. Raz je aj tyzden prec, potom ma klasicky prac cas 8-16, ale velakrat je do 20tej v praci. Cize nanho spolah nie je co sa tyka varenia. A ja tiez nechcem byt len o spagetach a cestovinach v praci, preto to varenie.
Deti ozaj nemozu chodit same domov zo skoly, su male.
Vzdy som si myslela, ze poziadat o pomoc s detmi pocas mojho ucenia je len moja neschopnost, ale asi to budem musiet prijat a poziadat predsa o pomoc. Opat raz vikend presiel a ja som nespravila nic.

@anonym_autor ako prvé by som zrušila teplé večere. Ak by sa mu to nepáčilo, tak by som mu navrhla kompromis .... Budeš variť teplú večeru, ale on sa v čase od 19tej postará o riady a deti. Ak nie, tak nebudeš robiť teplé večere. My máme Teplú večeru možno raz za mesiac. Čiže kľudne sa tak dá žiť.

Strana
z2