icon

Ako stíhať všetko aj so štúdiom popri práci?

30. nov 2025

Ahojte, potrebujem poradit. Mam rodinu, pracu, ale popri tom aj studujem. Je toho dost, kedze z prace chodievam tak, ze ledva stiham druzinu. Doma klasicke domace prace, ucenie s detmi, varenie. Vecer ked deti ulozim, nevladzem sa ani pohnut, nieto sa este ucit. Pracu mam tak priemerne fyzicky narocnu. Ako do toho stihnut studium? Prosim nelyncujte, vzdat studia sa nechcem. Len nejake prakticke rady chcem pocut od mam ktore tiez studuju. Vdaka

Strana
z2
anonym_ceda0f
1. dec 2025

Aha takze je vlastne vsetko ok, uz zrazu sa nevari, lebo to manzel "vyzaduje", ale preto, lebo autorka nechce jest stale spagety...nejako mi unika, preco teda nevari obcas on, ked pride domov o 16tej, ked teda podla neho je varenie len taka lahka kratochvila. Tipnem, ze je "unaveny z prace" a nemoze nic robit😏

zuzana76
1. dec 2025
@anonym_autor

Odpisem takto hromadne. Manzel ma v studiu nepodporuje, bol proti, vraj naco, tak sa snazim fungovat, aby som nikoho neobmedzila. Po veceroch sa dokazem ucit naozaj malo. Snazim sa privstat si a ziskat aspon polhodiny na to, aby som si co to do skoly spravila.
Co sa tyka varenia, varim si do prace, takze varit musim, rovnako aj muz vyzaduje, aby bola tepla strava, ked pride domov. Velakrat sme sa aj pohadali na tejto teme, vraj aky je problem navarit. Skacem hore dole, prepinam medzi pracou, detmi, domacnostou, skolou. A vidim na sebe, ze to nedavam. V praci mi neumoznia skrateny uvazok a tiez platovo by som sla nizsie, nezvladli by sme tahat domacnost. Mam taky pocit ze riesenie pre mna nie je ziadne.
Terminy ma tlacia, skusky zacinaju a ja nie som schopna nicoho. Najidealnejsie riesenie je asi poziadat o pomoc blizkych,aby s tymi detmi pomohli. Deti nemozu chodit same domov, su este male. Tocim sa dookola a vysledky ziadne
Dakujem za kazdu radu

@anonym_autor ja som studovala tiez, ked boli deti male 3 a 6 rokov. Druhu VS, ale muz mi pomahal, cez vikendy varil on, deti si bravali nasi, alebo svokra. Bez pomoci by som to nedala. Studovala som dalsi jazyk, cize celkom narocne studium - fonetika, morfologia, syntax. Ucila som sa po veceroch, cez vikendy a mala som aj 3/4 uvazok - piatky som mala volne kvoli prednaskam na skole. Suviselo to s mojou pracou, takze aj v praci mi vysli v ustrety.

anonym_9e80ac
1. dec 2025

@anonym_autor v nedeľu uvar aj na pondelok a potom už len v utorok a štvrtok niečo na 2 dní. Francúzske zemiaky, husté polievky, guláš, fašírky...., viac zapojiť muza do domácich prác. Moja sestra takto študovala a zvládli to. A to ráno o 5.00 už sedela v buse a do práce s prestupom sa dostala o 7.00 a večer domov prišla o 18.10 🙃. Strašné to bolo, každý kto mohol pomôcť pomohol. A áno, nevzdávaj to a studuj, určite po skončení budeš rada, že si to zvládla. Držím ti palceky 👍.

alexanderkovacs
2. dec 2025
@anonym_autor

Odpisem takto hromadne. Manzel ma v studiu nepodporuje, bol proti, vraj naco, tak sa snazim fungovat, aby som nikoho neobmedzila. Po veceroch sa dokazem ucit naozaj malo. Snazim sa privstat si a ziskat aspon polhodiny na to, aby som si co to do skoly spravila.
Co sa tyka varenia, varim si do prace, takze varit musim, rovnako aj muz vyzaduje, aby bola tepla strava, ked pride domov. Velakrat sme sa aj pohadali na tejto teme, vraj aky je problem navarit. Skacem hore dole, prepinam medzi pracou, detmi, domacnostou, skolou. A vidim na sebe, ze to nedavam. V praci mi neumoznia skrateny uvazok a tiez platovo by som sla nizsie, nezvladli by sme tahat domacnost. Mam taky pocit ze riesenie pre mna nie je ziadne.
Terminy ma tlacia, skusky zacinaju a ja nie som schopna nicoho. Najidealnejsie riesenie je asi poziadat o pomoc blizkych,aby s tymi detmi pomohli. Deti nemozu chodit same domov, su este male. Tocim sa dookola a vysledky ziadne
Dakujem za kazdu radu

@anonym_autor nechapem to varenie... Doma na 95% varim ja. Moja manzelka tiez studovala VS . Nevarim na 3 dni dopredu naraz, ircite nevarim kazdy den. Ked muz chce kazdy den daco ine nech vari sam, nie je to ziadna veda. Ja som riesiel dieta, varenei, zakladne upratovanie. Ona chodila do roboty 3 dni, 2 dni do skoly 150kilometrov tam aj spät. 1 den prax , kedze roby v zdravotnictve. Nebolo to jednoduche ale Vladli sme to dobre. Ppmedzi sme kupil dom, aj na tom som robil ked dceru zobralibstary rodicia. Bez podpory muza to bud nezvladnete , alebo len velmi tazko. Nevybrali ste vobec dobre.

starlessbunny
3. dec 2025

Ah dievča moje zlaté to je na ťažko ti takto radiť. Skús si popripravovať aspoň suroviny na pár dní dopredu keď už musí byť všetko čerstvé. Mäsko na plátky a do marinády jeden deň bude na prírodno s ryžou, jeden s hranolkami, jeden na omáčke s nivou. Zeleninku nakrájať a do nádobky postupne míňať alebo rovno mrazenú ešte lepšia voľba. Trochu kreativity do toho umierania. Uvarená ryža sa dá zmraziť... Kúp si hotpot kde len nahadzes suroviny a nastavis kedy ako ti to má uvariť. Vlastne len nastavis program a vari sa samé. Kúpiť robotický vysávač s mopom, umývačku riadu,... Polotovary sú skvelá vec ;) Deti nechať učiť v družine alebo sa uč keď sa učia oni. Potrebujú aktívnu pomoc? Čítať už vedia, čí? Ešte poradím... Ai teraz vie čítať texty nahlas takže len hod do toho učivo a počúvaj ako audio knihu. Myslím že to vie i chat gpt aj gemini... Keď tak si to vyhľadaj 🙂

anonym_1109a3
3. dec 2025

Ale muža čo ťa nepodporuje by som poslala kade ľahšie. Babka mala dve práce v robote cca 14h denne 3 deti na materskej sotva 2 roky I domácnosť I opatrovanie svojej mamy i záhrada, dobytok,.. všetko len aby dedo mohol študovať a všetko si to pre neho zobrala na krk. Takže to že tvoj muž robí aby vás uživil je jedna vec druhá že keby ste rozvedený o tie deti sa musí starať tak čo tak na striedačke a mala by si pokoj. Mať ďalšie už dospelé dieťa na krku a netvárme sa, že to tak nie je len pre to že zarába je nezvládnuteľné. Môj muž je tiež týmto smerom rozmaznaný, ale nepodporiť ma a ešte vyžadovať keď niečo budujem by si nedovolil. Kufre by som mu nechala pred dverami a z lásky zavolala svokre nech si mu pre ne dojde 🙂

because
3. dec 2025

fúha,no máš doma dobrého tĺka.Odporúčam terapiu šokom, žiadne teplé večere, var na viac dní, prípadne do mrazáku nachystať nenáročné veci a vždy vytiahneš, polievky urobia veľa a vieš ich zohriať aj na obed aj večeru a podobne. Hlavne deťom by som varila , tvoj muž má ruky.Neboj sa nikto neumrie- 2-3 týždenne alternatívna sucha večera je v pohode,deti predsa chodia na obedy v škole.Mužíček nech si to zrovná v hlave a ubrala by som mu na komforte,plus normálne požiadaj a zapoj aj rodinu ak sa dá.Je to normálne,nie si superžena čo musí drieť ako kôň za všetkých.Prešla som si tým, takže viem🙂

Strana
z2