icon

Ako úspešne zvládnuť štúdium medicíny?

ana4556
10. júl 2024

Dobry vecer,
Som študentka mediciny - 2.r. a mam problem v tom zmysle, ze robim vacsinou skusky na 2.krat a je to pre mna skutočne narocne aj psychicky aj fyzicky. Neviem uz uprimne, ako sa k tomu postaviť a co zmenit na sebe, resp. co zacat robit spravne aby som tie terminy dala na cas - a nie potom v strese byť na posledných termínoch. Viete mi niekto poradit?

bolarazjedna
10. júl 2024

@ana4556 tak ty vieš, čo je za tým - ne pripravenosť, alebo smola? Lebo potrebuješ aj šťastie - na otázky, na skúšajuceho..., ale aj vedomosti..... Ešte ma napadlo, opýtaj sa spolužiakov, z čoho sa učia oni.... Možno z iných materiálov, ako ty....

marianarem
10. júl 2024

@ana4556 Tak niekto je proste pomalsi, podla mna to az tak nevadi. Hlavne je, ze sa nakoniec naucis a das to. Ja ucim na VS a vidam vselijake typy studentov. Niektori naozaj potrebuju viac terminov, kym sa im to usadi v hlave, ale potom to daju dobre. Neberiem to ako nic zle, podla mna mozes byt aj dobra lekarka. Neviem teda, ake mas nakoniec znamky, ale pravdu povediac radsej by som sla k lekarovi, ktory dal vsetko az na 3.krat, ale za A-B, ako na prvykrat za E. Na nasej skole je E za 56% vedomosti.

aeruginosa
10. júl 2024

Ja mam par tipov, ktore mi na VS extremne pomohli.
1. Zmenit doterajsi sposob ucenia - ja som si kedysi ucivo len pasivne citala, teraz si ho uz ale hovorim nahlas, ucivo si vzdy prerozpravam a snazim sa ho sama „podat”, vysvetlit a premyslam nad tym, co a preco tak je. Inak by som na VS dlho nepobudla asi.😅
2. VZDY hladaj logiku v tom, co sa ucis (ak sa da a nie je to len biflovacka ako napr. mikrobiologia), zaklad je POCHOPIT, ze o co tam ide. Potom nevadi, ak zabudnes nejake rozdelenia, klasifikacie, atd.. lebo vies to podstatne a od toho sa rychlo odrazis.
3. Zacat sa ucit skor ako doteraz, ucit sa priebezne, skor si rozplanovat kedy a na aku skusku pojdes ako 1., 2. …
4. Vzdy mam vytlaceny zoznam otazok a dopisujem si donho len heslovite take hlavne pointy k tej otazke, co treba vediet. Alebo si to urobim na zvlast papier a den pred skuskou to cele musim rychlo prejst ocami, inak by som na skuskach ako mikrobiologia bola v peknom kybli🫠🥲😂
5. Do toho zoznamu otazok si znacim cisla otazok metodou semaforu, tzn. co viem dobre - zelena, co viem tak, ze dalo by sa zlepsit, ale nie je to zle - oranzova a co je pruser - cervena, tesne pred skuskou teda venujem najvacsiu pozornost tym najtazsim = cervenym a tie zelene uz ani neriesim, ak nestiham.
6. Ak sa ucis, tak sa uc a nescrolluj instagram.
7. Daj si motivaciu, nejaku odmenu po skuske - nejaky vylet, nieco si kup pre potesenie, chod na kozmetiku, ku kadernicke alebo si len predstav ten pokoj na dusi😅
A inak neviem… Myslim, ze toto si musis aj sama uvedomit, ze kde asi robis chybu. Ako bolo vyssie pisane, skusky su aj o stasti, ale ak sa opakuju neuspechy, je moznost, ze mas na com zapracovat.. Drzim palce na skuskach.

katarinka289
10. júl 2024

Ja mám opačný problém. Všetko spravím na prvý raz, teraz po treťom ročníku na pedagogickej mám priemer 1,45… ale mám neskutočný stres z toho, že mám začať písať bakalarku. Začala som si zháňať literatúru, no mám obavy, že ani obsah nezvládnem 🤦‍♀️😃

qrstxyz
11. júl 2024

@autorka vydrž, druhý ročník je proste taký aký je, postupne sa to bude už len zlepšovať a tie skúšky budeš s prehľadom dávať na prvýkrát. Prípadne sa zamysli nad svojím spôsobom učenia, či niečo nerobíš zle. Možno si nevyhradíš dostatok času na učenie, alebo dávaš najavo, že si neveríš, to tiež často skúšajúci vnímajú negatívne. Ja vždy volím taký postup, že sa najprv naučím z vypraciek, tam sú vypísané základné body ku každej otázke, takže vďaka tomu sa vieš ku všetkému aspoň trochu vyjadriť. A potom keď mi ostane čas, tak sa do toho ponorím hlbšie, pozerám si tie témy v knihách, pozerám prednášky a tak. Zatiaľ sa mi tento systém vyplatil, možno to pomôže aj Tebe 😉

anicka176
11. júl 2024

@ana4556 tak hlavne tie prvé roky sú tie skúšky veľmi obšírne teda z predmetov ako anatómia, histólogia a embryológia… a aj druhý semester biochémia a fyziológia…treba mať hlavne taktiku aby si chytila aj nejaký druhý termin a kreditovo prešla do ďalšieho ročníka… samozrejme niekedy závisí aj akého skusajuceho dostaneš, držím palce s verím, že zvládneš, mne sa už v tretiaku učili predmety lahsie alebo ma skôr viac bavili 😊

ana4556
autor
12. júl 2024

Ďakujem všetkým za rady, vyskúšam to a snáď to bude aspoň o trochu lepšie... @qrstxyz určite zohráva veľkú rolu aj to, že nepôsobím sebavedomo a veľakrát váham, tak to skúsim tiež zmeniť

modra_kolobezka
14. sep 2025

Podla ma sa to casom utrasie a budes robit skusky na 1x. Ja som prvy rocnik na VS zvladala priserne, 7 skusok na 16x, rozmyslala som, ze to aj vzdam. Nejako som ale vydrzala a kazdym rokom to bolo lepsie a lepsie. Od 3.rocnika som uz vsetky skusky robila na prvykrat. Takze moja rada znie len vyzdrzat a nevzdavat to 🙂