Ako viem, že som vhodná na doktorandské štúdium?

13. jan 2023

Ahojte. Je tu niekto, kto absolvoval doktorandské štúdium? Ako to spätne hodnotíte, čo vám to dalo do vášho ďalšieho profesíjneho smerovania?
Ja premýšľam, že si podám prihlášku na doktorandské štúdium, ale mám z toho trocha obavy. Neviem totiž tak ovjektívne samu seba posúdiť, či na to mám. Zatiaľ som nekomunikovala s nikým od nás z fakulty, len som si pozerala oficiálne informácie na webstránke k tomuto stupňu štúdia. Príde mi, že to štúdium je pre fakt tých najlepších. Ja som skôr taký priemer čo sa študijných výsledkov týka, ale mám záujem na sebe pracovať a v rámci svojho odboru ma láka aj tá vedecká, publikačná činnosť. Len teda neviem, či nad tým neuvažujem zbytočne v mojom prípade. Ako ste to mali vy? Boli ste si hneď istí, že to zvládnete?

teleskop
13. jan 2023

chod do toho

ivka225
13. jan 2023

Si urcite vhodna na doktorandske studium, ak: 1. Mas za sebou niekolko prac SVOC, 2. Mas viacmenej jasno v tom, aky problem alebo oblast problemov by si chcela skumat, 3. Uz si o tom viackrat hovorila so svojim potencialnym skolitelom, 3. Poznas spickove svetve vedecke casopisy vo svojej vednej oblasti, 4. Vies po anglicky.

evka64
13. jan 2023

Ja mam skoncene PhD. Ale, co mi to dalo? Ani nic...skor som teraz prekvalifikovana a nemozem si najst pracu.

cipina
13. jan 2023

Za mna ak sa chces venovat vede/vyskumu tak ano, ale inac zbytocnost.

nafka0483
13. jan 2023

Ti naj vacsinou dostanu ponuku priamo.

Mne navrhla veduca diplomovky ze moja praca na katedre velmi zaujala a mozem ju rozvijat dalej, ze by ma interne vzali na doktorandske, miesto iste. Ale v tom case som uz pracovala, takze som to neprijala.

Skusit mozes, ved ked ta vyberu tak na to asi mas.

ankare
13. jan 2023

Ak máš záujem, choď do toho. Nemáš čo stratiť, len získať. Držím palce!

annm81
13. jan 2023

Čo sa stane, ak to aspoň skúsiš? Buď to vyjde, alebo nie. Zmysel to má vtedy, ak plánuješ vo výskume pokračovať aj po skončení doktorandského štúdia.

lindous
13. jan 2023

Ja som akutálne na doktorandskom a prišlo to nejak úplne prirodzene, všetkých sa nás už počas Mgr. pýtali či by sme chceli pokračovať ďalej, keďže som v takom odbore, kde sa to tak trochu očakáva... nakoniec sme pokračovali len dvaja, tí "najlepší", ale ja sa stále cítim vcelku priemerne čo sa týka teoretických vedomostí alebo lepšie povedané, nemala som počas štúdia len samé Ačka, no baví ma a ide mi experimentálna práca, nemám problém so spisovaním výsledkov, rada učím a chcem aj na ďalej zostať vo výskume, ideálne na akademickej pôde, takže toto bolo moje hlavné pre a vlastne som nemala žiadne proti.. dôležitá je pre mňa aj tá ľudská stránka a vedúca mi v tomto smere veľmi vyhovovala už na diplomovke, takže som nemala moc o čom rozmýšať... určite sa o tom porozprávaj s niekým z katedry, na ktorej by si chcela pracovať 🙂

zuzliq
13. jan 2023

Mám skončené PhD. štúdium, aj manžel má.
U nás to bola makačka, musíš pracovať samostatne, chcieť sa posúvať.
Mne aj mužovi to dalo veľa, v práci to využijem. Či už vedomosti a zručnosti, ktoré som získala, alebo samotný titul.
PhD. je prvý medzinárodne známy titul, ktorý môžeš získať. Ostatné v zahraničí nepoznajú. Sú oblasti a profesie, kde dosiahnuté vzdelanie má vplyv.

stvura
13. jan 2023

Ja som nad nim uvazovala tiez po VS a aj ma oslovil profesor ci si ho nespravim, ale nakoniec tusim v maji sa rozhodli ze ten rok statistiku neotvoria, sla som na rok do zahranicia s tym ze som ostala dva a uz som sa k studiu PhD. nedostala. Mam dvoch kamaratov co ho maju, obom su im tituly k nicomu, robia to iste co ja bez neho. Ak planujes ostat v akademickej komunite tak ano, ma to vyznam ale ak nie tak zbytocne, budes prekvalifikovana na kazdu poziciu.

deti95060810
13. jan 2023

syn dostal priamo ponuku na škole.... oslovil ho dekan, vraj má výborné výsledky.
Autorka, skúsiť môžeš, prinajhoršom ťa nevyberú a pôjdeš inou cestou. Neskúsiš - nevieš.

anonym42
13. jan 2023

Môj snúbenec má doktorandské štúdium na Slovensku a ide na ďalšie v Česku.. pretože kvalita učiva na Slovensku mu je zbytočná.
Výhodu budeš mať aj v tom, že budeš dostávať štipendium.
Myslím si, že to môžeš vyskúšať keď ťa to láka. Je lepšie to skúsiť keď ešte nemáš deti a máš na to čas , než to potom ľutovať. 🙂

anonym42
13. jan 2023

Ešte som zabudla dodať, že PhD. ti pomôže aj v práci, pretože môžeš mať aj vyšší plat a taktiež budú mať o teba veľký záujem. Záleží aj podľa toho čo študuješ. Môj snúbenec má napríklad matematiku čo využije aj na univerzite alebo v zahraničí.

katuskamala1
13. jan 2023

Mam PhD a aj PhDr a presne ako pise vyssie jedna baba, tak som prekvalifikovaná a nezamestnam sa tak, aby bolo moje vzdelanie ocenene. Dolezite je i povedat, na aky odbor chces ist???? Chcela by si ostat posobit na akademickej pôde? Ak ano, priprav sa na to, ze musis byt ozaj velmi dobra, aby ti ponukli miesto, velku rolu hraju i sympatie. Písať vedecke publikácie zas nie je ako písať svocku, ci nejaku seminarku... Take ze copy paste z knih to si nemysli. Musis mat kriticke a analyticke myslenie. Ak budeš mat dizertacnu pracu príliš vseobecnu a obkukanu, na miesto na univerzite rovno zabudni. Velkou vyhodou je, ked sa zamerias na nejaku oblasť, ktorej sa venovalo malicko ludi, pripadne budes realizovat badanie v oblasti ktora preskumana vobec nie je a bude pre vedecku spolocnost prospesna. Oblasť, o ktorej budeš nienlen písať dizertacku, ale i publikovat na konfrenciach (za tie 3 roky celkom dost krat..) . Rataj i s pobytom v zahraničí na aspon 1 semester, na toto doktorandov tlacia. Financne to je v sucasnosti skvele, niektori zamestnanci na univerzitach maju mensie vyplaty nez je stipendium phd. Vyhodou je i to, ze budes viest nejake cvika ci lahsie prednasky, alebo ti daju na starost cele predmety (ja som napr mala ako pisat záverečne prace, to ma fest bavilo lebo som totálna puntickarka, tak moji studenti mali ukazkove formalne stranky prac), tak to je taka pre mna aspon prijemna cast studia. A budes robit i take to dievca pre vsetko na katedre, pomahat pri realizovani konferencii, statnic, robit roznu administratívu svojej skolitelke ako napri viest VPCH, dozor na skuskach, atd atd.. Leto mas volne a stipko ti stale ide. Ja urcite nelutujem tie 3 roky tam, ale ja som to robila lebo vsetko ma bavilo, chybala mi skola a ucenie.. Nerobila som to pre zvysenie vzdelania, lebo malokde je potrebny 3stupen vš. A na katedre som ostat nechcela, chvela som ist od stola do praxe..
Skus ist za tym, kto bude brat doktorandov dalsi skolsky rok, skus sa zamysliet aku temu by si rada riesila (a najdi vyučujúceho kto sa tym zaobera) a prejav záujem, a uvidís.. Drzim palce.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kiki68
13. jan 2023

Tak musis mat nejaku temu, co chces a vies spracovat. Ak Ta bavila diplomka, tak chod do toho. Lebo to je v podstate ako keby ides velmi rozsirenu diplomku. A publikacie, pripadne prednasat popri tom nie je nejake zle. Na to si clovek zvykne. Kamos dokoncuje teraz PhD a pojde cez nejaky projekt do Brazilie na dva roky na Uni a tam vyzaduju uz doktorat, lebo je to postdoc pozicia. Potom uvidi, ci sa vrati na domovsku uni alebo nie, podla dohody s katedrou. Tam zalezi ci chces robit akademicku karieru alebo nie. Pretoze ak ano, tak to PhD nutne potrebujes.

evka64
13. jan 2023

@dreamss veterina, infekcne choroby zvierat

lucinka1988
13. jan 2023

Choď do toho, mám skončené PhD a okrem toho, že vďaka tomu externe prednášam na VŠ a robím, čo ma baví, mám vďaka tomu aj úžasnú hlavnú prácu, lukratívny plat a milión možností, ako sa posúvať odborne, nevynímajúc moznosti cestovania po celom svete na miesta, kde by som sa ťažko bez toho dostala. Za mňa bolo PhD jedno z naj životných rozhodnutí, nehocoriac o krásnych časoch počas studia- ja som študovala denne a okrem štipendia som ešte aj pracovala, po každej stránke úžasné obdobie, takmer denne si na to spomeniem a som veľmi rada, že som sa na to dala- ale isté pochybnosti som mala vtedy tiež..

brrunetkaa
27. nov 2023

@lucinka1988 ahoj, prosím ťa je možné normálne poberať doktorandské štipendium keď sa pritom zamestnám na TPP?