Ako vybrať správnu vysokú školu?
EUBA UK STU
Dobrý deň! Som tu zas. Mám posledné dni ma vybratie VŠ
Mám vybraté 4 VŠ a dám si prihlášku na všetky 4 a však na všetky ma asi aj príjmu a stále mi vŕta v hlave že ktorá neviem sa rozhodnúť.
Mám tu 4 školy z rôznych sfér
1. Technológie a manažérstvo stavieb na stavebnej fakulte STU. Veľmi by ma bavilo po ukončení školy robiť povolania tejto sféry a zároveň to chcú aj rodičia, lenže sa dosť bojím štúdia. Známky vôbec nemám zle som na gymnáziu matika mi ide celkom fajn, fyziku až tak rad nemám ale z matiky maturujem a bojím sa náročnosti niesom vôbec študijný typ, známky mám fakt skvele ale žeby som sa nejak rad učil to nie a zevraj je to dosť ťažká škola tak neviem. A aká je tam prax alebo teda je tam aj niečo manuálne ?
2. Je ta dáta science v ekonómii na eube. Tam by som šiel hneď len každý ma od EUBY odhovára. Nie len koli školy a odboru ekonómii ale aj koli polohe školy a internátu.
3. Infromacne a komunikačne technolgie buď niečo z tejto sféry ale zas infromatiku som na gympli nemal, hodiny som mal ale žeby sme niečo prospešné robili ani nie. Takže vedomosti žiadne
4. UK - vela ľudí mi odporúča túto školu vraj fakulta manažmentu je tam dosť dobrá konkrétne odbor podnikanie a následne stratégie a podnikanie. Alebo tiež rozmýšľam že možno si dám aj niečo ohľadom politiky, medzinárodné vzťahy diplomaciu alebo európske štúdia ale skôr keď už tak by som šiel na ekonómiu než to.
Zaujíma ma hlavne uplatnenie, nie koli škole ale odboru je to hneď uplatniteľné? Úprimne mojim cieľom a snom je podnikat ale zároveň chcem mať titul na 100%. Chcem mať v tom aj nejakú tu istotu. Chcem vedieť či máte nejaké skúsenosti s týmto odbormi alebo nejaký informácie k nim. A hlavne či to ma potenciál a perspektívu.
Este - na FM UK bolo vyucovanie casti predmetov (ako komu vyslo) v anglictine (zahranicni profaci)... super do zivota... Neviem, ci tam neskor nepribudla aj francuzstina (treba zistit)...
A čo tak Data Science na UK - matfyz??
@hulshop ahoj, neporadím ti, ale ako študentka euby poviem, že euba ma asi najlepšie intraky v BA (ak nechytis dopu - ale aj to je asi lepšie ako mlyny). A polohe tiež nerozumiem, áno nie je v centre, ale na začiatku Petržalky, ale nie je problém sa tam dostať z hociktorej časti mesta. K odboru sa nevyjadrim, keďže študujem niečo úplne iné, no nemyslím si, že je to zle uplatnenie, ale určite ak pôjdeš na informatiku napríklad na fiit tak to bude vyzerať lepšie v CV, nos fudium bude isto ťažšie, viem, že tu sa snažia ísť v 1. Od základov, aby to pochopili aj ľudia, ktorí napríklad nematurovali z matiky
@minnie131 potom by som len dodala, že na eube záleží od fakulty, keďže každá je úplne iná, myslím, že toto je jeden z ťažších odborov (ale určite oveľa ľahšie ako matfyz a pod), zatiaľ, čo o takej obchodnej fakulte sa naozaj hovorí, že ju neurobí len ten, koho prejde električka ;)
syn chodí na STU na FIIT. Ak nevieš matematiku, ani si tu prihlášku nedávaj. Matika ťažká, takisto aj programovanie.
@hulshop co sa tyka STU FIIT, tento rok koncim strednu, konkretne ja som si vybral tuto skolu aj fakultu, tiez som velmi rozmyslal nad tym ci mam ist na eubu alebo stu. Obidve skoly su dobre ale ked chces uplatnenie a aby ta skola realne niecomu naucila tak STU je o hlavu vyssie ako euba. Veci ktore sa budes ucit na eube vies si aj sam prejst a ten nastupny plat po skole je o nicom (cca 800-1100 eur) Z toho co som cital na internete STU FIIT je tazka ale ked ju zvladnes tak plat (cca 2000-3000 eur). Matiku som koncil na 3 a informatiku som ani nemal v poslednom rocniku, z programovania viem nic ale oni ani nevyzaduju aby si nieco vedel. A nepocuvaj tych co pisu ze ai nahradi programatorov, moze sa to stat ale urcite nie najblizsich 10 rokov. Co sa tyka fyzmatu a stavbariny to neviem, viem iba ze tam treba fyziku vediet ja okrem toho ze 1l vody vazi kilo neviem nic.
@hulshop co sa tyka STU FIIT, tento rok koncim strednu, konkretne ja som si vybral tuto skolu aj fakultu, tiez som velmi rozmyslal nad tym ci mam ist na eubu alebo stu. Obidve skoly su dobre ale ked chces uplatnenie a aby ta skola realne niecomu naucila tak STU je o hlavu vyssie ako euba. Veci ktore sa budes ucit na eube vies si aj sam prejst a ten nastupny plat po skole je o nicom (cca 800-1100 eur) Z toho co som cital na internete STU FIIT je tazka ale ked ju zvladnes tak plat (cca 2000-3000 eur). Matiku som koncil na 3 a informatiku som ani nemal v poslednom rocniku, z programovania viem nic ale oni ani nevyzaduju aby si nieco vedel. A nepocuvaj tych co pisu ze ai nahradi programatorov, moze sa to stat ale urcite nie najblizsich 10 rokov. Co sa tyka fyzmatu a stavbariny to neviem, viem iba ze tam treba fyziku vediet ja okrem toho ze 1l vody vazi kilo neviem nic.
@volrit neviem ako si predstavuješ byť na FIIT a neovládať informatiku, matematiku a programovanie. Bez toho to proste nedáš...

Poviem ti len moje vedomosti spred 25 rokov (ja a blizka rodina)... ostatni mozno daju update z neskorsej doby:
1, stavebna STU (a vlastne vsetky technickeho typu plus matfiz...) za mna musis byt taky spravny "geek" a zazrany do toho, inac budes trpiet. Konkretne na STU stavebnej je vela rysovania a (relativne k inym skolam typu EUBA) tazka matika a teraz neviem, ci aj fyzika (vsetky vypocty statiky, betony a co ja viem co este)... Urcuje ti smer - velmi nemas co ine robit, len to co vystudujes. Ak to chces - je to velka vyhoda... mas motivaciu a ciel
2, EUBA - take pokracovanie gymnazia. Vpodstate sa da vsetko naucit / namemorovat. Asi brutal siroke uplatnenie - mozes s tym robit cokolvek (od asistentiek cez auditorov, financakov a tak)... Dvaja velmi dobri kamarati si to dali ako druhu skolu k niecomu inemu
3, Informatika - asi by si tiez k tomu mal mat vztah. Lebo ak tam budes jediny, co sa "do toho nerozumie" (rozumej, budu tam "nerdovia", co pomaly skovaju ucitelov do vacku), budes "trpiet"... Ale samozrejme uplatnenie super ked si v tom dobry
4, FM UK... za mojich cias to bola super skola (konkretne v porovnani s EUBA)... viac "praktickych" predmetov, menej buzeracie. Niektore predmety (matika) tazsie ako na EUBA... V tej dobe to este bola relativne mlada fakulta a snazili sa to ponat tak viac zapadne (vramci moznosti doby)..Vyslo odtial vela sikovnych ludi (z mojich rocnikov sa ludia mega uplatnili)... ale napriklad aj Matovic tam vystudoval... no tak si vyber 🙂 🙂 🙂
Za mna - hlavne rob / studuj, co ta bavi. Ziadna z tychto skol nie je lahka v style ako nejaka svata Alzbeta apod. Takze asi zazijes aj tazsie chvile (zalezi od povahy a ako ti to "sadne")... Mne napriklad viac sedelo ucenie sa narazovo na skusky vs priebezne na gympli...
Najtazsia mi pride (toto uz je cisto moj pocit) - ta stavebna, najlahsia EUBA (neviem, kde presne by si studoval informatiku... ak na STUcke, tak to tiez bolo mega tazke... rovnako ako stavebna)...
Drzim palce...
P.S. alebo chod na 2 skoly a z jednej odides.. zacnes chodit na obe a uvidis...