icon

Ako získať kvalifikáciu pre psychologické poradenstvo?

4. jún 2025

Ahojte, dlhe roky som trpela uzkostami a PA a za posledny rok som sa vyliecila a citin teraz potrebu pomahat ludom ktori su na tom tak ako ja kedysi.

Viete mi povedat co k tomu potrebujem.
Vystudovany mam iny smer, uplne mimo psychologie mam 42r druhu vysku sa mi uz robit nechce

Viete o nejakych akceptovatelnych kurzoch?
S ktorymi by som si vedela potom otvorit psychologicke poradenstvo? Vdaka

matkaleskova
4. jún 2025

Toto mi vyhladalo:
Akademia pozitivnej psychologie (SK)
Systemický koucing (INSTEP) – uznavany v SR aj CR
Erickson Coaching International (SK aj CZ)
Grow Coaching (v Bratislave)

pribinak
4. jún 2025

Nesranduj ….

viestta
4. jún 2025

vystuduj psychologiu, to ako prve. K rychlokvasenemu "psychologovi" s certifikatmi z vikendovych kurzov by som neposlala ani zdraveho, nie to cloveka, ktoremu treba pomoct

stanzi
4. jún 2025

No s kurzami mozes byt maximalne nejaky kouc/mentor, na realne psychologicke poradenstvo musis byt samozrejme vystudovany psycholog…

domkakvet
4. jún 2025

To je pekne, ze chces pomahat ludom, ale ludi by si mala roznych a nie vsetci by mali take problemy ake si prezila ty, ale rozne ine, ak by k tebe chodili ludia so situaciou aku si prezila ty, tiez to nie je to iste, oni by ju mohli prezivat inak, im by nemuselo pomoct to co pomohlo tebe, lebo vsetci sme ini, sme rozny. Vyskusaj si radit napriklad len tu na MK a budes vidiet reakcie, ja radim uz velmi dlho, kazdemu komu radim, tak radim najlepsie ako viem, ale kazdy to zoberie inak, niekto je vdacny aj sa podakuje a povie, ze mu to pomohlo, niekto mi povie cozee a este mi aj vynada, nie je to lahke pomahat ludom.

luccija
4. jún 2025

Nič také chvála Bohu neexistuje.Mozes si spraviť nejakého kouča na život teraz to je IN.

petronelag
4. jún 2025

To nie je také jednoduché, lebo každá osoba je iná a z iných dôvodov má úzkosť a PA.
To čo pomôže jednému, nepomôže druhému, preto to treba mať komplexne naštudované. A aj to je pravda, že každý inak prijíma poradenstvo.
A sú aj prípady ľudí, ktorí sa z toho na nejaký čas dostanú a znovu sa im to pri nejakej zvýšenej stresovej udalosti vráti, tam sa ani nedá s istotou povedať, že sa z toho vyliečil navždy.

mandzula
4. jún 2025

Autorka, chcela by si, aby tvoju rakovinu liecil niekto, kto sa z rakoviny vylizal a nasledne si urobil na liecbu kurz? Pomahaj kamaratom, rodine tak, ze ich vypocujes, opises svoju cestu, to staci.

danica2711
4. jún 2025

desím sa "kurzových odborníkov", v živote by som k nim so svojimi problémami nešla

marianarem
4. jún 2025

No ja mam s uzkostami a panikami uz 25 rokov vlastnych skusenosti, do toho roky terapii (uspesnych), kde som mala moznost spoznat rozne techniky. Bola som aj v nemocnici, stretla vela ludi s roznymi problemami, nacitaneho mam strasne vela z psychologie. Napriek tomu, alebo mozno prave preto, ak by som chcela robit terapie pre inych ludi, tak by som nesla do nicoho, co by mi dalo osvedcenie za menej ako 4-5 rokov intenzivneho vycviku. Nie je to sranda, robis realne so zivotom ineho cloveka, nejde len o rady a zvladacie techniky. Nie je podla mna lahke ustat, ked sa clovek zacne otvarat a potykat sa so svojim vnutrom. Ja som teda mala moznost byt u velmi dobrych terapeutov, ale dostala som sa raz aj k jednej, ktora prave nema naozajstne vzdelanie a vycvik, len kurzy. A bol tam velky rozdiel - v principe to bolo skor ako rozpravat sa s kamoskou, ktora je sice mila a empaticka, ale niekedy aj neuvazene v dobrej viere alebo z nedostatku trpezlivosti nieco "zapoti", co moze skor este uskodit.
Ja by som tiez povedala, ze ak chces pomahat ludom, tak mozes aj tu, kazdy den tu je prispevok, kde niekto riesi uzkost a paniku. A ak chces robit seriozne terapie, tak urcite len s adekvatnym vzdelanim.

melanta
5. jún 2025

mam 42r druhu vysku sa mi uz robit nechce

Tak si si odpovedala. Keby si skutočne chcela pomáhať, tak sa ti bude chcieť urobiť druhú VŠ. A tiež by si si bola vedomá toho, že okrem VŠ sa budeš musieť doživotne neustále vzdelávať, pretože o tom je psychologické poradenstvo. Ja mám 48 a študujem druhú VŠ. Takže tvoj vek ozaj nie je pádny argument. Ono sociálne siete trošku zavádzajú, pretože na nich figuruje množstvo akože poradcov, mentorov, koučov, ktorí pomáhajú ľuďom. Ale to je len prezentácia, sociálne siete znesú veľa. Skutočne pomáhajú ľudia, ktorí buď majú vyštudovanú psychológiu a neustále sa vzdelávajú. Alebo potom sú to kouči, ktorí sa vzdelávaniu a poradenstvo venujú roky, majú množstvo adekvátnych kurzov, ktoré sú náročnosťou porovnateľné s VŠ, akurát sú výrazne drahšie ako VŠ.

Ak sa ti podarilo zlepšiť tvoj stav, je to skvelé a je aj skvelé, ak chceš pomáhať. Ale je potrebné mať zodpovedný pohľad a ten vraví, že chorej duši má pomáhať skutočný odborník, nie niekto s kurzom.