icon

Ako zvládnuť štúdium práva, keď mám deti?

21. nov 2025

Dobrý večer
Mám 35r 3 deti (11,8, a 2,5r)chodím do prace .. chcem študovať a veľmi ma to ťahá na právo.Už som bola prijatá pred 3 rokmi externe ale nenastúpila som lebo som otehotnela a bola som na rizikovom.Velmi ma to k tomu ťahá že si opäť dám prihlášku na externe štúdium ale bojím sa že to nezvládnem popri deťoch je ta škola veľmi ťažká ? Máte niektorá skúsenosť že sa to dá ? Ďakujem pekne

anonym_23abe8
21. nov 2025

A čo chceš robiť po práve? Kde pracovať?

a0
21. nov 2025

@anonym_autor vyštudovala som informatiku s 2 deťmi a to som si myslela, že mi odumreli všetky mozgové bunky na MD. Všetko sa dá, ale viac menej len ak máš podporu doma - domácnosť aj deti, najmä pred skúškovým.

oblecenie99
21. nov 2025

Dá sa, ak máš 150 percentnú podporu a pomoc s deťmi. Ale musím tiež napísať, že to platí aj pre právnické profesie po škole, najmä ak pôjdeš smer advokácia a pod. Záleží od toho, čo chceš s tou školou neskôr robiť..

anonym_1668da
22. nov 2025

Aj ja nad tym premyslam. U mna je to kvoli praci. Pracujem v advokatskej kancelarii, vsetci okolo mna su vystudovani pravnici, len ja nie. Sef mi to sam navrhol, ze mi vyjde v ustrety s pracou, ak budem potrebovat nejake volno kvoli studiu a tak. Akurat u mna je problem ten, ze nemam zazemie doma. Som v zahranici a nemam nikoho, kto by pomohol s detmi. Manzel pracuje tiez, mam male babatko, jedno starsie dieta a 35 rokov. Stale premyslam, ci do toho ist alebo nie, pridem si hrozne stara a aktualne som na tom tak, ze nemam klud ani na zachode, nie to este na ucenie.

jamimo
22. nov 2025

@anonym_autor určite by som šla, skúsiš 1. semester, potom druhý.Uvidíš. Poznám pani, ktorá vyštudovala právo sama s 2 deťmi. Učila sa po nociach, Ťažká cesta, ale veĺmi chcela. Držím palce!

anonym_6b86a3
23. nov 2025

@anonym_autor no, vela stastia a penazi na ucte
Chcela by som mat tolko casu volneho ako ty

lucylaw
23. nov 2025

Mám vyštudované právo,študovala som ho hneď po gympli,dennou formou,ako bezdetná a brigádujúca a úprimne,absolútne si neviem predstaviť študovať ho externe popri práci a 3 deťoch..

baboobchod
23. nov 2025

Ja študujem teraz a externe. Závisí asi aj aká fakulta. Na UK sa vyslovene “biflíme” málo, na skúškach používame zákony atď. Čo viem, tak ostatné fakulty na Slovensku stále učia formou memorovania. Závisí aj, či chceš predmety brať “vážne”, alebo len preplávať skúškami a aká je tvoja motivácia na tú školu. Lebo keď teraz začneš, skončíš ju v 40-tke. Na advokáciu trochu neskoro. Ja ju skončím v 45, ale pre mňa je to “iba” záľuba 😁
3 deti a práca… ufff… no skús a uvidíš 🤷🏼‍♀️ priprav sa však na 5 rokov zabitých víkendov a dovolenky minutej na školu.