icon

Ako zvládnuť vysokú školu s dieťaťom?

adianaadua
27. jún 2024

Ahojte.. opäť ja a dilema.. rozhodla som sa popri rodičáku vyštudovať vysokú. Vždy som si ju chcela spraviť ale dieťa a možnosť lepšej práce po rodičáku ma dostatočne nakoplo aby som si konečne poslala aj prihlášku atď.. No a tu nastáva opäť ďalšia menšia prekážka. Na štúdium som prijatá, aj sa teším, avšak bude týždeň intenzívne vyučovanie. A akosi neviem ako to šalamúnsky vyriešiť. Školu mám 60 km od domu cca 1.5 hodiny cesty (dediny, prerabky na ceste a pod.). Malú mám zatiaľ plne kojenú a je naučená len na mňa.. Hold ocko cicuše nemá. Chápem musím ju naučiť na pevnú stravu a mám na to 2 mesiace. Zatiaľ mi všetko úspešne odmieta. Už som jej dávala veľa druhov zeleniny, ovocia, výživ.. Ale i tak neviem ako by vydržala celý den doma. V tom čase bude mať 9 mesiacov. Napadlo ma aby šla so mnou spolu s otcom a on by ju pokočikoval a keď bude hladná šla by som ju nakojiť. Ale kde budú zvyšné hodiny? Nemajú vysoké školy nejaký priestor, herňu pre deti? Idem na Pedagogickú v Banskej Bystrici. Takže ma to zaujíma pre túto konkrétnu školu. Bohužiaľ nebývame ani na blízku a nemáme tam kam ísť a ak bude upršané počasie tak celé zle. Navyše ocko sa nedokáže postarať ani o seba nie to ešte o malú. Nevie to ani moja mama a jeho už tobôž nie. Moja mama ju nepozná, keď malinká vrčí tak ja už viem, že je unavená ale moja mama nie tá ma presviedča že to hlboké vrčanie je kvôli tomu že ju bolí bruško a hneď do nej pchá slivkovú a marhuľovú výživu. Aj banán jej chce hneď dávať, čo ja som názoru že z banánu zapeká. Tiež tak chce do nej dávať hranolky, bryndzu a pod. Proste ona je názoru že 6 mesačná je už veľká a môže všetko zjesť.. Každopádne som ušla od témy. Ako poriesit dieťa?

Strana
z2
dskjhfdlkdjhl
27. jún 2024

@adianaadua Ja by som si na ten tyzden nasla ubytovanie, kde by sme boli vsetci traja a otecko sa proste musi tiez aktivne zapojit, nie je to len Tvoje dieta.

ibrunova
27. jún 2024

Ak sa ti nemá kto starať, ťažko to zvládneš.

belllinka
27. jún 2024

No teda dosť hŕŕŕ, prihlásiť sa na školu a nemať poriešené dieťa. A otecko nepracuje, že by ju mohol nonstop strážiť a prechádzať sa hodiny po BB v každom počasí? No jedine teda opatrovateľka, čo asi lacné nebude.

rusalinka
27. jún 2024

Navyše ocko sa nedokáže postarať ani o seba nie to ešte o malú // Fascinujúce. O koľko problémov menej by si mala, keby sa ocko dokázal postarať o seba aj o malú. Vyrieš toto a máš odpovede na všetky otázky.

michaelam2
27. jún 2024

@adianaadua “ Navyše ocko sa nedokáže postarať ani o seba nie to ešte o malú.” ….no tak nacase sa to naucit nie? Toto je idealna situacia na to. Inak tu budes o rok pisat ze nic nevladzes a otec sa nestara.

mikasa_ackerman
27. jún 2024

@adianaadua nie, vysoké školy naozaj nemajú žiadne herne pre deti, to by bolo extrémne odveci. Nerozumiem, prečo si ženy robia deti s chlapmi “ktorí sa nedokážu postarať ani o seba, nie to ešte o malú”. Prečo si nešla na externé štúdium?

jenny224
27. jún 2024

Priestor a herňu pre deti na VŠ nehľadaj, nič také tam nie je. Študenti majú na niektorých fakultách svoj vyhradený priestor, nie deti, tobôž bábätká

lienka.7
27. jún 2024

@adianaadua keď si vedela ze chceš študovať, ako prve si mala poriesit dieta, t.j.aby si zvyklo od mala aj na ine osoby. Nie, nemusi byt 24/7 iba na tvojom cecku. To, ze sa otec nedokáže postatat o vlastne dieta radšej ani nekomentujem. Iba rečnícka otázka... keby sa to niečo stalo a si mesiac v nemocnici, kto sa postará? Cize podľa toho začať, zapájať muža a matku alebo hocikoho iného, kto ti pomôže.

januska12323
27. jún 2024

Dosť neskoro to riešiš plus ideš na to zo zlého konca. Najprv nájsť schopného chlapa, spraviť z neho otca, poriešiť dieťa až potom školu. Ty si si spravila dieťa s neschopným chlapom a čakáš, že zrazu sa týždeň postará o dieťa? Ideš na denné alebo externé? To nie je len škola, písanie seminarok, učenie, skúšky vtedy sa kto bude starať? Nechceš to radšej o rok presunúť? Dovtedy sa tatko možno naučí a dieťa keby aj blbosti jedlo u mami až tak veľa sa nestane.

oriesocek
27. jún 2024

Ak chces studovat, tak otecko aj stara mama dieta zvladnu. Urcite skoly nic pre deti nemaju, a je uplne nezmysel tahat otecka, aby sa prechadzal, ked ty budes mat skolu.. dieta bude viac nervozne a nebudu mat svoj komfort. Skus sa prechadzat cely den ty a riesit po detskych kutikoch prebalovanie, krnenie. Jednorazovo je to ok, opakovane je to unavne a ja by som na jeho mieste do toho nesla. Ja som studovala pri malom dietati a vzdy ho niekto strazil doma...

behulka
27. jún 2024

@adianaadua skús osloviť priamo školu, či by vám vedeli vyjsť v ústrety. Spolužiačka takto chodievala na striedačku s mužom a svojou mamou. Išlo síce o inú školu a mala omnoho menšie bábätko ale na katedre jej ponúkli miesto, kde mohla mať cestovnú postieľku aj súkromie. V tom čase "parkovalo" na chodbe viac kočíkov, aj na prednáškach sa zriedkavo bábätká objavili.
No myslím si, že pokiaľ muž chce, zvládne to aj doma, naučí sa. Ak je to len týždeň a vie si zobrať dovolenku. Naviac ak má pomoc babky. Z vlastnej skúsenosti ti píšem, že skôr pre teba môže byť náročné odstriekavať si mlieko, pokiaľ budeš preč pár hodín.
Držím palce !

dorottka
27. jún 2024

Uspesnost studia kazdej zeny na materskej najviac zavisi na levej podpore manzela a rodiny... ak sa tatik nevie postarat ani sam o seba no.... nic moc. Dochadzka je jeden problem, priprava na skusky, zapocty, seminare, dalsia... si na to vlastne uplne sama. Tuto odpoved som tu uz dlho nepisala, ale vyhliadky zial nemas vobec dobre :(

svetlonos
27. jún 2024

@adianaadua
na kieho svaka si chcela dieta a poprosím ňom vs s neschopnym chlapom? Aha, lebo tebe sej z hormónov uniká zmysel pre realitu, však?
Neber to v zlom, tiez som na materskej, muz ma tiež nervy na dranz keď mali pustia ale postara sa! Ty mas nemohli a chceš prchnut od maleho babatka? Ba čo ho máš?
Daj ho radsej do jasli, tam sú profíci, postarajú sa. A ist na denne za týchto okolností, baba kde si ty rozum dala?

11bodka11
27. jún 2024

To co mas za muza?

adianaadua
autor
27. jún 2024

@mikasa_ackerman to je externé štúdium avšak píšu že intenzívne treba prísť na týždeň v zimnom a v letnom semestri. Plus každý piatok.

adianaadua
autor
27. jún 2024

@svetlonos ja som sla na externe studium ale vyzaduju si tyzden v zimnom tyzden v letnom semestri plus kazdy piatok.. ale hlasila som sa na externé! zvyšok tvojho príspevku nerozumiem.. nepíšeš slovensky

adianaadua
autor
27. jún 2024

Ešte pre všetky je to externé štúdium! Myslela som si že to bude viacmenej že nám naložia knihy a na učte sa!.. nie že tam budem chodiť.. svoje dieťa milujem ale bohužiaľ žijeme v hladovej doline a po okolí sú len fabriky.. takže ak chcem dať svojmu dieťaťu to najlepšie tak si musím spraviť školu aby som mala možnosť sa lepšie zamestnať... Čo sa týka chlapa s rastúcim tehotenstvom akoby strácal svojprávnosť.. navyše neplanovali sme ešte dieťa.. ja som mala niekoľko rokov problém otehotnieť a tak som mu povedala že si nemusí dávať pozor že mne sa to za 9 rokov nepodarilo takže môže ísť naplno.. a čo čert nechcel boli sme spolu 3 mesiace a baac tehotná... tak som sa radovala.. a šťastná som dodnes.. bohužiaľ chlap neschopný lebo doteraz žil pri mamke čo navarila, zakúrila dokonca ho aj živila a on mal celú výplatu pre seba.. dosť je to pre mňa boj vysvetliť 33 ročnému chlapovi že za hypotéku elektrinu plyn vodu a jedlo sa musí platiť.. O to väčšia motivácia urobiť si vysokú aby som mala zamestnanie od 7mej do 3tej a teda mohla byť s malou či už s chlapom alebo bez.. nechápem vašu kritiku.. prišla som si sem po radu nie po kritiku ale očividne na modrom koníku si veľa žien chodí vybiť svoje komplexy.. ostatným ďakujem za normálne komentáre.

gabca025
27. jún 2024

Ja by som to riesila kratkodobym ubytkom v mieste skoly.
Skusila si kupovane prikrmy? Jedno dieta odmietalo domacu stravu, ale kupovany prikrm zjedol. Po case sa zjedol aj doma pripravene jedlo.
Odporucam ti, nechavat postupne muza sameho s dcerou, nech si na seba zvyknu

aurora33
27. jún 2024

@adianaadua tak treba ocka naučiť aby sa vedel postarať o seba a potom o dieťa. Ináč kde si našla takého neschopného chlapa?

adianaadua
autor
27. jún 2024

@aurora33 on si našiel mňa a zrejme usúdil že som vhodný adept aby mal komu deptať život..dvíhať tlak a pod..

dorottka
27. jún 2024

Uprimne ma mrzi, ze mas taku situaciu. Podla mna je cesta skor cez mamu teda, nech ti pomoze s malou. Inak su tu aj baby, ktore takto vystudovali aj uplne same, s malickym dietatom, bez chlapa, len s obcasnou pomocou mamy a dali to. To len taky napad, kebyze je typek pre teba prilisna brzda, tak nenechaj si rozdeptat a znicit cely zivot, take typy sa len velmi tazko prevychovavaju a ty mas obmedzeny cas a energiu. Drz sa.

11bodka11
27. jún 2024

@adianaadua myslis ze ked si spravis skolu tam si najdes robotu od 7 do 3? Ja VS mam, aj prax a roboty niet. Je to totalna bieda. Som na urade prace, od septembra si idem nieco hladat. Ale neni nic. Ked tak po znamosti. Neviem anglicky. Cize mozem ist tak pri pokladnu do Tesca.

michaelam2
27. jún 2024

@adianaadua podla mna je super, ze si sa rozhodla studovat. Poznam vela zien co studovali s tak malym dietatom a zvladli to. A co sa otca tyka, ber to ako prilezitost, ze sa konecne nauci trochu fungovat v realnom svete a s dietatom. Ako reaguje on na to ze by s nou bol cez tyzden viac menej sam?

11bodka11
27. jún 2024

@adianaadua a este.... 2.stupen VS som si robila externe a bola som v skole kazdy piatok a sobotu cele dni. Do 19:30.

aurora33
27. jún 2024

@adianaadua je to smutne. Ale drzim palce. Ved ak je to len týždeň v zimnom a týždeň v letnom semestri, tak skus aj nejaku opatrovatelku.

michaelam2
27. jún 2024

@11bodka11 ide studovat pedagogicku, cize bude pravdepodobne ucitelka a to je robota od 7 do 3. Neviem aku VS mas ty ale cudzi jazyk je zaklad. Mozno keby si sa naucila anglictinu, najdes si pracu skor.

11bodka11
27. jún 2024

@michaelam2 keby to bolo take lahke... Uz viac krat som zacala chodit do jazykovky a nenaucila som sa.

adianaadua
autor
27. jún 2024

@michaelam2 no zacal ma nahovárať aby som školu nahala ešte na 1 rok tak.. lebo si myslí že o rok sa asi nebude musieť starať... atd.. iba hádže polená pod nohy tak som mu musela vysvetliť že v tom prípade mi je na nič aj ako opora a nech odíde.. tak sa trošku prebudil že to skúsi s malou zvládnuť. Ale i tak mám strach.. proste som na malú úzkostlivá.. veď konečne bábätko, ťažké tehu, ťažký pôrod a tak sa o ňu dosť bojím..

michaelam2
27. jún 2024

@adianaadua chapem ale je fajn ze nakoniec reagoval tak, ze sa skusi postarat. Verim tomu, ze mu to vyrazne pomoze. Ono niekedy takato terapia sokom je najlepsie mozne riesenie 😀 aj ked ten tyzden bude asi tazky, ale zvladnete

oriesocek
27. jún 2024

Ak budes ucit, tak pracovnu dobu budes mat dobru. Inak je to trosku pomylene, ze s VS sa robi takto. Ja mam 2 xVS a robila som standardne 10 a viac hodin denne. Kedze viac zodpovednosti, viac projektov, uloh, ludi na starosti,atd.

Strana
z2