Ako zvýšiť sústredenie pri učení na vysokej škole?
Ako s týmto bojovať? 🙈 Čo vám pomohlo na koncentraciu?
Neviem sa sústrediť pri učení, vydržím tak 15minut a potom už premýšľam nad inymi vecami atd... Aj keď si mobil odlozim a nemám ine stimuly, tak hlava ide inde 😀 potrebujem sa učiť niekoľko hodín denne každý deň, ale takýmto tempom mi to ide veľmi pomaly a vôbec nestíham...
Mne kamarátka odporučila liek kalicor. Bol dobrý na sústredenie, zlepšuje pamäť. A teraz, keď som si ho hodila do Google, tak ho narkomani kupujú ako náhradu za pervitín. 😨
Ja som sa celu VS ucila pri hudbe kvoli tomu...nie SR, ale zahranicne pesnicky aby ma text nerusil. A na statnice discman a Celine Dion na balkone 😁😁😁
Otvorit si k tomu chipsy, cokoladu, ale potom sa aj priprav na priberanie.
@domkakvet ved keď človek pri čítaní a učení je, tak sa už absolútne nesústredí čo číta a ani čo akurát je
@wolf_ toto aj mne pomáha ale vždy ma niečo preruší 😀
😁 ja som sa pri tom ešte aj prechádzala po izbe 😁 Teda ak to nebola matika al. chémia al. také niečo, kde bolo treba si aj písať... Kráčala a šuškala.. Celé hodiny.. Podľa mňa si každý musí nájsť ten svoj vlastný spôsob.. A niekedy je skrátka aj deň blbec a nejde to, aj také dni sú.. Držím palce 🙂
No tak mne to pomahalo, aspon som nad tym vydrzala sediet a kukat do toho.
Ja som sa učila nahlas, ľahšie sa mi potom pamätalo učivo. A žiadna hudba, nič, ticho, len ja deklamujúca učivo (fakt nahlas, žiadne šepoty). A tiež som pri tom chodila, v tie dni som nachodila kilometre. 🙂 Odkedy sa už neučím, nejako som podrástla (ale nie do výšky). Takže by si okrem vedomostí aj vylepšila kondičku (ak sa teda nedáš na tie vyššie spomínané čokolády a čipsy). 😉
Ja v tom nevidim problem 15min ucenie 5-20min ina aktivita mobil, strecing, jedenie, poriadok, opakovanie, kratka prechadzka, ja som zvykla ist aj 12min zabehnut potom rychla sprcha a do pol hodiny som uz bola nad knihami a tak dookola 🤷🏻♀️ postupne si zvyknes nato a vydrzis aj dlhsie. Mne niekedy stacilo aj 5min, ze som "vypla" a vratila sa spat k uceniu. Radsej sa ucit kratsie s castejsimi prestavkami ako dlho a neefektivne. A este co mi pomohlo preskakovat temy pre niekoho to moze byt chaoticke ale tym, ze som z temy A presla na temu B a potom naspat k A moj mozog dostal potrebnu zmenu a tak som sa vedela lepsie sustredit takze niekedy ucenie inej temy bolo pre mna paradoxne tiez pauza. 🤣
Mňa vždy motivuje to, že keď začnem v predstihu a reálne tomu venujem čas, tak nemusím ísť na opravný. Za celé tri roky môjho štúdia som mal len raz fx a to aj preto lebo ma ten predmet nebavil a učil som sa z výcucov, žiaľ, nestačilo a trebalo siahnuť po knihe. Ono práve tých prvých 15 min je náročných, ale potom to už ide. Neuč sa dlho, mám pravidlo, že idem na hodinku, tak oddych najem sa kuknem seriál hocičo a tak zase hodinka, zase to isté prestávka a potom si dam ešte hodinku, hodinku a pól. Takto idem týždeň a snažím sa tomu porozumieť, hrajem sa na učiteľa a vysvetľujem si to na elementárnych príkladoch. Keď začína skúškové idem celý deň po 2 hod, prestavka, 2 hod, prestávka a dalsich 2 hod. Zálezi od predmetu, najtazsi idem ako prvý a venujem mu vela casu, iné lahsie tak tie si maximalne citam. Zalezi aj od odboru, ja mam humanitarny smer takze nie je to az take narocne aj ked su vynimky. Kebyze studujes medicinu tak to urcite treba viacej casu. Mysli vzdy na to ze ono to bude na statniciach a je lepsie sa to realne naucit a vediet to nez sa to len biflit na skusku a potom to zabudnut (to robim pri nestatnicovych predmetoxh) 🤣 a tiez mysli na ten uzasny pocit ked nejakym predmetom prejde len male percento studentov a ty si medzi nimi a mas pokoj.
Ja som musela mat vsetko farebne, ucila som sa nahlas
Cez statnice sme ficali na nootropile/piracetame

Ja som si všetko čo som sa učila musela rozprávať, v mojom prípade šuškať - aj keď to moc neodporúčam lebo je to zaberák na hlasivky, takže lepšie proste nahlas. To mi držalo pozornosť tam, kde som potrebovala 🙂 A aj pravidelná meditácia by mohla pomôcť.