Akú šancu mám na prijatie na vysokú školu?
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať akú mám šancu na prijatie na Pedagogickú Fakultu UK - učiteľstvo Slovenského jazyka a literatúry a histórie? Zvažujem aj iné školy s rovnakou fakultou aj odborom. Na tieto predmety sa zvyčajne prijímačky nerobia.
Podotýkam ale, že som nematurovala z dejepisu, maturovala som z prírodných vied. Mám s nimi však veľmi zlé skúsenosti, vyhorela som a prestali ma baviť. Preto sa obraciam na humanitné predmety, tie ma bavili vždy. Berú cca 40 ľudí a pozerala som aj počty prijatých z minulých rokov, kde drvivá väčšina bola prijatá a zvyšok sa nedostavil.
Neviem však na istotu povedať, či mňa, ako človeka s maturitou z bio/chem vezmú.
Pokiaľ máte niekto podobnú skúsenosť, bola by som vďačná za vaše nadhľady a rady. Ďakujem!
ale je pravda , ze maturovala z dejepisu, zisti si na konkretnej fakulte , ake maju poziadavky.
@luna_22 moja dcera studuje na UK bratislava, na filozof. fakulte, dejiny a anglictinu ako ucitelsky predmet, a robila prijmacky - bol to test na Vseobecne predpoklady.
Nemusela ist ani do bratislavy, robila ich v nasom meste, su na t o externe organizacie co to robia pre vs. Nerobila osobitne prijmacky z dejepisu ako predmetu.
@negymama Dobrý deň, ďakujem za dotaz. Na filozofickú fakultu sa vyžaduje test VŠP, s tým som oboznámená 🙂 ! Avšak na Pedagogickej sa berie čisto podľa vysvedčení a prospechu. Preto sa pýtam, aká je moja šanca.
@negymama Dobrý deň, ďakujem za dotaz. Na filozofickú fakultu sa vyžaduje test VŠP, s tým som oboznámená 🙂 ! Avšak na Pedagogickej sa berie čisto podľa vysvedčení a prospechu. Preto sa pýtam, aká je moja šanca.
@luna_22 tak na pedagogicku skolu neviem ake su podmienky.
ale vseobecne je velky nedostatok ucitelov a maly zaujem o studium, tak myslim mate sancu.
napr. moja dcera - presne tak kombinacia co som pisala prijali 14 ludi, a nakoniec prislo len 6 studentov v septembri.
Autorka - nakresli nam svoju viziu o tebe v roku 2046 - kde byvas? Mas deti? kolkokrat si bola na dovolenke? kde pracujes? ako vyzera tvoj dochodkovy ucet?
Resp kto je tvoj vzor kto s tou skolou zije taky zivot co by si chcela zit ty v buducnosti?
Mas moznost z tej pedagogiky vytriezviet alebo si pokazit dnes cely zivot. Skus si prosim vybrat tu lepsiu moznost- sancu mas len jednu
Podla mna, nie je podstatne z coho si maturovala, ak urobis prijmacie skusky.
Ja som roky dozadu, isla z zo strednej ekonomickej skoly /dnesna obchodna akademia/ na vysoku polnohospoarsku skolu.
Prijmacky boli z biologie, z ktorej som nieze nemala maturitu, ale ani sa na mojej strednej skole nevyucovala ani jeden rok. Posledne vedomosti som mala zo ZŠ.
Doucila som sa biologiu, len z ucebnic, ktore mi niekto doniesol od gymnazistov. Urobila som prijmacky, vtedy boli z matematiky a biologie a prijali ma.
Autorka - nakresli nam svoju viziu o tebe v roku 2046 - kde byvas? Mas deti? kolkokrat si bola na dovolenke? kde pracujes? ako vyzera tvoj dochodkovy ucet?
Resp kto je tvoj vzor kto s tou skolou zije taky zivot co by si chcela zit ty v buducnosti?
Mas moznost z tej pedagogiky vytriezviet alebo si pokazit dnes cely zivot. Skus si prosim vybrat tu lepsiu moznost- sancu mas len jednu
@martinmmartin esteze si par studentov "pokazi zivot", lebo inak by nemal kto ucit /aj/ tvoje deti.
@martinmmartin esteze si par studentov "pokazi zivot", lebo inak by nemal kto ucit /aj/ tvoje deti.
@negymama mam pravdu alebo mam pravdu?
Co je idealny scenar pre autorku aby mala stastny zivot??? Dobre sa vydat???
@negymama mam pravdu alebo mam pravdu?
Co je idealny scenar pre autorku aby mala stastny zivot??? Dobre sa vydat???
@martinmmartin napriklad robit pracu co ju bavi. a mmch su aj horsie platene joby.
alebo si myslis, ze autorka po tvojich radach sa plesne po cele a povie, mas pravdu! idem do IT, ci do prirodnych vied, ktore ma nebavia, ale cert to ber, bude lepsia vyplatna paska a budem stastna...alebo aj nie.
Kasy v supermarketoch su plne vs vzdelanych ludi, s nanic odbormi, ktore ich nebavia.
@martinmmartin napriklad robit pracu co ju bavi. a mmch su aj horsie platene joby.
alebo si myslis, ze autorka po tvojich radach sa plesne po cele a povie, mas pravdu! idem do IT, ci do prirodnych vied, ktore ma nebavia, ale cert to ber, bude lepsia vyplatna paska a budem stastna...alebo aj nie.
Kasy v supermarketoch su plne vs vzdelanych ludi, s nanic odbormi, ktore ich nebavia.
@negymama vsak na to sa cely cas pytam - nech nam nakresli obrazok seba uspesnej a stastnej s pedagogikou v 2046 lebo ja by som to nedokazal a nech sa rozhodne podla toho
Ak pekny obrazok nakreslit nedokaze tak je to obrovske varovanie ktore chodi iba raz
@negymama vsak na to sa cely cas pytam - nech nam nakresli obrazok seba uspesnej a stastnej s pedagogikou v 2046 lebo ja by som to nedokazal a nech sa rozhodne podla toho
Ak pekny obrazok nakreslit nedokaze tak je to obrovske varovanie ktore chodi iba raz
@martinmmartin kazdy si kresli podla seba. Najhorsie je, ked ta niekto nuti kreslit v style "javiemcojepretebadobre"
@martinmmartin kazdy si kresli podla seba. Najhorsie je, ked ta niekto nuti kreslit v style "javiemcojepretebadobre"
@negymama presne tak nech najresli podla seba, rad sa na to pozriem, ale tusim ze to nebude jednoduche
@negymama presne tak nech najresli podla seba, rad sa na to pozriem, ale tusim ze to nebude jednoduche
@martinmmartin ja som napr. poradila dcere, ked uz chce pedagogiku, a nahodou by po rokoch to uz nechcela robit, aby si vybrala predmet, ktory vie vyuzit aj komercne. Preto si k oblubenej historii vybrala aj anglictinu, ktoru dobre ovlada a vie sa uplatnit s nou aj mimo skolstva -- jazykovky, preklady atd.
@martinmmartin Dobrý deň, nie som ešte úplne rozhodnutá, no pedagogika je jedna z mojich ,,top" volieb. Stále si odbory vyberám. Rada si vypočujem aj iné názory, no chcem dodať, že som už raz študovala a to medicínsky odbor. Vôbec ma nebavil a nenapĺňal, bola som nešťastná. Nedokončila som. V tom období mi bolo jedno, že by som zarobila toľko a toľko.
Moji učitelia, predovšetkým na strednej škole boli veľké vzory. So svojimi životmi sa cítili spokojní a veľakrát hovorili, že ,,aj keď to nie je med lízať" inú cestu by si nevybrali. Samozrejme, že mi nie je všetko jedno, ale snažím sa nespraviť rovnakú chybu ako pri svojom predchádzajúcom štúdiu a hľadať hlavne niečo, čo ma v prvom rade bude baviť 🙂. To však neznamená, že sa občas nezamýšľam nad svojou ,,budúcou" výplatnou páskou.
S vyštudovanou pedagogikou sa dá uplatniť aj mimo školstva, pokiaľ by bolo nutno, ak sa nemýlim.
Ďakujem za pripomienku a kritické myslenie.
Ahoj, sance mozu byt pomerne dobre (ak si mala pocas studia aspon priemerne vysledky). Sice su nastavene nejake max pocty studentov na prijatie, ale dolezite je tiez, kto sa realne zapise. Na nasej katedre sa bezne stava, ze hoci pride x prihlasok, realne na zapis pride cca 50 % uchadzacov.
@negymama Veľmi pekne Vám ďakujem a som rada, že na Slovensku máme ľudí, ktorí sa takto bijú za pedagógov a budúcnosť školstva. Máte môj obdiv!
Ako som písala vyššie, už som raz štúdium zanechala, bol to medicínsky odbor, a podotýkam, rozhodne lepšie platený ako pedagogika. Napriek tomu som ho nechala.
Vždy som bola nadaná v dejepise a histórii, robiť analógie a porovnávať, hľadať súvislosti, to mi išlo. Počas strednej školy som si privyrábala účasťou na literárnych súťažiach, ukázalo sa, že mám nadanie na písanie (poviedky, scenáre). Preto by som chcela ísť skôr touto cestou a držať sa ďalej od prírodných vied.
Ešte raz Vám ďakujem!
Ahoj, sance mozu byt pomerne dobre (ak si mala pocas studia aspon priemerne vysledky). Sice su nastavene nejake max pocty studentov na prijatie, ale dolezite je tiez, kto sa realne zapise. Na nasej katedre sa bezne stava, ze hoci pride x prihlasok, realne na zapis pride cca 50 % uchadzacov.
@esfera Ďakujem! Môžem sa spýtať, z ktorej katedry ste?
Výsledky som mala rozhodne dobré, problém však nastáva pri prijímačkách kde sa body rátaju ,,aj" za profilové predmety, resp. dej a sjl. Ak som správne pochopila to zaratúvanie, berie sa z maturitných výsledkov a teda bez dejepisu mám o polovicu menej bodov.
@negymama Veľmi pekne Vám ďakujem a som rada, že na Slovensku máme ľudí, ktorí sa takto bijú za pedagógov a budúcnosť školstva. Máte môj obdiv!
Ako som písala vyššie, už som raz štúdium zanechala, bol to medicínsky odbor, a podotýkam, rozhodne lepšie platený ako pedagogika. Napriek tomu som ho nechala.
Vždy som bola nadaná v dejepise a histórii, robiť analógie a porovnávať, hľadať súvislosti, to mi išlo. Počas strednej školy som si privyrábala účasťou na literárnych súťažiach, ukázalo sa, že mám nadanie na písanie (poviedky, scenáre). Preto by som chcela ísť skôr touto cestou a držať sa ďalej od prírodných vied.
Ešte raz Vám ďakujem!
@luna_22 Ja som z ucitelskej rodiny, moja mama aj teta su ucitelky, aj otec bol jeden cas uceitel odbornych predmetov.
Moja dcera ma na to vlohy, ale prvy rok po maturite sa rozhodla pre pravny odbor, studium jej islo, ale nebola tam spokojna, ze sa nevidi v tom, nevie si predstavit, ze to bude cely zivot robit.
Tak nakoniec sla na pedagogiku, na druhy pokus, a vidim, aka je teraz spokojna, sice narocne studium, ale bavi ju to a chce to robit. Ona si uz vyskusala kratucke vedenie studentov na ludskopravnom seminari a ako lider campov, a zistila , ze toto chce robit, ze ju bavi vyucovat, prednasat, prezentovat vedomosti inym.
@luna_22 a sama vidim, ako dopadli ludia, ktorym v mladosti niekto nanutil "vyhodny" odbor. Moja sestra chcela robit zdr. sestru, nasi ze nie,, to je spinava tazka praca s ludmi...prehovorili ju na dizajn nabytku, cvhilu to robila, chvilu v poistovni, tam uplne vyhorela, stresy, i ked plat dobry. a co nakoniec? v 45! rokoch urobila externe strednu zdr. skolu, pracuje ako rehab. sestra s chorymi detmi a konecne je spokojna.

@luna_22 moja dcera studuje na UK bratislava, na filozof. fakulte, dejiny a anglictinu ako ucitelsky predmet, a robila prijmacky - bol to test na Vseobecne predpoklady.
Nemusela ist ani do bratislavy, robila ich v nasom meste, su na t o externe organizacie co to robia pre vs. Nerobila osobitne prijmacky z dejepisu ako predmetu.