icon

Aký notebook je najlepší pre študenta Právnickej fakulty?

mono1
7. aug 2025

Chcela som sa opýtať, aký notebook bude potrebovať študent právnickej fakulty 1.rocnik.?? Poraďte prosím

janka_266
7. aug 2025

@mono1 nejaký s wordom?:D neviem aký špeciálny by bol treba, základ na písanie práv a prezentácií, nie netreba na to macbook ani iné tisícové srandy

maranco
7. aug 2025

@mono1 teraz aký používaš?

melanta
7. aug 2025

Bez ohľadu na to, či je to študent práva, medicíny alebo sociálnej práce, pri kúpe by som riešila RAM 16GB (teoreticky postačí aj 8, ale isto nie menej), SSD aspoň 512 GB. pozrela by som sa na vyššie novšie rady operačných systémov. A kúpila by som balík MS office. Mimo macbooku by som ja osobne išla do značky Dell a Lenovo, HP mi viacero ľudí (ktorý s tým pracujú) povedalo, že neodporúčajú. Ak financie absolútne nie sú problém, tak Apple je super značka na skvelé prepojenie mobil + notebook + tablet. Nebola som fanúšik Apple, ale po pracovnej stránke odkedy používam iphone + macbook + ipod, tak musím povedať, že skvelé na prácu. Ale vyštuduje aj s notebookom za 4 stovky.

ibrunova
7. aug 2025

Aký bude mať, taký bude používať.

moze
7. aug 2025

Kupila by som si nejaky s dlhou vydrzou baterie. V tomto su najlepsie asi macbooky. Ak si ho ma na prednaske kam zapojit, tak hocijaky, hlavne lahky.

madeincssr
7. aug 2025

@mono1 nejaky kompaktny lahky napr. ultrabook s matnym displejom, co najstandardnejsou klavesnicou (niekto oceni aj numericky blok a velky Enter, plus co najstandardnejsie rozlozenie sipok pre pohyb kurzora), aspon 8-16GB RAM, aspon 512GB SSD diskom. Dobre skusenosti maju ludia okrem spominanych DELL, Lenovo aj s ASUS. U HP sa treba vyhnut vsetkemu lesklemu, rade Pavillion a ked tak, kupovat iba profesionalne/business rady.

sevrin
7. aug 2025
@melanta

Bez ohľadu na to, či je to študent práva, medicíny alebo sociálnej práce, pri kúpe by som riešila RAM 16GB (teoreticky postačí aj 8, ale isto nie menej), SSD aspoň 512 GB. pozrela by som sa na vyššie novšie rady operačných systémov. A kúpila by som balík MS office. Mimo macbooku by som ja osobne išla do značky Dell a Lenovo, HP mi viacero ľudí (ktorý s tým pracujú) povedalo, že neodporúčajú. Ak financie absolútne nie sú problém, tak Apple je super značka na skvelé prepojenie mobil + notebook + tablet. Nebola som fanúšik Apple, ale po pracovnej stránke odkedy používam iphone + macbook + ipod, tak musím povedať, že skvelé na prácu. Ale vyštuduje aj s notebookom za 4 stovky.

@melanta MS Office netreba kupovať, Libre Office alebo Open Office ho hravo nahradia a na emaily je Thunderbird lepšie riešenie ako ten neschopný Outlook.

ibrunova
7. aug 2025

Office väčšinou netreba, moje obe deti majú študentský 365

lenuska9999
7. aug 2025

@mono1 ja som zástanca MacBooku. Mala som aj iné ako napr HP Ellite Book a rôzne Asus atd, no s Macom som najspokojenksia. Vyhovuje mi veľmi pracovne, nemenila by som. A to mám jeden z tých lacnejších. Možno niekto povie, že je dráhy, no stojí za každý cent. Ale to si musí clovek najprv vyskúšať pracovať s takými, čo majú operačný systém Windows a potom zasa vykázať pár dni na macu, až potom to clovek naozaj ocení. Okrem toho do Macu ti netreba antivírus a nemusíš si platiť ani MS Office, lebo Mac ma už predinštalované vlastne programy tomu podobné. Tá rýchlosť je na nezaplatenie, a najväčší goal je, že ho nabíjanie raz týždenne. A to ho používam denne na prácu v kancli.

vorkola
7. aug 2025
@lenuska9999

@mono1 ja som zástanca MacBooku. Mala som aj iné ako napr HP Ellite Book a rôzne Asus atd, no s Macom som najspokojenksia. Vyhovuje mi veľmi pracovne, nemenila by som. A to mám jeden z tých lacnejších. Možno niekto povie, že je dráhy, no stojí za každý cent. Ale to si musí clovek najprv vyskúšať pracovať s takými, čo majú operačný systém Windows a potom zasa vykázať pár dni na macu, až potom to clovek naozaj ocení. Okrem toho do Macu ti netreba antivírus a nemusíš si platiť ani MS Office, lebo Mac ma už predinštalované vlastne programy tomu podobné. Tá rýchlosť je na nezaplatenie, a najväčší goal je, že ho nabíjanie raz týždenne. A to ho používam denne na prácu v kancli.

@lenuska9999 Prosim ta, a kolko ta stal ? Dakujem

1marekk
8. aug 2025

@mono1 Ako servisný technik notebookov a počítačov ti môžem len povedať, že záleží od financií a celkovo toho, čo používaš už teraz.

Baby ti tu odporúčajú Macbook, pokiaľ máš peniaze a si osoba, ktorá má už Iphone, tak by som išiel do tohto, inak sa budeš musieť naučiť pracovať aj s jablčkom. Macbooky su ľahké, praktické ale batérie sa kazia časom, ale na prácu je to ako stvorené. (Hlavne si musíš uvedomiť pri Macu, že tie najlacnejšie sú veľmi malinké.. maju len 13 Palcovu obrazovku väčšinou)

Pri kúpe Macu ti odporúčam kupovať skôr repasované, ale to už záleží /ako som povedal/ od tvojich financií ( na stránke: https://www.backmarket.sk/ - máš k tomu aj záruku a ušetríš 🙂 )

Z takých bežných značiek, dajú sa kúpiť notebooky od 350-500€ bez problémov.
Sú dobré aj HP-čka
Lenovo (určite sa vyhni Thinkpadom) skôr Ideapad
Dell - sú rovnako v poriadku
Asus Vivobooky

Na čo by si sa mala zamerať, pri kúpe klasických notebookov, ak si nekúpiš Mac.
RAM - 16GB
Displej - 120hz (tvoje oči ti poďakujú) veľkosť od 15"
Úložisko - aspoň 512 a SSD disk
Výdrž batérie - podľa tvojich plánov a práce
Hmotnosť + konektory

Veľa šťastia pri kúpe a v škole. 👏

moze
8. aug 2025
@1marekk

@mono1 Ako servisný technik notebookov a počítačov ti môžem len povedať, že záleží od financií a celkovo toho, čo používaš už teraz.

Baby ti tu odporúčajú Macbook, pokiaľ máš peniaze a si osoba, ktorá má už Iphone, tak by som išiel do tohto, inak sa budeš musieť naučiť pracovať aj s jablčkom. Macbooky su ľahké, praktické ale batérie sa kazia časom, ale na prácu je to ako stvorené. (Hlavne si musíš uvedomiť pri Macu, že tie najlacnejšie sú veľmi malinké.. maju len 13 Palcovu obrazovku väčšinou)

Pri kúpe Macu ti odporúčam kupovať skôr repasované, ale to už záleží /ako som povedal/ od tvojich financií ( na stránke: https://www.backmarket.sk/ - máš k tomu aj záruku a ušetríš 🙂 )

Z takých bežných značiek, dajú sa kúpiť notebooky od 350-500€ bez problémov.
Sú dobré aj HP-čka
Lenovo (určite sa vyhni Thinkpadom) skôr Ideapad
Dell - sú rovnako v poriadku
Asus Vivobooky

Na čo by si sa mala zamerať, pri kúpe klasických notebookov, ak si nekúpiš Mac.
RAM - 16GB
Displej - 120hz (tvoje oči ti poďakujú) veľkosť od 15"
Úložisko - aspoň 512 a SSD disk
Výdrž batérie - podľa tvojich plánov a práce
Hmotnosť + konektory

Veľa šťastia pri kúpe a v škole. 👏

@1marekk Ja mam uz asi piaty mac book a skor mi odisiel displej a klavesnica, aj na takych 3000 notebookoch. Baterka este nikdy. Momentalne mam 13" Air a som ovela spokojnejsia ako s tazsim a vacsim Pro. A to uz nemam 20 a zdravy zrak ako taky VS student. Kludne staci na pisanie prac a diplomovky aj takyto displej. Mimochodom, mam Android, som uplny antizastanca iphonov. 😀

tramtada31
8. aug 2025
@melanta

@melanta MS office je zbytočne kupovat dopredu, väčšina univerzít, ak nie už všetky, ich poskytuje študentom, aj externým zadarmo. Ja by som neprepalovala nákupy, nepotrebuje notebook za 1000 eur, vystačí si aj so 150 eurovým Dellom z bazosu, skôr by som investovala do tlačiarne. Aj keď sa väčšina prac odovzdáva cez Teams “elektronicky”, zide sa to na tlačenie študijných materiálov.

lenuska9999
9. aug 2025
@vorkola

@lenuska9999 Prosim ta, a kolko ta stal ? Dakujem

@vorkola okolo 1000. Mám MacBook air 13 M3

yoginka231
15. aug 2025

Je to uplne jedno ale ja by som si kupila macbook air, M1 máš za par stoviek a je vyborny.