icon

Bude možné získať dotáciu na notebook pre študentov?

12. júl 2024

Dobrý deň, nevie niekto z vás či sa bude dať v blízkej dobe uplatniť príspevok pre študentov na notebook či tablet? Pozerala som stránku, ale dotácia bola možná do 30.11. 2023, avšak nakoľko v septembri nastupujem do prvého ročníka by ma zaujímalo, či sa príspevok náhodou cez leto/ školský rok neobnoví alebo či niekto z vás o tom nevie viac🙂 Vopred ďakujem za odpovede...

zuzinabila
12. júl 2024

táto dotácia už skončila .

patka06
12. júl 2024

Zatiaľ neobnoví, peniaze na dotáciu sa už minuli.

aalt
12. júl 2024

To bola jednorazova akcia. Kto ma deti v inom rocniku ma smolu.

maranco
12. júl 2024

@aalt trvalo to dva roky, vymysleli ako minúť fondy z Európskej únie ktoré sa nevyčerpali

žiaci 1. ročníka strednej školy pre školský rok 2022/2023 a 2023/2024 vrátane žiakov piateho ročníka 8 ročných študijných odborov stredných škôl
https://digitalnyziak.sk/zakladne-informacie/

aalt
12. júl 2024

@maranco A? Co som napisal zle? To ze nevedia vymysliet normalne projekty na cerpanie eurofondov nic nemeni na tom, ze to bolo absolutne nesystemove. S kopec notebookmi/tabletmi sa potom iba kseftovalo.

maranco
12. júl 2024

@aalt že to nebola jednorázová akcia, ale opakovala sa dvakrát
v niektorých záložniach potom bola nakúpená technika a niektoré serióznejšie to odmietali vykupovať

aalt
12. júl 2024

@maranco Tak to bola jednorazova akcia, ktora trvala dva roky. Bola to nesystemova blbost. Tie peniaze sa dali vyuzit ovela ovela lepsie.

jimmyy128
17. aug 2026

Doplním, ako to vyzerá dnes, lebo toto vlákno stále vyskakuje v hľadaní. Digitálny žiak sa neobnovil a nič v tejto podobe nie je vypísané. Nebol to totiž bežný rozpočtový program, ale národný projekt financovaný z eurofondov cez operačný program Integrovaná infraštruktúra v hodnote asi 65,4 milióna eur, a uplatnenie príspevku skončilo 30. novembra 2023. Preto sa neobnovuje – nie je to položka, ktorú by niekto vedel len tak doplniť.

maranco aj aalt majú vlastne obaja pravdu, len každý o niečom inom. Bol to jednorazový projekt, ktorý ale reálne bežal pre dva ročníky – prvákov stredných škôl v školských rokoch 2022/2023 a 2023/2024 plus piatakov osemročných gymnázií. Kto nastupoval neskôr, nárok už nemal.

Praktickejšia časť pre kohokoľvek, kto to teraz rieši a počítal s tými 350 eurami: tá suma na notebook do školy stačí, len sa treba pozerať na repasované kusy namiesto nových. Na iguru.sk je dnes napríklad Asus VivoBook 15 X509F s procesorom i5-8265U, 8 GB RAM a 256 GB SSD v stave Dobrý – B za 229 eur so zárukou 12 mesiacov, alebo Lenovo V15 G4 s Ryzenom 3, 16 GB RAM a 512 GB SSD za 299 eur. Záruka je tam 12 až 24 mesiacov podľa konkrétneho produktu.

A keď sa už vyberá, tri veci rozhodujú viac než značka. SSD je dnes povinnosť, na klasickom točivom disku sa pracovať nedá. Osem gigabajtov RAM je minimum a šestnásť je jediný upgrade, ktorý pri bežnom študentskom používaní naozaj cítiť. A dedikovaná grafika je pri písaní seminárok skôr mínus – zdvihne cenu aj hlučnosť a zoberie výdrž na batérii. Pri repase sa navyše oplatí vypýtať si stav batérie, čiže počet cyklov alebo jej kondíciu, lebo to je jediný diel, ktorý sa reálne opotrebuje a z fotky sa to vyčítať nedá.