icon

Aký odbor vysokej školy pre technicky nadaného syna?

26. jún 2025

Zdravím všetkých, syn bude od septembra v maturitnom ročníku a začíname zisťovať čo ďalej. On je logický, technický typ, má nadanie pochopiť ako veci pracujú a veľa si vie aj sám opraviť, napríklad 3D tlačiareň postavil, nastavil aj opravil... on sám prišiel s tým, že by chcel študovať elektrotechniku, avšak keďže je na gymnáziu dosť sa toho obávam, neporadíte čo študujú vaši synovia? Niečo s počítačmi, ale nie len informatiku alebo programovanie, malo by to byť niečo kreatívne, kde bude môcť veci aj tvoriť (nechce byť len programátor, alebo správca siete). Navrhovala som mu aj dizajn, ale ani to ho neláka. Vďaka vopred!

13uzivatelka11
26. jún 2025

Strojové inžinierstvo?

heleninamama
26. jún 2025

Pozri si informácie o biomedicínskom inžinierstve. To by ho mohlo osloviť.

guudy
26. jún 2025

No tak hadam nebudes dospelemu dietatu hladat skolu. Nech si sadne za pc a zacne googlit. Moze soferovat, ma volebne pravo, vie si najst odbor, ktory chce studovat.
A len ta trosku poopravim, technickemu zameraniu sa venuju aj dietcata. Napr moje dve dcery su programatorky. A nepredstavuj si pod tym nejaku tvorbu webov a pod. Starsia robi backend v Midjourney a mladsia, tiez buduca maturantka, sa venuje kompetitivnemu programovaniu.

laurinka27
26. jún 2025

Nadany syn snad nepotrebuje, aby mu mama vyberala vysoku skolu.

autor
26. jún 2025
@guudy

No tak hadam nebudes dospelemu dietatu hladat skolu. Nech si sadne za pc a zacne googlit. Moze soferovat, ma volebne pravo, vie si najst odbor, ktory chce studovat.
A len ta trosku poopravim, technickemu zameraniu sa venuju aj dietcata. Napr moje dve dcery su programatorky. A nepredstavuj si pod tym nejaku tvorbu webov a pod. Starsia robi backend v Midjourney a mladsia, tiez buduca maturantka, sa venuje kompetitivnemu programovaniu.

@guudy joj toto som presne chcela počuť, aby som mu nehľadala školu 🙂 jasné, že si vie hľadať aj sám, aj to robí... a prišiel s elektrotechnikou, ktorú bez priemyslovky ťažko zvládne
len ho chceme usmerniť nakoľko 17-ročný má ešte ilúzie o tom, čo chce a bude robiť a z popisu študijného programu niekedy ťažko človek uhádne čo konkrétne sa tam bude učiť, preto som chcela poradiť skôr konkrétne zaujímavé študijné odbory ako fakultu

autor
26. jún 2025

ak nechcete poradiť tak prosím ani nepíšte, ďakujem

martul
26. jún 2025

ty ho chceš usmerniť, podľa čoho? Čo ti tu napíšu baby? Veď keď ho bavia technické veci tak neviem prečo by nemohol ísť na strojarinu, úplne v pohode aj z gympla.

laurinka27
26. jún 2025

No ak je technicky zdatny, tak to, ze elektrotechniku "bez priemyslovky tazko zvladne" je blbost. Praveze ti, co studovali priemyslovku, maju na elektrotechnike problem s matematikou/fyzikou, co pre gymnazistu problem nebude. A v praktickych veciach tiez nebude v ziadnej extra nevyhode, na vyske sa aj tak budu ucit od zakladov ine veci ako na strednej.

kacena4
26. jún 2025

skúste pozriet odbory ja matfys-e viaceré su zaujimave a nie su zamerane len na informatiku ci programovanie, syn napr. studuje telekomunikacne siete co je dost zaujimavy odbor, drzim palceky

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kiki68
26. jún 2025

Moze biomedicin inzinierstvo, moze cokolvek s mechanikou/ strojove, tiez napr nieco priamo s architekturou, stavarina nejakeho typu inzinierstvo ( moj tato mal gympel a isiel na cesty mosty, sesterky syn je na domy/ stavby a tiez z gympla), musi ho to bavit, nech prejde unis a pozrie si tie odbory, katedry nazivo. To je najlepsie.

thirstymonk
26. jún 2025

Pre pana kraľa, dôležité je, aby ho tá škola (a potom aj robota) bavila. Na hovno mu tu radíte biomedicin inžinierstvo, keď napr. neznáša biologiu. Na prv mu tu budete radiť strojarinu, keď ho nebaví technické kreslenie (na gymnáziu netuší, čo to je).

Autorka, elektrotechnika sa úplne v pohode dá spraviť s gymnáziom, mám iks spolužiakov, ktorý skončili elektrotechniku, na TUKE, ale aj na STUBA.

Ale je pravda, že gymnázium je naprd škola, pokiaľ počas nej nerobíš viac, ako je treba len pre školu...

Programovanie máš skreslené predstavy. Programovanie je veľmi kreatívna činnosť, lenže zas sme tam, čo som uviedol na začiatku - nie každého baví hrabať sa a luštiť cudzie zdrojáky...

Takže usmernenie pre teba: Nechaj to na syna a neboj sa, že by s gymnaziom nespravil eletkrotechniku.

thirstymonk
26. jún 2025

Ešte jedna vec - ja osobne by som do elektrotechniky už asi nešiel... Dnes je už iná doba, pokiaľ sa neuchytí ako nejaký inžinier v dajakej veľkej firme (a to je tiež otázne, či túži pracovať v korporatnom režime), tak prakticky nemá také uplatnenie, ako napr. pred 30 rokmi brat mojho deda opravoval TV-SAT techniku. Popsulo sa ti video, doniesla si mu ho, on to rozobral, vymeniť kondenzator a povedal ti 80 korun za opravu. Napríklad...
Ten brat to LTT dal do dôchodku, za posledné 4 mesiace pred dôchodkom zarobil dokopy 1000€, lebo vravel, že keď má niekomu opraviť plazmu za 300€, tak si ten človek radšej kúpi novú plazmu s väčšou uhlopriečkou za 350€. No a tak to funguje dnes.

Čiže elektrotechnik má dnes uplatnenie len v nejakých veľkých firmách, kde napr. majú vyrobnú mašinu na linke za dvesto tisíc €, tak nebudú pri poruche kupovať novú, ale dajú ju opraviť, ale bežní ľudia už nedávajú nič opravovať, všetko vyrucujú a kupujú nové.

Ale zas tiež je pravda, že ako inžinier elektrotechniky by sotva v monetrkách šprtal do nejakej techniky fyzicky. Skôr by asi navrhoval nové plošáky a tak...

strongi
26. jún 2025

@thirstymok ako prepáč, ale tak trocha si s tou ektrotechnikou mimo. Syn ide teraz študovať a je to zamerané na robotiku, 3D technologie, internet veci, programovanie, smart technológie, databázové systémy, počítačovú grafika, mobilne aplikácie, atď. Si sa nejak zasekol v dávnej dobe. Myslím, že je to slušný základ na to, aby sa vedel zamerať na to, čo ho baví a vybrať vhodný odbor na vysokej škole. Mnoho žiakov ani nepotrebuje vysokú, lebo majú fakt dobrý základ. Z gymnázia je to samozrejme iné. Ale dobre hovoríš, dnes je iná doba a satelity nikto neopravuje, iba, ze by to bolo jeho hobby. Práve, že je tento odbor dosť žiadaný, nakoľko sa technológie neustále vyvíjajú, napr. inteligentné domácnosti. Chlapec dobre rozmýšľa.

naduska007
1. júl 2025

Nič nevysvetľujte, rodičia sú od toho, aby poradili a viedli deti po správnej ceste...držím palce