Budem mať 40 rokov a rozmýšľam ako a kam sa posunúť
Ahojte,som tu na MK už nejaký ten rôčik,preto anonymne😀
Je tu síce veľa fór,ale verím,že pomôžete posunúť sa aj mne.
Tento rok oslávim 40.narodeniny a rozmýšľam,či a kde sa posunúť.Deti už mám odrastené,nastal čas venovať sa aj sebe.Rada by som si spravila aspoň maturitu,mám iba 3ročnú učňovku v odbore kuchár-čašník.No ale neviem,akú.Robila som v kuchyni ako kuchárka,táto práca ma ale nenapĺňa.
Chcela som sa prihlásiť na štúdium bezpečnostný technik,ale tento odbor sa dá iba ako 4 ročné denné štúdium,zo školy mi odpísali,že berú iba deti z deviatej triedy 😁
Ešte mi napadlo ísť na diaľkové na zdravotnų,ale nemám základy biológie a neviem,či nájdem s 2.rokimi školy uplatnenie ,teda čo by som mohla robiť .Neviem či ma chápete,je mi jasné,že za mňa nikto nerozhodne,len možno potrebujem počuť/vidieť nejaký názor,viacerým tu na fóre už viac názorov pomohlo.V čom nie som veľmi dobrá je matematika a fyzika,naopak mám rada slovenčinu,geografiu,možno chémiu.
Ďakujem za každý názor
@sima338 Ďakujem za povzbudzujùcu odpoveď.
Účtovať nie,na čîsla nemám bunky.
Kurzy tiež veľmi nie,chcela by som tú maturitu .Jazyky mi tiež veľmi nejdù,ani počítače
Takéto niečo nadväzuje na tvoj odbor https://www.skoly.sk/d-46825/spolocne-stravovan... . Podľa mňa je jedno aký odbor, hlavne, že budeš mať maturitu a potom je to o tom nájsť nejakú prácu, kde sa môžeš kariérne posúvať.
na zdravotnú potrebuješ mať maturitu, čiže najskôr si dorobiť maturitu a potom nadstavbu
No bez vysokej školy je to v dnešnej dobe také nijaké. Akože asi málokomu sa podarí nejako "preraziť" bez vyššieho vzdelania. Ale tak mám aj spolužiakov, ktorí boli totálne vypatlaní (s prepáčením) a sú na tom dnes momentálne vďaka svojej šikovnosti neporovnateľne lepšie ako ja :D
Alebo skus osetrovatelsky kurz. Prvú pomoc. V domovoch dôchodcov a soc. služieb stále hľadajú ludi.
Alebo odbor sanitar. To nie je také náročné na biológiu.
@marsmykkok na jednej strane ano,je jedno aky odbor,ale povedzme si pravdu,ja uz nemam tolko casu budovat nejaku karieru ako 20 rocni.Cize by som chcela skolu a hned sa zamestnat a robit to,nie zas studovat
@lucka_ke maturitu by som mohla spravit aj na zdravotnej skole
@lea202 vsetci nemozu mat vysoku,kazdy to nezvladne,niekto sa uchyti aj bez nej a niekomu ani vs nepomoze,kolko je takych na urade prace
@tina5959 nad tym sanitarom premyslam.Kurz nechcem,najprv maturitu a mozno potom kurz nejaky,skola je skola.Tiez ked som robila v kuchyni,mala som kolegynu,ktora si urobila hygienicke minimum za 2dni po 8 hodin .Ale stale to nebolo take,ako my v skole ked sme sa drvili teoriu,hygienu,recepty,chodili na prax .
na externé ťa bez maturity nevezmú, a ak by si si chcela robiť maturitu na strednej zdravotnej musela by si sa učiť aj iné predmety ako slovenčinu a matematiku...
Tak sanitar nieje finančne bohvieaka výhra, treba rátať so zmenami a zistiť si podrobnosti a tom akú prácu vykonávajú. Robila som v nemocnici,dokonca aj sanitarku ale môžem povedať,že práca je to ťažká. Velmi veľa závisí od toho kde sa zamestnáva, dd sú skoro všade plne a personálu malo a v nemocnici nieje oddelenie ako oddelenie. Držím palce v rozhodovaní ☺️
@lucka_ke napr sanitar sa da Zalezi aj od skoly Co som pozerala,tak matematiku maju 1 hodinu tyzdenne,co sa da,myslela som to tak,ze mat.nie je pre vyucbu priorita,skor ine predmety.Je mi jasne,ze ich bude viac ako dva😀
@fiafia mne ani tak velmi nejde o bohovsky plat,skor sa niekde uchytit,ci posunut,robit nieco zmysluplne a uzitocne.A kto vie? Mozno sa mi studium zapaci a pojdem dalej na celkom iny odbor.Dakujem za mile slova 😃
A čo tak hľadať vo svojom vnútri? ☺️
Ahoj a chces dostudovat kvoli vyssiemu prijmu, alebo kvoli tomu robit nieco co ta bavi? Lebo od toho by som sa odrazila. Pri druhom dovode nemusis nutne dorobit maturitu, i ked ta nikdy nemoze byt na skodu. Ale mozno tu pracu cestu najdes mimo skoly. Mne sa napr.zacali otvarat obzory, ked som sa zacala zaujimat o canisterapiu a terapiu za asistencie zvierat. Tolko zaujimavych veci som sa dozvedela. A veru som rozmyslala aj nad tym dorobit si VS v tomto smere, lebo by ma tato praca bavila. (A to mam obchodnu akademiu 🤭 ) Ale spoznala som nejakych ludi z odboru a vidim ze su uzitocne aj rozne kurzy zamerane na prax a popritom samovzdelavanie. Zacala som sa venovat strazeniu psov a proste vstrebavam rozne podnety a hladam si informacie.. a uz ma to posuvalo stale blizsie... no ale teraz si zas dam pauzu na nejaky cas, lebo som otehotnela, takze moje plany padli 😅 Len chcem povedat, ze mozno ist za tym, co Ta bavi. Levo povedzme si uprimne, nakoniec kazda praca cloveku zovsednie, nastanu konflikty v kolektive a bude mat potrebu hladat nieco ine...
áno sanitár sa dá, to je len 1 rok, ale úprimne je to veľmi náročná a nie veľmi dobre platená práca, to si môžeš urobiť aj opatrovateľský 3-mesačný kurz a ísť robiť opatrovateľku... začala by som maturitou potom budeš mať oveľa viac možností či už na externé 2-ročné alebo aj vysokú školu
Ak chcete študovať externe zdravotníckeho asistenta, musíte už maturitu mať, (na sanitára stačí stredná škola bez maturity) každopádne myslím, že nájsť si prácu z takej školy nebude problém, praktických sestier je málo. Matematika na externom štúdiu vôbec nie je, len odborné predmety- ošetrovateľstvo, anatómia, zdravie a klinika chorôb, psychológia a pod.

Dorobiť nejakú večernú školu s maturitou. Sú aj také, je ešte veľa ľudí, čo si dorábajú externe maturitu. Zo zdravotníctva by sa dal napr. sanitár, keď máš na to papier, automaticky vyšší plat a plus im dávajú častokrát aj osobné. V zdravotníctve ľudí stále treba, takže áno, určite by ťa zobrali, obzvlášť, keď budeš mať nato papier. Popr. skús popremýšľať, či by ťa nebavilo napr. naučiť sa účtovať, niečo v službách...pokukať možnosti, kurzy, večerné školy. Držím palce!