Čo ponúka 2-ročný odbor na zdravotnej škole?
Ahojte, robil si niekto toto doplnkové vzdelanie? Mám obchodnú akadémiu, 40 rokov, rozmýšľam že by som si spravila akoby maturitu na zdravotnej škole. Prosím aké máte skúsenosti? Stačí takéto vzdelanie na prácu v nemocnici alebo by som robila len také podradné pomocné práce? Ako je to platovo? Dakujem
@sisa_s samozrejme že nie. Myslela som tým či budem robiť aj niečo iné ako napr len umývať ležiacich pacientov
no určite nebudeš plnohodnotná sestra, nato by si musela študovať VŠ. V nemocnici budeš robiť to, na čo budeš mať vzdelanie
@petruldo a čo napr?
ja viem aký kurz si robíš/budeš robiť? treba si prečítať obsah vzdelávania a čo po jeho získaní si oprávnena robiť
Podradné pomocné práce ? Tak to radšej ani nechoď do zdravotníctva, tieto "podradné" prace, vykonávaju aj zdravotné sestry, len by bolo fajn, aby do zdravotníctva vstupovali ludia empatický.
@petruldo dakujem
@dadka1997 myslím že empatická som dosť. Chcela som špecifikovať tie práce, možno nešťastne zvolene slovo ale teraz plno komentárov bude k tomu slovu a nie k tomu čo sa oytam
Budeš môcť robiť toaletu pri pacientovi a asistovať sestre. V skratke povedané.
@ina2405 vdaka
Už ako písali vyššie,ak ti je toaleta pacientov podradná práca, ani o tom neuvažuj. Mimochodom, kompetencie praktickej sestry sa dajú ľahko vygoogliť, dokonca aj plat si vieš nájsť na nete
@huxy ďakujem za odpoveď na moju otázku
Odpoveď na otázky?: ano, robila som si toto doplnkové vzdelanie. Skúsenosti dobré. Toto vzdelanie stačí na prácu v nemocnici. A ano, robíš aj také "podradné práce". O plate som už písala, ze sa dá nájsť
Prakticke sestry sa ucia aj pichat injekcie, brat krv a aj to realne robia.
Po skole sa mozes zamestnat v nemocnici alebo na ambulancii a urcite nebudes robit
iba sanitarske prace,
Tu je aj skupina o tomto studiu, pridaj sa https://www.modrykonik.sk/group/12752/
@beloved ďakujem 🌷
@huxy ale veď s týmto som rátala. Len som sa pýtala, či to nie je jediná napln práce zdravotnej sestry. Nič viac som tým nemyslela ...
Teraz pozerám na stránke školy... Pomaturitne kvalifikačné štúdium pre absolventov strednej školy - praktická sestra - externé večerné štúdium... Takže to je 2 roky a môžem ísť na ti s hocijakú strednou školou, keď urobím prijímačky áno?
Podmienka je mat uz maturitu a nikoho nebude zaujimat, z akej skoly ju mas, hlavne, ze ju mas a musis spravit prijimacky.
@beloved ďakujem ti moc💗 ľutujem že som nešla na zdravotnú strednú, potom som už bola vždy zamestnaná a teraz často čítam tu na mk, že sa dá ísť aj externé. Skoda že som už aj na to externé jedla skôr. Teraz čítam podmienky prijatia v Ružomberku a celkom nerozumiem, že tam sú tie isté podmienky pre denné aj externé štúdium...ale také že body sú za monitor, súťaže atď... To je nejaká blbosť,nie? Po 20 rokoch von zo školy 🤔
Nie je to jediná náplň praktickej sestry. Robíš aj odbornejšie výkony ako sanitár. Ale zas musíš vedieť zastať každú robotu, v prípade že je to potrebné.
@huxy chápem.
Kľudne môžeš ísť študovať aj teraz. Ja som tiež skončila OA a po 20-tich rokoch som maturovala znovu, na SZŠ. Nikdy nie je neskoro a do dôchodku ešte ďaleko
NIe su tie podmienky rovnake, pozrela som si ich stranku a pre externe studium tam natiahli podmienky dennych studentov 😀
@huxy prosím ťa s ako je to s praxou počas toho externého štúdia? Tiež nám OA
@beloved no tak to majú zle...veď to pozerám, že čo za blbosť, body za monitor, súťaže 🤔🤣
My sme chodili do školy v utorky poobede a v stredu celý deň. Zo začiatku bez praxe, kvôli kovidu. Potom uz aj prax v tieto dni. A súvisla prax bola asi 2 týždne..plus v lete sme mali prax v ambulancii cca 2 týždne
Ináč a koľko sa platí za to štúdium na rok? To som tam tiež nenašla... Idem ešte lepšie pozrieť...
Budes plnohodnotna zdravotna sestra. Moja suseda ma tiez len takuto 2 roc. nadstavbu a pracuje roky ako sestricka na ambulancii u pediatricky. kamoska ma tiez tuto 2 roc. nadstavbu a pracuje ako normalna zdravotna sestra na ARO oddeleni. neviem, co tu kto splieta o VS. to keby bola podmienka zdravot.sestrier VS, tak by nemocnice mohli komplet pozatvarat.

Ani nechod do zdravotnictva, ked sa o starostlivosti o pacientov vyjadrujes ako o "podradnych" pracach...co si myslis, ze v 40tke po 2r skole budes vrchna sestra?