Čo sa oplatí študovať - farmaceutický asistent alebo fyzioterapeut?
Ahojte,
rada čo sa oplati študovať nadstavba farmaceutickeho laboranta v Českej republike externe 3 roky
alebo fyzioterapia externe 3/4 roky na Slovensku ?
Nadstavba farmaceutickeho laboranta je nadstavba strednej školy po skončeni ma clovek Dis. titul za priezviskom.
Nejde o titul ale celkovo uplatnenie a využtie prace do buducna.
Chcem vyštudovať a mať pracu a zamestnanie.
Ťaha ma fyzio ale každy ma odhovara že mam 50 kg a v nemocnici ako fyzioteraput treba aj cvičiť na oddeleni na JISke- kde treba dvihnut a pocvicit s clovekom, ktory je leziak. Tu sa robia 8 micky od Po- Pia.
Radia mi farmaciu ze lahsia praca ale budem robit 12 tky- v sietovych lekarnach. Kratky a dlhy tyzden. Aj vadi mi ze to je stredna skola, nema hidnotu vysokej skoly ako fyzioterapeut.
Ďakujem.
Prosim o rady a aky mate nazor co sa viac oplati studovať?
Keď ťa viac láka fyzio išla by som tam. V nemocnici nie sú hlúpi že samej 50kg žene dajú ťažkého ležiaka. Navyše po VŠ sa vieš uplatniť aj v detskej nemocnici, súkromnom rehabilitačnom centre... kdekoľvek a dospelých ležiakov z JIS budeŝ mať len počas VŠ a tým to skončí. Každopádne nedajú ti fyzicky nereálnu prácu toho sa nemusíš báť. Určite kvôli takým hlúpim rečiam by som sa nedala odhovoriť.
@anonym_edea35 si si ista? Ze jej budu vyberat pacientov podla hmotnosti...
@anonym_edea35 si si ista? Ze jej budu vyberat pacientov podla hmotnosti...
@janinah podla mna nie, musis obist vsetkych ak ti daju prikaz ist na jisku
Šla by som na fyzio. Reálne ani na tej praxi na VŠ sa možno k pacientovi nedostaneš (skúsenosť v rodine - 2 fyzio). Po VŠ išli do súkromného sektoru - športový fyzio a detský fyzio. Takže by som sa absolútne nenechala odradiť takými rečami, že máš 50kg a budeš robiť so 100kg pacientom, nehovoriac o tom, že ťa naučia aj to, ako takého pacienta otočiť - to som sa učila aj ja keď som mala 35kg (10rokov) a pomáhala som sa starať o starého rodiča a polohovala ho.
Ak to tak cítiš, že to chceš, choď do toho. Farmalaborant nie je žiadne terno, keď sa budeš chcieť tomu venovať, dorobíš si dis. 🙂
@janinah podla mna nie, musis obist vsetkych ak ti daju prikaz ist na jisku
@anonym_autor ak chceš byť fyzio, myslím, ak to chceš naozaj, tak pôjdeš. Nebudeš riešiť, že krátkodobo počas praxe budeš musieť riešiť aj ťažkých pacientov. Škola trvá 3-5 rokov, pracovať budeš následne 30 a viac. Takže rieš, čo tých 30, nie tých 5.
Ale aby som aj poradila...urcite fyzioterapeut.
Som fyzioterapeutka, ale už by som si ten odbor nevybrala. Samozrejme záleží, kde robíš, ale vo všeobecnosti je to fyzicky aj psychicky náročná práca.
Som fyzioterapeutka, ale už by som si ten odbor nevybrala. Samozrejme záleží, kde robíš, ale vo všeobecnosti je to fyzicky aj psychicky náročná práca.
@anonym_2c1e63 ako dlho robis tuto pracu? A preco by si to nevybrala ? Pracujes v nemocnici? Mas aj specializaciu? A ak by si mala ist este raz studovat co by si studovala ?
@anonym_2c1e63 ako dlho robis tuto pracu? A preco by si to nevybrala ? Pracujes v nemocnici? Mas aj specializaciu? A ak by si mala ist este raz studovat co by si studovala ?
@anonym_autor V minulosti som pracovala v nemocnici ( inak často býva problém dostať tam flek), ambulancii, kúpeľoch, rehabilitačnej klinike…robim skoro 15 rokov. Vybrala by som si prácu v kancli a s takú, kde bolo menej kontaktu s ľuďmi. Človek ma vysokú školu a niekedy je narobený ako z fabriky za mizerný plat.
@anonym_autor V minulosti som pracovala v nemocnici ( inak často býva problém dostať tam flek), ambulancii, kúpeľoch, rehabilitačnej klinike…robim skoro 15 rokov. Vybrala by som si prácu v kancli a s takú, kde bolo menej kontaktu s ľuďmi. Človek ma vysokú školu a niekedy je narobený ako z fabriky za mizerný plat.
@anonym_2c1e63 preco narocobena ? Dvihas aj ludi? Polohujes v kupeloch? A mas aj specializaciu? Napr sportovy fyzio, detsky fyzio atd…
@anonym_2c1e63 preco narocobena ? Dvihas aj ludi? Polohujes v kupeloch? A mas aj specializaciu? Napr sportovy fyzio, detsky fyzio atd…
@anonym_autor Nemám špecializáciu, v zahraničí ju nepotrebujem…mám mgr a mnoho kurzov. Najviac bolia ruky od masáže, mäkkých a mobilizačných techník. Vied aj ľahko prísť k zraneniu, keď napr pacient padá. Pri vetzikalizacii pacienta je záťaž aj na chrbát a ramená, môžeš vyvrtnutý koleno. Sú súkromní fyzioterapeuti, ktorí robia minimálne manuálnu terapiu, ale bežný sa bez toho neuživí Ľudia väčšinou nechcú cvičiť ani zadarmo, nie aby za to platili. Je veľmi malo uvedomelých. Ja za neodhovaram. Mala som kolegov, ktorých ruky nebolia, ďalej úplných flegmošov, ktorí robotu flákali, mienku ľudí mali na háku.
@anonym_autor Nemám špecializáciu, v zahraničí ju nepotrebujem…mám mgr a mnoho kurzov. Najviac bolia ruky od masáže, mäkkých a mobilizačných techník. Vied aj ľahko prísť k zraneniu, keď napr pacient padá. Pri vetzikalizacii pacienta je záťaž aj na chrbát a ramená, môžeš vyvrtnutý koleno. Sú súkromní fyzioterapeuti, ktorí robia minimálne manuálnu terapiu, ale bežný sa bez toho neuživí Ľudia väčšinou nechcú cvičiť ani zadarmo, nie aby za to platili. Je veľmi malo uvedomelých. Ja za neodhovaram. Mala som kolegov, ktorých ruky nebolia, ďalej úplných flegmošov, ktorí robotu flákali, mienku ľudí mali na háku.
@anonym_2c1e63 dobre ale ked si clovek spravi, specializaciu na detskeho fyzioteraputa je to zle ? A preco vy fyzio masirujete ? Ved fyzio cvici, maseri masiruju…
@anonym_2c1e63 dobre ale ked si clovek spravi, specializaciu na detskeho fyzioteraputa je to zle ? A preco vy fyzio masirujete ? Ved fyzio cvici, maseri masiruju…
@anonym_autor ja chodila k fyzio, kde mi robil aj masáže. Mám spolužiačku zo základnej školy a tá išla študovať fyzio a cca po 10 rokoch, odišla a to ma pár kíl navyše, nedávala to.
@anonym_autor ja chodila k fyzio, kde mi robil aj masáže. Mám spolužiačku zo základnej školy a tá išla študovať fyzio a cca po 10 rokoch, odišla a to ma pár kíl navyše, nedávala to.
@anonym_3d0a19 a teraz robi co vaša spolužiačka ?
@anonym_autor Musíš najpr vyštudovať fyzioterapiu aspoň bc, potom ak chceš robiť s malými deťmi, musíš mať vojtovku, ktorej kurz trvá 2 roky a musíš mať aspoň 2 roky prax, aby ťa naň zobrali. Tuším, že aj musíš robiť tam,kde už niekto bojtovku robí. Pripadne ak so staršími deťmi, iné kurzy, napr Bobatha…a kurzy stoja neskutočne peniaze,čas, energiu. Vela detí ma ťažkú diagnozu. Aby si robila samostatne, musíš spĺňať podmienky licencií. To nie je len tak, že chcem robiť s deťmi.
@anonym_autor že Fyzio len cvičí, je správna, ale naivná predstava. K nášmu výkonu patria aj mäkké a mobilizačné techniky a to je záťaž na drobné kĺby prstov. Väčšinou sa striedajú na oddeleniach, napr na elektroliečbe je viac oddych pre ruky a hlavu, ale človek sa nabehá medzi kabínkami, zohýna sa k pacientom. Mnohí nevládzu vstať a čakajú, že im budeš robiť zdvihák.
@kalifka ok po tolkych skusenostiach, vo fyzio ak by som si spravila fyzio a specializaciu na deti, tak by som studovala 3 roky bc a potom 1,5 roka specializaciu? A po dalsie keby ste vy mali poradit napr svojej dcere co by mala v dnesnej dobe studovat co by ste jej odporucili?
@anonym_autor že Fyzio len cvičí, je správna, ale naivná predstava. K nášmu výkonu patria aj mäkké a mobilizačné techniky a to je záťaž na drobné kĺby prstov. Väčšinou sa striedajú na oddeleniach, napr na elektroliečbe je viac oddych pre ruky a hlavu, ale človek sa nabehá medzi kabínkami, zohýna sa k pacientom. Mnohí nevládzu vstať a čakajú, že im budeš robiť zdvihák.
@anonym_2c1e63 co by si odporucila svojmu mladsiemu ja keby si mala vybrat povolanie, opat ?

Keď ťa viac láka fyzio išla by som tam. V nemocnici nie sú hlúpi že samej 50kg žene dajú ťažkého ležiaka. Navyše po VŠ sa vieš uplatniť aj v detskej nemocnici, súkromnom rehabilitačnom centre... kdekoľvek a dospelých ležiakov z JIS budeŝ mať len počas VŠ a tým to skončí. Každopádne nedajú ti fyzicky nereálnu prácu toho sa nemusíš báť. Určite kvôli takým hlúpim rečiam by som sa nedala odhovoriť.