icon

Čo študovať na kariérny rast a finančnú stabilitu?

8. apr 2025

Bude to znieť čudné ale mám 39 a nie som spokojná s tým čo som vyštudovala. Zdravotná škola a sociálna práca. V mojom odbore neviem nič zohnať a keď už aj je to o ničom. Chcela by som si otvoriť niečo svoje a nerozmýšľat či mám na konci mesiaca dosť peňazí. Myslím si,že ešte som pomerne mladá a šancu by som mala. Neviete mi poradiť na aký smer?

oceanahory
8. apr 2025

To musis ale vediet ty, na co ma vlohy, co by ta mohlo bavit...ja ti tu mozem napisat, napr. IT, ale ak ta praca s PC vobec nebavi, tak je to uplne jedno. 🤷 Uspech casto nie je len o vzdelani...

zic
8. apr 2025

No, podla mna to ani nie je o studiu (ak chces zmenit obor), ale o schopnostiach... ak vies jazyk(y) a robit s pocitacom, mozno nie je marne skusit nejaky entry level v korporate... na to nemusis studovat nieco ine.

alkoholik
8. apr 2025

Mozete mat aj 3 vysoke skoly ale ani to vam nezabezpeci financnu stabilitu. Mal som spoluziaka ledva skoncil zakladnu skolu , strednu s ucnovkou a ma sa nadmieru dobre.

siska53
8. apr 2025

Ja suhlasim s @alkoholik. Podobne skusenosti... Musis prosto najst nieco, co ti bude vynasat.. fakt vela.ludi takmer bez skoly zarabaju viac ako ti, co studovali..

melanta
8. apr 2025

Chcela by som si otvoriť niečo svoje a nerozmýšľat či mám na konci mesiaca dosť peňazí.

Presne v tvojom veku som nad týmto premýšľala aj ja. Tak som dala výpoveď a začala podnikať. A je náš tu takých veľa. ALE. Naozaj VEĽKÉ ALE - ak chceš takto uspieť, musíš ty sama vedieť, v čom si dobrá a ísť robiť to. Prípadne doladiť vzdelanie a zručnosti na to. Nemôžeš úspešne podnikať, ak nevieš v čom. A ak aj budeš vedieť, musí ísť o niečo, v čom si dobrá, čo ťa bude baviť a po čom je dopyt.

Ja som k svojmu podnikaniu potrebovala konkrétnu prax (to je to hlavné, čo klientov presvedčí, že chcú so mnou spolupracovať) a doučila som sa nemčinu a angličtinu na úroveň C1 a naučila sa na túto úroveň ďalší.

Máš 2 možnosti:
- odraziť sa od tvojho vzdelania a praxe a nájsť podnikateľský smer v tomto smere
- nájsť si niečo úplne mimo tvojho vzdelania a praxe, niečo čo by ťa bavilo a vieš, že by ti to išlo - ale toto si môžeš nájsť iba ty sama, ak k tomu potrebuješ nápady od iných, tak nemáš šancu uspieť

melanta
8. apr 2025

@alkoholik
@siska53 áno, veľa ľudí bez VŠ a bez znalostí jazykov podniká a zarobia nadštandarne. Tu je však potrebné povedať aj to, že väčšina z nich (nepíšem všetci, ale drvivá väčšina) robí od nevidím do nevidím. Málokto bez vzdelania robí prácu, kde zarobí naozaj nadštandardne a zároveň má množstvo času aj na seba, rodinu, časté dovolenky, aby si tie peniaze aj rodina spoločne aktívne užila.

siska53
8. apr 2025

@melanta A napr.tuto ja bojujem s muzom, lebo on stale musime nieco vymysliet.. Alebo ja mam zmenit zamestnanie, aby som mala vyssi plat...lenze ja viem aj to, ze podnikatelia najma na zaciatku naozaj vela robia... A manazeri zas tiez zvacsa nekoncia o16 a dovi... Ani kouci.. vidim to u nas, vidim to u muza.. ja mam aspon cas po praci sa povenovat domacnosti a uceniu s detmi. On nema cas na nic take... Takze..