Čo študovať na kariérny rast a finančnú stabilitu?
Bude to znieť čudné ale mám 39 a nie som spokojná s tým čo som vyštudovala. Zdravotná škola a sociálna práca. V mojom odbore neviem nič zohnať a keď už aj je to o ničom. Chcela by som si otvoriť niečo svoje a nerozmýšľat či mám na konci mesiaca dosť peňazí. Myslím si,že ešte som pomerne mladá a šancu by som mala. Neviete mi poradiť na aký smer?
No, podla mna to ani nie je o studiu (ak chces zmenit obor), ale o schopnostiach... ak vies jazyk(y) a robit s pocitacom, mozno nie je marne skusit nejaky entry level v korporate... na to nemusis studovat nieco ine.
Mozete mat aj 3 vysoke skoly ale ani to vam nezabezpeci financnu stabilitu. Mal som spoluziaka ledva skoncil zakladnu skolu , strednu s ucnovkou a ma sa nadmieru dobre.
Ja suhlasim s @alkoholik. Podobne skusenosti... Musis prosto najst nieco, co ti bude vynasat.. fakt vela.ludi takmer bez skoly zarabaju viac ako ti, co studovali..
Chcela by som si otvoriť niečo svoje a nerozmýšľat či mám na konci mesiaca dosť peňazí.
Presne v tvojom veku som nad týmto premýšľala aj ja. Tak som dala výpoveď a začala podnikať. A je náš tu takých veľa. ALE. Naozaj VEĽKÉ ALE - ak chceš takto uspieť, musíš ty sama vedieť, v čom si dobrá a ísť robiť to. Prípadne doladiť vzdelanie a zručnosti na to. Nemôžeš úspešne podnikať, ak nevieš v čom. A ak aj budeš vedieť, musí ísť o niečo, v čom si dobrá, čo ťa bude baviť a po čom je dopyt.
Ja som k svojmu podnikaniu potrebovala konkrétnu prax (to je to hlavné, čo klientov presvedčí, že chcú so mnou spolupracovať) a doučila som sa nemčinu a angličtinu na úroveň C1 a naučila sa na túto úroveň ďalší.
Máš 2 možnosti:
- odraziť sa od tvojho vzdelania a praxe a nájsť podnikateľský smer v tomto smere
- nájsť si niečo úplne mimo tvojho vzdelania a praxe, niečo čo by ťa bavilo a vieš, že by ti to išlo - ale toto si môžeš nájsť iba ty sama, ak k tomu potrebuješ nápady od iných, tak nemáš šancu uspieť
@alkoholik
@siska53 áno, veľa ľudí bez VŠ a bez znalostí jazykov podniká a zarobia nadštandarne. Tu je však potrebné povedať aj to, že väčšina z nich (nepíšem všetci, ale drvivá väčšina) robí od nevidím do nevidím. Málokto bez vzdelania robí prácu, kde zarobí naozaj nadštandardne a zároveň má množstvo času aj na seba, rodinu, časté dovolenky, aby si tie peniaze aj rodina spoločne aktívne užila.
@melanta A napr.tuto ja bojujem s muzom, lebo on stale musime nieco vymysliet.. Alebo ja mam zmenit zamestnanie, aby som mala vyssi plat...lenze ja viem aj to, ze podnikatelia najma na zaciatku naozaj vela robia... A manazeri zas tiez zvacsa nekoncia o16 a dovi... Ani kouci.. vidim to u nas, vidim to u muza.. ja mam aspon cas po praci sa povenovat domacnosti a uceniu s detmi. On nema cas na nic take... Takze..

To musis ale vediet ty, na co ma vlohy, co by ta mohlo bavit...ja ti tu mozem napisat, napr. IT, ale ak ta praca s PC vobec nebavi, tak je to uplne jedno. 🤷 Uspech casto nie je len o vzdelani...