Dá sa zvládať študovať prezenčne na vysokej škole a chodiť do práce?
Ahojte baby, dá sa zvládať študovať prezenčne na vysokej (mam odbor kde sa nedá študovať externe), chodiť do práce a zvládať splácať prenájom, platiť vysokú a nejake tie peniažky ušetriť ? Máte s tým skúsenosti ? Dá sa to ? Máte nejaké tipy/rady ?
Ak si porovnáš rozvrh a pracovnú zmenu, tak vieš, či to budeš alebo nebudeš stíhať. A čo sa týka financií, nevieme, koľko zarábaš, koľko platíš z podnájom, koľko školné, aké iné výdavky máš.
@sasat Tipy žiaľ nemám, ale mám jednu študentku, ktorá mi hovorila, že si štúdium (klasické denné) financuje sama, takže nejako to určite ide. Viem, že v lete vždy veľa brigáduje.
všetko záleží aká vš... a samozrejme aj od tvojej šikovnosti.
suseda mala dieťa na medicíne - v pohode skončila - dcéra už chodila na mš, syn mal spolužiaka čo chodil na denné štúdium, 2 deti , manželka a.... dostal pochvalu dekana ako najštudent...
poznám aj takých čo ani deti nemali, na brigády nechodili a školu museli zanechať lebo nezvládali štúdium...
u nas by to nebolo mozne na skole, pretože kazdy den boli povinne cviká a na tie musis chodit ....
pokial teda neplanujes robit niekde za pásom a tahat cely tyzden nocne ....
ja este pridam, vyssie rocniky skor sa tak da, ako prvy ci druhy
Da sa, zalezi ako ti vyjde zamestnavatel v ustrety. Ale rataj s moznostou, ze ta to zomelie. Viem o com hovorim.
@sasat závisí asi od tvojej práce a konkrétneho pracovného času. Ak bude flexibilný tak určite sa to bude dať ak to bude nejaká ľahšia VŠ. U nás veľa ľudí brigáduje, bývajú s priateľom a musia platiť nájom atď. Zvládajú. Mnohí robia v účtovníckych firmách a robia si niekedy aj cez cviká. Ale ak máš prácu 8 hodín denne od 9-17. Tak určite nie.
@sasat záleží aká škola a rozvrh…. Dcéra má doobeda prax, poobede školu, prax v rôznych mestách, potom utekajú do školy, to často na čas ani nestihnú prísť alebo sa pýtajú skôr odísť z praxe a veľmi veľa majú v škole povinného…. škola tiež hodinu (hod a pol, ak je u otca) od nás… je preč od 5 do 17-20h Teraz týždeň zas v ďalšom meste iba prax… mimo to akurát skúškové, učenie ….
Syn úplne iný typ VŠ, rozvrh mal aj s voľnými dňami, stíhal prácu cez voľne dni a každý deň po škole futbalové tréningy….

Nepozname tvoj pripadny rozvrh, ale nebude sa ti kryt cas v skole a cas v praci?