icon

Demotivácia na vysokej škole

5. mar 2025

Ahojte,

chcem sa spýtať, je bežné mat demotivaciu na začiatku, na vysokej škole. Išla som študovať to, co ma na SŠ veľmi bavilo. Ale tu to mam skôr tak, že baví baví potom extremne nebavi a mam chuť ukončiť celú VŠ, čož paradoxne spraviť nechcem. Je to normálne alebo? Nechcem to len preto lebo sa mi občas nedarí. Učiť sa učím, čítam si veci aj priebežne ale niekedy mam pocit, že úplne zbytočne.

Ďakujem

domkakvet
5. mar 2025

Ak ta bavi odbor ktory studujes a vies si predstavit, ze tu pracu budes v buducnosti vykonavat, tak sa musis naucit aj veci ktore ta nebavia, ale ak nemas predstavu o tom aku pracu budes vykonavat, ci ta bude bavit, tak potom to nema zmysel.

autor
5. mar 2025

@domkakvet keď niekedy žijem s pocitom, že budem v reálnom svete nepoužiteľná len kvôli tomu, že mi v škole niečo nejde zrovna najlepsie

marianarem
5. mar 2025

Ja ucim na VS a vidam takychto studentov. Raz za mnou po prvej domacej ulohe semestra prisiel student, druhak, ze ci ma zmysel, aby vobec pokŕacoval v studiu, ked sa mu tato uloha nevydarila. Ked studujes odbor, ktory ta zaujima, tak urcite nekonci. Je uplne normalne, ze sa ti v niecom nedari, VS je ina ako stredna, je to tazsie, na niecom treba aj zamakat, niektore veci cloveku docvaknu az casom. Ja teraz napriklad ucim predmet, z ktoreho som mala na VS jedinu zlu znamku, nechapala som ho a nechcela som mat s nim uz nikdy nic spolocne. Teraz je to pre mna taka kralovska disciplina 🙂 V praxi to nebude o nic lahsie, nebude sa ti stale len darit, ak nebudes robit vratnicku alebo nieco podobne.

autor
5. mar 2025

@marianarem ďakujem krásne🙂

domkakvet
5. mar 2025

To tak nie je, dolezite je aby si studovala to co chces robit.

autor
5. mar 2025

@domkakvet ďakujem🙂

sisska96
5. mar 2025

No VŠ nie je ľahká, ak si vybrala normálny odbor. Ja som v prvom semestri si myslela že kašlem na to, nebudem zvládnuť. Ale som úspešne ukončila a robím v tom odbore už roky.

sisska96
5. mar 2025

A samozrejme stále budú také predmety čo ťa nebudú baviť

nacomeno2
5. mar 2025

Ja to tak mám už piaty rok, sú predmety ktoré ma bavia a potom bum, príde ďalší semester a rozmýšľam či to ozaj stojí za to. A to sa ťahá už piaty rok, o dva mesiace končím, takže určite to nevzdávaj, to je proste VŠ 🙂

euka210
5. mar 2025

Ved to je uplne normalne, ze nie kazdy predmet sa ti paci, ci ti ide lahko. Su predmety a predmety.
Ja som nieco dala hravo, nieco opakovala, z niecoho bola rada, ze som presla. Boli predmety, ktore ma bavili a i take, ktore clovek musi urobit z nutnosti.
Ked Ta celkovo odbor co vystudujes bavi, tak pokracuj dalej.

taktotedanie
6. mar 2025

Jasne ze je..
Vystudovala som medicinu a po prvom mesiaci som nasim s revom volala, ze nech pridu po mna lebo so skolou koncim
Otec mi do telefonu povedal, ze nikto po mna nepride, mam sa pozbierat a robit veci co najlepsie ako viem
Som uz par rokov po skole a som vdacna za svoje vzdelsnie a titul, pracu ktoru som si vybrala mam rada a som vdacna, ze vtedy po mna nikto neprisiel a ze som vydrzala

akvi
6. mar 2025

Myslím si, že každý toto zažíval, obzvlášť na našich SK VŠ, kde si človek častokrát nemôže vyberať predmety a musí doslova pretrpieť hovadiny, ktoré ho nebavia. Ja som tiež zažila jeden semester, keď som sa každý deň doslova premahala ísť do školy, lebo sme mali extrémne nudné a z môjho pohľadu aj zbytočné predmety. Ak ťa baví odbor a chceš v ňom pracovať, tak proste musíš nejako prežiť aj tie veci, ktoré ti nedávajú zmysel alebo ich poriadne nevieš. Vždy som si vravela, že niečo proste stačí "preliezť", aj som sa učila štýlom, ku každej otázke aspoň 10 viet a potom sa uvidí 😅

lauricka
6. mar 2025

Je to normálne, treba to prekonať. To, že ti niečo niekedy aj nejde, je normálne, nedefinuje do budúcna tvoju úspešnosť v práci. Práve schopnosť sa s ťažkosťami popasovať je dôležitá. Hlavne je , že vieš, že sa tomu odboru chceš venovať. Celý život sme niekedy hore, niekedy dolu, aj v práci máš obdobia všelijaké, nie je vždy všetko len ružové a nie každý deň zábavné, je to normálne.