Dilema pri výbere vysokej školy - UMB alebo KU
Dobrý deň,
mám dilemu s výberom univerzity - medzi UMB a KU v Ružomberku. Videla som už zopár príspevkov ohľadom oboch, ale obe mali tak 50/50 názory (KU má zlú reputáciu, zatiaľ čo UMB vraj nepripraví na prax).
Najviac som chcela UMB a KU som si dala len ako takú poslednú možnosť (dala som si aj do Nitry a Trnavy), ale teraz som si nie som istá. Je hneď zjavné, že UMB je už ,,vyšší štandard" - ostatné školy si žiadajú B1, ale oni chcú min. B2 + 1 z ústnej odpovede. Na KU chodia vraj len tí, ktorí chcú titul, a že vraj tam vezmú hocikoho (to mi povedali aj učiteľky mojej strednej školy). Rada by som chcela info presne o:
KU: filozofická fakulta - anglistika a amerikanistika (interné)
UMB: filozofická fakulta - anglický jazyk a kultúra (externé)
V KU som bola osobne na pohovore a učitelia tam boli príjemní, interiér bol tiež pekný. V UMB som osobne nebola, lebo som musela byť inde keď mali DOD.
1, Ako funguje externá výučba? Je samoštúdium zložité?
2, Dá sa v KU vybaviť, aby som bola na internáte s kamarátkou (ktorá ide na pedagogickú fakultu)? Dá sa aj vybrať budova, kde by som chcela bývať? Niektoré sú dosť ďaleko od fakulty
3, Je na KU nejaké rozdelenie medzi žiakmi, ktorí maturovali s B1, B2 alebo C1? Dať B1 a C1 do rovnakej skupiny mi príde absurdné.
4, A samozrejme, akú máte skúsenosť s určitou školou?
Ďakujem
Prečo chceš BB externe?
Prečo chceš BB externe?
@ibrunova Hlavne som chcela kvôli tomu, že by som nemusela ísť na internát, ale vlastne neviem ako by to fungovalo. Som jedináčik a bývam na dedine, takže nie som zvyknutá na hluk/bývanie s cudzími. BB kvôli tomu, že to nie je príliš ďaleko oproti ostatným školám (TRUNI, UCM, UKF). Nepoznám nikoho kto by tam chodil tak sa pýtam sem.
@ibrunova Hlavne som chcela kvôli tomu, že by som nemusela ísť na internát, ale vlastne neviem ako by to fungovalo. Som jedináčik a bývam na dedine, takže nie som zvyknutá na hluk/bývanie s cudzími. BB kvôli tomu, že to nie je príliš ďaleko oproti ostatným školám (TRUNI, UCM, UKF). Nepoznám nikoho kto by tam chodil tak sa pýtam sem.
@emanuelbacigala externé sa platí a aj tak tam treba chodiť. Mne chodí syn na KU na filozofickú, ale na iný odbor, ale spokojný je..
To delenie tam isto nebude, všetci študujú rovnako, slabší musia zabrať, inak to nejde. Intrák sa dá určite dohodnúť s kamoškou.
A z FF sú synovi spolužiaci ubytovaní hneď pri fakulte.
Vlani nezobrali všetkých, čo sa hlásili, pokiaľ viem
@emanuelbacigala autorka môžem porovnať bc. som absolvovala v bb a Mgr. KU. A teda KU 100% lepšia, milý profesori, ktorisa o nas zaujímali aj po ľudskej stránke. Tak isto kolektív spolužiakov.
BB bolo len o tom odučiť predmet a to bolo všetko.
Dokonca keď sme isli na KU tak sme zistili že nas v BB nenaučili základy ktoré sme na Mgr potrebovali.
@emanuelbacigala autorka môžem porovnať bc. som absolvovala v bb a Mgr. KU. A teda KU 100% lepšia, milý profesori, ktorisa o nas zaujímali aj po ľudskej stránke. Tak isto kolektív spolužiakov.
Dokonca keď sme isli na KU tak sme zistili že nas v BB nenaučili základy ktoré sme na Mgr potrebovali.
@lenka22031 Ďakujem za odpoveď. Ak sa môžem spýtať, ste niekde teraz zamestnaná? Dá sa ľahko zamestnať s KU? KU radi na Instagram propagujú, že ich absolventi majú s porovnaním s ostatnými školami najspokojnejších zamestnávateľov. Keď som sa ma jedna učiteľka pýtala či ma vzali na KU, tak mi rovno povedala, aby som tam nešla. Rovnako aj moja učiteľka angličtiny trvala na tom, aby som tam ja a ani moja kamarátka nešli.
@lenka22031 Ešte aj otec mojej spolužiačky tam absolvoval Bc. aj Mgr. a napriek tomu jej zakázal si tam dať prihlášku. Neviem, čo proti tej škole všetci majú. Počula som, že sa tam v minulosti podplácalo, ale neviem či to je pravda alebo či sa to ešte deje.
Kamarátka chodila na fildu v BB a skočila. Profesori protivní, naháňači ega. Ja som chodila na ekonomickú fakultu rok ale odišla som odtiaľ lebo to bolo pre mňa o ničom, ako keby som sa nepohla z gympla. Navyše, je to škola ktorá je spájaná s kotlebovcami a to nie len v minulosti...

@emanuelbacigala urcite radsej Nitra ci Trnava