Hodnotenie IB diplomu na gymnáziu GJH
Syn je prijatý na tento program, ale tak nejak váha či prestúpiť alebo nie. Myslela som, že je to jasné, ale má nejaké info od čerstvých septembrových IB-kov, že to nie je to čo čakali atď...
Nepoznáte náhodou čerstvých absolventov za posledné roky ako to hodnotia ??
Ďakujem.
zahranicne univerzity akceptuju aj nasu maturitu, pri IB su naroky vyssie.
a lepsie a lahsie tie lepsie vysledky dosiahne pri tej slovenskej.
ak je akademicky typ, nevyhraneny, tak ano, inak asi nie.
ale dodam, ze mam info o IB nie z GJH, tam nepoznam nikoho.
Ja som chodila na GJH ale na "normálny" gympel, IBkov poznám viacerých, poväčšine skutočne akademické typy, boli vkuse v knihách, stále písali eseje a mali to fakt náročné. Ale to boli všetko ambiciózni mladí ľudia, ktorí sa chystali na prestížne zahraničné univerzity. Syn musí sám zvážiť, či sa mu do toho chce ísť a skutočne makať.
Inak to, že to pre niekoho nie je "to čo čakal" ešte nemusí znamenať, že je to zlé 🙂 mali nejaké konkrétne výhrady?
Mimochodom, GJH je skvelá škola a doporučujem všetkými desiatimi, ak by aj nešiel na IB, ani bilingválnym alebo klasickým štvorročným štúdiom nič nepokazí 🙂 skvelí učitelia, skvelá atmosféra.
presne, to je iny styl vyucby, ako pozname na nasich SS.
a este jedna vec- ak napr. robi na vysokej urovni nejaky sport, alebo ma bohaty "social life", tak asi tiez utrpi studiom. treba si zvazit.
decko je akurat pred finals. studuje posledne dva roky, bez absolvovania pre ib programu. nechodi na gjh.
hovori, ze je toho "strasne vela, brutalne vela a absurdne vela". a ze to nebolo az take dobre rozhodnutie vzhladom na vyber vysky, kde prijimacky su bio, chem a fyz. tvrdi vsak, ze je mozne mat len 2 z tychto predmetov alebo potom 7 predmetov namiesto 6. a ze to by bolo takmer nezvladnutelne. uci sa teda na finals, priprava na prijimacky isla do uzadia.
neviem posudit, ci je toto standard alebo zanedbanie priebeznej pripravy pocas minuleho roka.
kazdopadne, anglictinu ma na vynikajucej urovni, len to uz dnes asi vacsina mladeze v jeho veku. plus na osamostatnenie to bolo tiez super, len asi trochu skoro. co asi u vas odpada, ak ste z ba. a este hovoril, ze gjh ma ovela vyssiu kvalitu nez ich skola.
mne uz len zostava dufat, ze to nebolo az take zle rozhodnutie a dobre to dopadne.
@levandula7 on chodí aj teraz na GJH bilingv práve, takže by išiel z výborného programu...
Denmark?
uz to dako da, na zahrn.uni prijimacky nebyvaju, nie?
alebo si da gap year, oddychnie si
Ahoj, moja dcéra je na IB Diploma, tento rok končí. Jej sa tam veľmi páči. Ona je ale akademický typ, preto jej nevadi vysoká náročnosť. Chce ísť študovať medicínu do zahraničia.
@zuzana197 ahoj. Na GJH? Môj je na matematiku, stale zahrabany v príkladoch. Ako to vyzerá tento finals rok, je to fakt veľmi stresujúce alebo primerane akademickým typom?
Áno, na GJH. Tento rok je náročný. 24.4. začínajú maturovať, takže sa stále učí. Maturuje sa zo 6 predmetov. Z každého predmetu, okrem jazykových musela do apríla odovzdať IAs, to sú predmetové práce v rozsahu 12-20 strán a v prvom polroku odovzdávali Extended essay z jedného predmetu v rozsahu 4000 slov.
Čo sa týka matiky, dcéra hovorí, že higher level je v podstate vysokoškolský level matematiky a je výborný pre niekoho, koho tento predmet veľmi zaujíma. IB je aj veľmi fajn z hľadiska štúdia na univerzitách v zahraničí, či už v USA alebo v Európe.
@zuzana197 áno, technické veci okolo sú mi jasné, celkovo atmosféra, spôsob výučby, učitelia "vibe" okolo toho celého...Mali sme za to, že tam prevažuje kritické myslenie, ide sa do hĺbky, diskutuje, ale vraj to tak úplne nie je a v tom sú sklamaní. Ale majú za sebou len prvý polrok...preto som hľadala niekoho kto už má dva roky za sebou. Dcérka teda neľutuje ak som dobre pochopila.
Áno, je veľmi spokojná. Čo sa týka kritického myslenia tak IB je na tom určite omnoho lepšie ako slovenský národný program. Už aj samotný predmet, ktorý majú, Theory of Knowledge sa zameriava práve na to, čo vlastne znamená myslieť a niečo vedieť. Dcéra si špecificky pochvaluje biológiu, kde idú do neskutočnej hĺbky a kriticky rozoberajú všetky informácie a ich pozadie. Taktiež slovenský jazyk, ako predmet, pozostáva z čítania literárnych diel, diskutovania a hľadania významov v dielach v kontexte globálnych otázok.
@zuzana197 ďakujem veľmi za info
Nemáš za čo. Ak sa budeš chcieť ešte niečo spýtať, tak kľudne napíš.
@kofa77 mám syna na škole , ktorá sa v rebríčku strieda na prvom mieste s GJH a už 11 rok sa venuje naplno hokeju, poznám chlapca z GHJ , ktorý sa tiež od škôlky venuje hokeju, čo je časovo veľmi náročný šport a dá sa to, ale oni sú výborní študenti, na synovi z jeho školských výsledkov nebadať, že by aktívne športoval a trpelo tým jeho štúdium, práveže naopak, oproti svojim spolužiakom, ktorý sa pravidelne športu na takejto úrovni nevenujú má častokrát lepšie výsledky (množstvo súťaží, olympiád, popredné umiestnenia). Keď to dieťa /študent chce , dá sa to, ale makajú na sebe a taký "akože voľný čas na flákanie" naozaj veľmi nepozná. A možno je aj výhoda pre nich to, že na "školské tempo" a náročnosť si zvykal od prvého ročníka na základnej škole, čiže neprišiel vo veku 15 rokov do niečoho nového , neznámeho , doteraz nepoznaného.

Synovec mal priatelku na IB na GJH. Koncila pred 4 rokmi myslim. A viem, ze to bolo velmi narocne na cas, proste iba studium a nic ine. Ale teda isla potom studovat do Anglicka.