icon

Individuálny študijný plán na vysokých školách pre mamičky

sondisko1
31. máj 2025

Ahojte, zvažujem si podať prihlášku na vysokú školu , no ako mamička na materskej si neviem predstaviť veľmi platiť externé štúdium. Rozmýšľala som o niečom v odbore ekonomiky, manažmentu.. pripadne logistika, cestovný ruch..
Vedeli by ste mi poradit, ktorá škola ponúka individuálny študijný plán pre mamičky s malým dieťaťom ? Viem, že nie všetky takéto niečo schvaľujú.
Ďakujem 🙂

zuzanockamt
31. máj 2025

@sondisko1 Koľko máš rokov? Ak by si otehotnela ako študentka, tak chápem. Ale ty ešte neštuduješ, dieťa už máš, je to tvoje rozhodnutie ďalej študovať. Prečo by ti daňoví poplatníci mali platiť štúdium? Mohla si študovať hneď po maturite bez dieťaťa. Pre takých ľudí ako ty je tu externé štúdium.

blaazi
31. máj 2025
@zuzanockamt

@sondisko1 Koľko máš rokov? Ak by si otehotnela ako študentka, tak chápem. Ale ty ešte neštuduješ, dieťa už máš, je to tvoje rozhodnutie ďalej študovať. Prečo by ti daňoví poplatníci mali platiť štúdium? Mohla si študovať hneď po maturite bez dieťaťa. Pre takých ľudí ako ty je tu externé štúdium.

@zuzanockamt fuha tak s tym absolutne nesuhlasim. Preco prepanakrala by nemohla studovat neskor, aj ako mamicka? Ja si dokonca myslim, ze je lepsie mat deti v mladom veku a extremne pozitivne je, ze sa popri starostlivosti o dieta dokaze ako mamina venovat aj sebe a vzdelavaniu. // kazdopadne mila autorka vazim si, ze chces ist do toho, odporucam sa informovat ohladom individ.studia na studijnom oddeleni a idealne na
univerzite, ktoru mas v dosahu, aby si operativne vedela prist, ked to bude potrebne.

zuzanockamt
31. máj 2025
@blaazi

@zuzanockamt fuha tak s tym absolutne nesuhlasim. Preco prepanakrala by nemohla studovat neskor, aj ako mamicka? Ja si dokonca myslim, ze je lepsie mat deti v mladom veku a extremne pozitivne je, ze sa popri starostlivosti o dieta dokaze ako mamina venovat aj sebe a vzdelavaniu. // kazdopadne mila autorka vazim si, ze chces ist do toho, odporucam sa informovat ohladom individ.studia na studijnom oddeleni a idealne na
univerzite, ktoru mas v dosahu, aby si operativne vedela prist, ked to bude potrebne.

@blaazi Študovať môže, dokonca aj denne, ak bude stíhať. Ona chce IŠP, takže sa plnohodnotne nedokáže venovať dieťaťu, sebe aj štúdiu.

raddkka
31. máj 2025

Denné štúdium je bezplatné len ak študuje študent max 5 rokov, každý rok navyše si prepláca a len do dovŕšenia 26 rokov vrátane. Potom sa platí a je podstatne drahšie ako externé.

sondisko1
autor
31. máj 2025

Mám 23, v lete 24 takže si myslím, že kľudne môžem rozmýšľať ešte o štúdiu 😀 rok som študovala na VŠ ale kvôli kovidu som od školy upustila, no stále ma ťahá si ju urobiť tak som sa len chcela informovať. Čítala som na nete, že veľa žien rozmýšľa nad IŠP práve kvôli financiám, a keď to skola ponuka tak nevidím dôvod prečo nie. Každopádne ďakujem za rady, prezistím si to priamo na škole 😊

mogaa
31. máj 2025
@sondisko1

Mám 23, v lete 24 takže si myslím, že kľudne môžem rozmýšľať ešte o štúdiu 😀 rok som študovala na VŠ ale kvôli kovidu som od školy upustila, no stále ma ťahá si ju urobiť tak som sa len chcela informovať. Čítala som na nete, že veľa žien rozmýšľa nad IŠP práve kvôli financiám, a keď to skola ponuka tak nevidím dôvod prečo nie. Každopádne ďakujem za rady, prezistím si to priamo na škole 😊

@sondisko1 ale to., že máš individuálny študijný plán neznamená že za školu neplatíš....

terry658
31. máj 2025

@sondisko1 ja som takto študovala na Unize v Žiline Ekonomiku a manažment. Ale nečakaj, že ti to profáci uľahčia. Praveže to budeš mať ťažšie ako bežní študenti.

klariska1
31. máj 2025

Ak chceš ísť na denné štúdium ako mamička s dieťaťom, môžeš požiadať o individuálny študijný plán (IŠP). Neznamená to však, že takýto študent počas semestra nechodí do školy a príde sa ukázať len na skúšku (to sa toleruje na externom štúdiu). Denný študent, aj keď má schválený IŠP, musí počas semestra fyzicky absolvovat minimálne 50% z každého predmetu počas semestra, niekde je to aj 70% - v závislosti od študijného poriadku tej-ktorej školy.

o__o
31. máj 2025
@raddkka

Denné štúdium je bezplatné len ak študuje študent max 5 rokov, každý rok navyše si prepláca a len do dovŕšenia 26 rokov vrátane. Potom sa platí a je podstatne drahšie ako externé.

@raddkka ja len doplnim, ze denne studium moze mat zadarmo aj ked ma 50 rokov, ak je to jej 1. denne studium, ziadne do 26 rokov. Do 30 rokov plati stat zdravotku.

klariska1
31. máj 2025
@o__o

@raddkka ja len doplnim, ze denne studium moze mat zadarmo aj ked ma 50 rokov, ak je to jej 1. denne studium, ziadne do 26 rokov. Do 30 rokov plati stat zdravotku.

@o__o Áno, bez ohľadu na vek štát garantuje bezplatné Bc. štúdium (3 roky) a bezplatné Mgr./Ing. štúdium (2 roky). Ak už autorka na jednu VŠ chodila, tak podľa toho, koĺko semestrov tam absolvovala, tak to sa jej teraz pri druhom štúdiu odráta. Takže ak napríklad na predchádzajúcej škole absolvovala trebárs 2 semestre, tak pri ďalšom bakalárskom štúdiu si tie dva semestre bude musieť už platiť.

sondisko1
autor
1. jún 2025

Ďakujem za informácie, určite nečakám, že nebudem musieť nič platiť ale myslím si, že to vyjde lepšie ako externe štúdium ( v určitých prípadoch ). Ale veľa vecí som nevedela, tak ďakujem aspoň budem mať lepší prehľad v tom ako to funguje 😊