icon

Išli by ste v 44 rokoch študovať MBA?

14. dec 2025

Ahojte, VŠ som skončila pred 20 rokmi a 18 rokov pracujem v oblasti HR, v managemente. Vždy ma lákalo študovať ešte druhú VŠ, alebo si dorobiť titul PhD, ale žiaľ pred mnohými rokmi som doktorandské opustila. Dnes ma oslovila jedna inštitúcia, ktorá ponúka program v kombinácii Management a Psychológia. Cena programu je 2468 eur s DPH. https://graduateacademy.sk/program/mba-manageme.... Štúdium trvá rok. A môžem si školné rozdeliť do 10 splátok bez poplatku. Išli by ste do niečoho takého? Pre informáciu o mojom rodinnom stave - mám partnera, dieťa už nie je doma. Niekedy cestujem v rámci svojej práce. Čo poviete na to? Ako by ste sa vy rozhodli? Akože titul mi k ničomu nepomôže, bude to len práca na sebe a svojom sebarozvoji.

Strana
z2
autor
14. dec 2025
@bebebi

Toto je podľa mňa len nevydarená reklama na danú školu. Ako prvé mi udrela do očí tá DPH, akože kto v bežnej komunikácii uvedie, že "cena aj s DPH"?

Príspevok 20:38: chcela som skúsenosti niekoho, kto MBA študoval
Príspevok 20:16: Poznám mnohých HR mng, čo tam študovali a dali aj referenciu

Tak teda poznáš ľudí čo tam študovali či si ich tu prišla hľadať? Nejak sa ti tie odpovede bijú.

Opäť v úvodnom príspevku píšeš, že ešte len dnes ťa tá škola oslovila a zvažuješ či ísť študovať a 20:28 píšeš, že už si rozhodnutá a nezabudneš poznamenať, že super pomer kvalita/cena.

@bebebi chcem skúsenosti ľudí aj z iných MBA. Odtiaľto poznám štyroch ľudí, čo majú štúdium ukončené. Ale možno to vie niekto aj porovnať s inými školami. Zatiaľ som našla iba drahšie a iba komplikovanejšie na výúčbu. Školu nepoznám vôbec a nikoho na nej, kto tam vyučuje priamo. Dnes som si o nej pozerala veci. Do Vianoc ešte porovnám a dohľadám a rozhodnem sa.

biba_18
14. dec 2025

nemam rada take netykave osoby (chcela som napísať iné slovo) 😏

autor
14. dec 2025
@biba_18

nemam rada take netykave osoby (chcela som napísať iné slovo) 😏

@biba_18 ani ja nemám rada také osoby. A mnohé iné 🙂.

anonym_b70267
14. dec 2025

@anonym_autor nie, strata casu. Su v zivote podstatnejsie veci.

anonym_f3afe5
14. dec 2025

@anonym_autor mám po 30tke a chcem od budúceho roka študovať VŠ. Pracujem v tej oblasti a svoje praktické vedomosti chcem pretaviť do teoretických. Navyše ma tlačia do vyššej vedúcej pozície (kde síce VŠ nepotrebujem, stačí prax) avšak pri komunikácii s externými subjektami to má určitú váhu rešpektu. VŠ je technického smeru avšak tam problém nevidím, to čo sa budem učiť až na pár predmetov, s tým mám reálne skúsenosti. Mám manželku a malé dieťa. Takže ak by som mal možnosť, išiel by som do toho.

melanta
15. dec 2025
@enmery

@huxy Toto slovo sa už bežné používa v tejto forme. Mne vadí napr také české klid,do slovenčiny sa prepašovalo ako cechizmus a Slováci ho používajú ako kľuď. A?

Autorka, blbo si sa opýtala na tomto fóre, SK je pozadu čo sa rozvoja týka a štúdiá v neskoršom veku. Pokiaľ z toho nemáš okamžitý funkčný peňaźný osoh, si mimo. Ja mám 40ročnu kamošku s alzheimerom a keby bola pouzivala svoj mozog viac, pravdepodobne by ju tato forma nestretla. Všetko, čo v dobrom investujeme na nas osobný fyzický či psychicky rozvoj, je najlepšie investovanie. Človek nikdy nevie, aká ponuka čaká za rohom.

@enmery nie, slovo koučink sa v slovenčine bežne nepoužíva, používa sa koučing. Som ceritifikovaný kouč, hoci sa koučingu aktívne nevenujem, neustále sa v tejto oblasti vzdelávam, takže nie, slovo koučink s "k" na konci v slovenčine nemá miesto.

melanta
15. dec 2025

Autorka, mám viac rokov ako ty a študujem druhú VŠ (právo v cudzine, kam dochádzam letecky, v angličtine). Takže absolútne nevidím dôvod neštudovať kvôli veku. Čo sa týka MBA, takéto štúdium je v poriadku na rozšírenie si vzdelania, ale osobne nie som fanúšik takýchto inštitútov. Nedávam im prílišnú váhu. Ako sama píšeš, inde je to drahšie a náročnejšie. V úvode píšeš, že pôsobíš ako manažér v HR a zároveň že v tomto inštitúte môžeš platiť mesačne. To sa mi vylučuje, aby manažér z HR potreboval ľahšie štúdium a aby mal potrebu rozdeliť si platbu na mesačné platby. Navyše, ak sa pozrieme na tvoje vyjadrenie smerom k huxy a bibe, tak veľmi pochybujem o všetkom, čo píšeš. Takto sa HR manažér nespráva. Ak by si chcela útočiť na mňa, že čo viem o HR manažéroch, ako člen boardu som riadila v korporáte aj ľudské zdroje a dnes sa živím ako headhunter pre drahšie pracovné trhy. Študuj, ale vyberaj si kvalitné školy a nie lacné a jednoduché inštitúty, len aby si mala nejaký papier. Pretože potom je to ozaj iba papier a nie relevantné vzdelanie.

melanta
15. dec 2025
@anonym_b70267

@anonym_autor nie, strata casu. Su v zivote podstatnejsie veci.

@anonym_b70267 našťastie, nie každý má prístup ako ty. Keby áno, nemal by ťa napríklad kto liečiť, takže by sme zomierali aj na chrípku, nemal by kto navrhovať stavby, takže by sme žili stále v jaskyniach a tak ďalej.

autor
15. dec 2025
@melanta

Autorka, mám viac rokov ako ty a študujem druhú VŠ (právo v cudzine, kam dochádzam letecky, v angličtine). Takže absolútne nevidím dôvod neštudovať kvôli veku. Čo sa týka MBA, takéto štúdium je v poriadku na rozšírenie si vzdelania, ale osobne nie som fanúšik takýchto inštitútov. Nedávam im prílišnú váhu. Ako sama píšeš, inde je to drahšie a náročnejšie. V úvode píšeš, že pôsobíš ako manažér v HR a zároveň že v tomto inštitúte môžeš platiť mesačne. To sa mi vylučuje, aby manažér z HR potreboval ľahšie štúdium a aby mal potrebu rozdeliť si platbu na mesačné platby. Navyše, ak sa pozrieme na tvoje vyjadrenie smerom k huxy a bibe, tak veľmi pochybujem o všetkom, čo píšeš. Takto sa HR manažér nespráva. Ak by si chcela útočiť na mňa, že čo viem o HR manažéroch, ako člen boardu som riadila v korporáte aj ľudské zdroje a dnes sa živím ako headhunter pre drahšie pracovné trhy. Študuj, ale vyberaj si kvalitné školy a nie lacné a jednoduché inštitúty, len aby si mala nejaký papier. Pretože potom je to ozaj iba papier a nie relevantné vzdelanie.

@melanta vždy je lepšie platbu rozdeliť. Samorejme, že mám peniaze aj hotovosti, ale prečo nie rozdeliť na pravidelné platby, ak je to možné. Neviem, čo je pre teba HR manažér. Je to len pri 1000+ zamestnancov? No nie to nie som ja. Máme 500 v kmeni a ďalších 150 vo forme leasingu. A áno, robím to 18 rokov a nie, nemám potrebu sa pred tebou obhajovať Melanta. Komunikácia smerom ku dvom dámam bola adekvátna, bez vulgarizmov a osobných invektív. Pekný deň.

melanta
15. dec 2025
@anonym_autor

@melanta vždy je lepšie platbu rozdeliť. Samorejme, že mám peniaze aj hotovosti, ale prečo nie rozdeliť na pravidelné platby, ak je to možné. Neviem, čo je pre teba HR manažér. Je to len pri 1000+ zamestnancov? No nie to nie som ja. Máme 500 v kmeni a ďalších 150 vo forme leasingu. A áno, robím to 18 rokov a nie, nemám potrebu sa pred tebou obhajovať Melanta. Komunikácia smerom ku dvom dámam bola adekvátna, bez vulgarizmov a osobných invektív. Pekný deň.

@anonym_autor predo mnou sa nepotrebuješ obhajovať. Ja to nepotrebujem, ani ty. Každý sa potrebuje obhájiť pred sebou. Ak si rozumná žena, vyberieš si aj pre doplnkové štúdium kvalitnú vzdelávaciu inštitúciu a nie toto. Ale svojou komunikáciou si mi len potvrdila to, čo som si myslela a čo som naznačila v predchádzajúcom komente. Ak sa chceš ako odborník posunúť ďalej a rozvíjať sa, odporúčam pohnúť sa ďalej profesne a nebyť neustále pri leasingových zamestnancoch. Ak sa neposunieš ďalej profesne, vzdelávanie ti nebude nijak výnimočne potrebné. Pretože riešiť leasingových zamestnancov jednoducho viac nepotrebuje. Ak si rozumná a skutočne manažér (nie len na papieri), pochopíš to a budeš vnútorne sama vedieť, že to tak je. Ak nie si, bude to pre teba urážka. Pekný deň.

Strana
z2